Böcker lästa i april 2019

Image result for Suzannah Evans: Near Future.Suzannah Evans: Near Future.

Tipsad från en recension i Interzone inköpte jag den här diktboken, och fann att den verkligen var en riktig sf-diktsamling. I alla fall till ungefär hälften, och de övriga var god vardagslyrik. I sf-dikterna behandlas miljöförstöring och globala katastrofer, ofta med en humoristisk vändning som i “Robobees”.

 .

 

Image result for N. K. Jemisin: The Fifth Season.N. K. Jemisin: The Fifth Season.

Eftersom Jemisin kammar hem det ena stora sf-priset efter det andra var jag förstås tvungen att kola upp vad som är så bra. Och för all del, inte minst själva romankonstruktionen uppskattade jag, där de olika trådarna löper ihop på ett originellt och oväntat sätt. Likaså är världsbygget intressant, med en värld som skakas av kraftfulla jordbävningar som delvis påverkas av vissa människor. Personerna är levande och handlingen spännande, även om jag stördes av en del juvenila episoder som den när två skolungdomar letar sig fram i ett förbjudet hus.

 

Image result for R. A. Lafferty: Arrive at Easterwine.R. A. Lafferty: Arrive at Easterwine.

Nästan väl mycket Lafferty-betonad, enligt uppgift en gigantisk (skriven 1971) dators självbiografi, men festlig på många sätt även om den alltsomoftast var frustrerande svårbegriplig. I inledningen beskrivs hur datorns avatar ger manuskriptet i form av en spole magnetisk tråd till Lafferty vid ett möte med SFWA, där vi träffar tre författare med morrhår i ansiktet, Nourse, offutt och deCamp, av vilka avataren är speciellt misstänksam mot offutt som han fått för sig brukar kallas Randy Andy (han skrev både sf och erotika). Mest klarar sig datorn utan avatar och får därigenom rätt bisarra idéer om världen. Ska man läsa Lafferty, och det ska man om man är intresserad av filosofisk och humoristisk sf, så är det här knappast boken att börja med.

 

Oskar Källner: Disekvilibrium.

Image result for Oskar Källner: Disekvilibrium.

Med ett undantag genomgående läsvärda sf-noveller med mer eller mindre påtagliga fantasyinslag, tidigare publicerade i antologier, som e-novell eller i e-fanzinet Brev från Cosmos. Här används hinduiska gudar och varulvar för att berätta om medlidande och ansvar, och i en novell vinns humoristiska poänger när Göteborg invaderas av engelska flottan. En lite längre anmälan finns i SF-Forum 133.

 .

 

Image result for Elizabeth Bear: Karen Memory.Elizabeth Bear: Karen Memory.

Karen Memery (sic!) är en lesbisk prostituerad som berättar om sitt liv, som är riktigt spännande med intriger, politiska rävspel, konkurrens mellan bordeller och både misshandel och ömhet. Vi befinner oss i guldrushens nordvästra USA, och här finns alla sorters människor både vad gäller etnicitet och sexuell inriktning, och de och deras relationer skildras trovärdigt och på ett språk som i alla fall känns genuint. Dessutom är det steampunk, med luftskepp och en mekanisk hand. Mycket god underhållning där den största behållningen är de olika personerna, som är skildrade ur ett feministiskt perspektiv.

 

Image result for Philip K. Dick: Ubik.Philip K. Dick: Ubik.

Det här är andra gången jag läser Ubik, ett av Dicks mästerverk. Jag hade för mig att den handlade om personer som uppladdats i en dator, men i själva verket är de döda inte riktigt hjärndöda utan kan kommunicera med levande, inte särskilt väl och med risk för “läckage” mellan individer. Fast handlingen blir förstås ungefär den samma, och här handlar det som så ofta hos Dick om reklamens makt. Boken skrevs 1969, och då var parapsykologiska fenomen vanliga i sf. Här är det en grupp som har förmågan att hindra telepater och prekognitiva som skickas till månen på uppdrag 1992 och (kanske) dör i en explosion. Men tillvaron är föränderlig och Ubik är en spray som kan stabilisera den. Frågan är vad som är verkligt och vad som är drömmar hos de halvt levande. Mycket Dickskt, tänkvärt och fascinerande.

 

Image result for Becky Chambers: Record of a Spaceborn Few.Becky Chambers: Record of a Spaceborn Few.

I den här tredje delen i “Wayfarers”-sviten befinner vi oss som i fösta delen i rymden med ett stort antal personer med olika livsstil och dessutom en utomjording som trots sitt utseende och biologi nästan är väl mänsklig. Mellandelen A Closed and Common Orbit tycker jag fortfarande var något alldeles speciellt med sin skildring av kärleken mellan en AI och en genmodifierad slav. Det är naturligtvis ingen tvekan om att också denna är sf eftersom handlingen är satt på ett skepp i en rymdflotta som haft som mål att nå en annan planet men som nu snurrar runt en annan stjärna än solen. Trots att det finns typiska rymdproblem på skeppet, t ex bevaras allting i mänskliga lik för att recirkuleras effektivt, skiljer sig handlingen inte speciellt från hur den kunde vara i en klassisk mainstreamroman, låt vara en som handlar om emigration. Det hindrar inte att den är utomordentligt läsvärd och sällsynt varm om den jämförs med annan sf. Läs gärna John-Henri Holmbergs recension i SF-Forum 132.

Böcker lästa i mars 2019

Image result for Charlie Jane Anders: The City In the Middle of the Night.Charlie Jane Anders: The City In the Middle of the Night.

Här har vi riktigt god äkta sf på en planet som är låst så att den alltid visar samma sida mot sin sol, och därför kan människor bara bo på ett smalt band. Utanför bandet finns varelser som är fruktade men som visar sig intelligenta, telepatiska och ha en egen civilisation. Här finns plats för äventyrliga resor, politiska kriser, maktspel och kärleksrelationer som mest är lesbiska. Handlingen utspelar sig i två nästan karikerat olika städer, den ena närmast fascistiskt ordnad och där det blir revolt, den andra anarkistisk, och nästan omöjliga transporter mellan dessa.

 

Image result for Frances Hardinge: Verdigris Deep.

Frances Hardinge: Verdigris Deep.

Har man inte pengar till bussbiljetten kan man alltid klättra ner i en önskebrunn och förse sig. Men den häxa som brukar uppfylla önskningar kräver då naturligtvis att ungdomarna i stället uppfyller önskningar åt folk, vilket leder till problem. Boken är påtagligt riktad till ungdomar med de tre i ett gäng som försöker lösa problem, men har ändå en hel del att säga om svårigheter i olika relationer. Ibland blir det nästan väl osannolikt som när området blir översvämmat, men det hindrar inte att det är rätt underhållande och naturligtvis mycket välskrivet.

 

Image result for Knut Larsson: Aniara.Knut Larsson: Aniara.

Tecknad seriebok, fritt efter Harry Martinson, som har mycket lite text men desto mer bilder som skildrar skeendet och känslorna i diktverket på ett utmärkt sätt.

.

.

 

Image result for Marija Fischer Odén: TvÃ¥hjärtat.Marija Fischer Odén: Tvåhjärtat.

Trevlig svensk fantasy från ungefär vikingatid, med krigare och båtar och en hel del magi, som personer som har kontakt med djur och kan få hjälp av dem. Det finns troll också, och titelns tvåhjärta som är ett märkligt barn som lämnats i skogen för att i berättelsen hämtas hem. Så långt kommer nu inte den här delen som tyvärr känns oavslutad. Annars är berättelsen välskriven och flyter på, spännande och med natur som verkligen känns riktig.

 

Image result for P. Djèlí Clark: The Black God's Drums.

P. Djèlí Clark: The Black God’s Drums.

Underhållande och spännande kortroman, en alternativhistoria av steampunkkaraktär, satt i New Orleans runt 1900 där inbördeskriget fortfarande pågår och bildar bakgrund till en historia om en tonårsflicka som försörjer sig som ficktjuv och umgås på bordeller. Hon träffar och beundrar en kvinnlig smugglardrottning, och vill följa med henne på luftskeppet. Fantastikinslaget består av att dessa två kvinnor har kontakt med varsin gudom som på verkar väder och vind, annars är det mesta någorlunda “vanligt”. Trevlig läsning med god lokalfärg och intressanta personer.

 

Image result for Sam J. Miller: Blackfish City.Sam J. Miller: Blackfish City.

Intressant om än inte helt trovärdig sf från en framtid där haven dränkt de stora städerna och vi befinner oss på en konstgjord sjöstjärneformad ö utanför Grönlands östkust, förvirrande nog kallad Qaanaaq som staden på västkusten. Genom nanomaskiner i blodet kan man kommunicera intimt med djur som apor, isbjörnar och valar, och en liknande sjukdom överförs sexuellt mellan människor. Därtill kommer konflikter mellan gangstergäng och vi får följa framför allt deras underhuggare, och när det klarnar hur alla är släkt blir det intressantare och spännande. Men det tar alltför lång tid, cirka halva boken, innan det går att få grepp om vad som egentligen händer, och stadens egendomliga struktur hjälper knappast.

 

Image result for Thomas Hammarberg: Justice Postponed.Thomas Hammarberg: Justice Postponed.

Den tidigare Amnestyordföranden mm har skrivit en bok om situationen för de palestinska flyktingarna, på uppdrag av Utrikespolitiska institutet. Det är en skrämmande och bedrövlig läsning om hur denna stora grupp flyktingar under så lång tid inte kunnat återvända eller fått ersättning, och lösningen känns bara alltmer avlägsen. Att världssamfundet inte löser detta kan leda till prejudikat som t ex för rohingyas i Myanmar, och ger israeler en märklig självbild som lett till rena apartheidlagar.

 

Image result for Hao Jingfang: Peking – den hopfällbara staden.Hao Jingfang: Peking – den hopfällbara staden.

Märkligt världsbygge där Peking består av tre städer, en för underklass, en medelklass och en överklass som är minst. På ett inte helt förklarat sätt växlar dessa dels geometriskt, dels genom att invånarna sövs av en gas. En arbetare i Utrymme 3 får ett uppdrag och lyckas ta sig till Utrymme 1 där han får veta att hans arbete som sophanterare kommer att rationaliseras bort. Alltså en satir över det kinesiska samhället, rätt intressant men lite torr att läsa.

 

Image result for Kelly Robson: Gods, Monsters and the Lucky Peach.Kelly Robson: Gods, Monsters and the Lucky Peach.

Kortroman med klassisk tidsresa till Mesopotamien för att undersöka hur floderna fungerade så att kunskapen ska kunna användas i den framtida värd där klimatförändringar gjort att mänskligheten dragit sig ner under jord men just kommit upp till ytan igen. Paradoxer löses genom att tidslinjen med resan helt enkelt är en annan än den dit de kommer tillbaka. Mötet med den “primitiva” befolkningen går förstås inte så bra, har man bläckfiskarmar som ben uppfattas man som monster, och dessutom blir det konflikter bland tidsresenärerna. Intressant skildring av hur anslag söks i konkurrens med att använda tidsresorna för turister. Faktiskt en riktig pärla!

Böcker lästa i februari 2019

Image result for all systems redMartha Wells: All Systems Red.

Det här är första delen i en serie dagböcker skrivna av en “murderbot”, en robot eller egentligen en cyborg som är anställd för att sörja för säkerheten i interplanetära projekt. Den har själv modifierat sig så att den styr sig själv, och vill egentligen bara vara i fred och njuta av tv-serier som den laddat ner. Den får anledning att både hjälpa och bli hjälpt och uppskattad av människor när det blir kriser i uppdraget på den ogästvänliga planeten, och handlingen blir då både spännande, humoristisk och varm. En kort roman med mycket innehåll som absolut kan rekommenderas!

 .

Image result for K. G. Johansson BeatriceK. G. Johansson: Beatrice.

Det här är en trevlig klassisk sf-berättelse där en utomjordisk intelligens dyker upp och vill hjälpa mänskligheten, som här redan har skaffat direktkommunikation med varandra via ett hjärnimplantat. En stor del av berättelsen handlar om en relation mellan två kvinnor, som blir ovanligt intressant och trovärdig genom att de tillåts bli irriterade på varandra och ha hemligheter. Genom att mycket av handlingen är förlagd till ett litet rymdskepp finns det också stora möjligheter till att beskriva relationer där. Det hela kryddas med lite fysik och varelsens egna tankar.

 

Image result for Ellen Klages: Wicked Wonders.Ellen Klages: Wicked Wonders.

En härlig novellsamling med mer eller mindre antydd fantasy, som en besviken flicka som får en syster och vill bli häxa, ett par lekkamrater som skiljs åt för att en ska iväg på ett generationsrymdskepp, en mystisk värld i hemmet där en flicka sover över för första gången, trolleritrick och oändlig delning av en kaka. Med mera. Perfekt språk och varm skildring av mänskliga svagheter med lite hjälp av fantastik.

.

.

Image result for Aldous Huxley: Brave New World.Aldous Huxley: Brave New World.

Det extremt välorganiserade livet där människor odlas fram för att få gruppvis identiska egenskaper ställs här mot det kaotiska livet i ett indianreservat, och båda känns outhärdliga. Intressant att läsa men nog hade berättelsen åldrats betänkligt, även om det känns hyfsat sannolikt med en stat som styr sina medborgare genom att få dem att känna sig lyckliga, dels genom propaganda och uppfostran, dels genom en drog, soma. Att boken skrevs innan DNAs betydelse för genetiken var känd gör att biologin blir omodern, men faktiskt skulle det i dag vara lättare att “tillverka” de identiska individerna. Däremot skulle de enklaste av dessa, epsilonmänniskorna, knappast behövas eftersom de skulle kunna ersättas av robotar och AI, och avsaknaden av dessa gör också historien omodern. Dessa svagheter klarar man genom att ta hänsyn till när den är skriven (1931), värre är att personerna är rätt platt skildrade och inte förmår engagera.

 

Böcker lästa i januari 2019

Image result for natt utan ängel jakobssonAnna Jakobsson Lund: Natt utan ängel.

Liksom de senare böckerna av Anna Jakobsson Lund är den här debuten utgiven på hennes eget förlag, men till skillnad från dem är detta varken fantastik eller en ungdomsbok. Tvärtom är det en seriös skildring av svårigheterna för två på olika sätt rejält skadade personer att kommunicera utan att såra varandra. De har träffats på en sommarskrivkurs på en kursgård, och samspelet med de andra deltagarna och deras syn på den sköra relationen skildras inkännande.

Image result for Jaine Fenn: Hidden Sun.Jaine Fenn: Hidden Sun.

Den här kallas science-fantasy och det är inte helt fel. Vi får aldrig riktigt klart för oss var vi är men genom att det finns två månar och märkliga varelser känns det som en planet med människor som sedan länge tappat kontakten med resten av mänskligheten. Världsbygget är intressant med två grupper av människor, de som lever i skuggan (från geoengineering-plattor?) och de som fått i sig någon form av parasit som gör om deras hud till ödleartat solskydd och samtidigt ger kunskaper och egenskaper som är olika. Jag ser fram mot andra delen.

 

Image result for Charlotte Cederlund: Midnattsljus.Charlotte Cederlund: Midnattsljus.

I sista delen i trilogin är huvudpersonen och berättaren Áili i Kiruna i en vanlig skola och det kontrasterar mot hennes liv ute i samebyn. Det gör samtidigt att boken än mer tydligt är en ungdomsbok, även om den är absolut läsvärd för alla åldrar. Handlingen är fortsatt spännande men riktigt dramatiskt blir det först mot slutet. Vi får också lite inblick i släktforskning, och liksom i de tidigare delarna märks konflikten mellan samer och “storsvenskar”. Böckerna är knappast fristående utan bör läsas i följd.

 

Image result for Frances Hardinge: A Skinful of Shadows.Frances Hardinge: A Skinful of Shadows.

Det här är påtagligt ungdomsfantasy och det är lite svårt att svälja (sic) spöken av anfäder som överlever genom att husera i kroppar de tar över. Handlingen utspelar sig i England under inbördeskriget som leder till att king Charles I efterträds av Cromwell, så utgången känner man till även om individernas öden inte är självklara. I de delar där det inte handlar om spöken är det trevligt och spännande med bra miljöskildringar, historiskt trovärdigt och sannolika, engagerande personer. Bland spökena finns också en björn som både kan vara till glädje och förtret för flickan som är huvudperson, och det är ett riktigt lyckat grepp.

 

Image result for Poul Anderson: The Snows of Ganymede.Poul Anderson: The Snows of Ganymede.

En spännande men rätt galen berättelse från 1958 om ett gäng som ska undersöka om den istäckta månen Ganymedes kan lämpa sig för terraformning, men hejdas i en koloni som styrs med hjälp av religion. De flyr därifrån till en grupp som grävt sig ner och överlever med primitiva medel. Inte helt sannolikt kanske, men kul.

.

.

 

Image result for Poul Anderson: War of the Wing-Men.Poul Anderson: War of the Wing-Men.

Andra halvan av ovanstående ACE Double, som genom att vara placerad på en helt okänd planet faktiskt får ett mer sannolikt världsbygge. De “skeppsbrutna” mänskliga rymdfararna hamnar på en planet med stora oceaner där en grupp vingförsedda varelser bor på skepp och en annan lever på land. Rymdfararna utnyttjar konflikten mellan dessa för att lyckas lämna planeten, men innan dess blir det mycket krigande och kärlek. Riktigt underhållande!

 

Image result for Patrik Centerwall: Klockan och spegeln.Patrik Centerwall: Klockan och spegeln.

Klockan använder den unge Marcus för att ta sig till en värld där det finns en spegel som visar hur man ser ut – jag trodde att den möjligen var mer än så men genom att det bara finns en spegel i världen är den tillräckligt unik. Världen han hamnar i är en slags medeltidsvärld med en liten stad runt en borg på ett berg, och där regerar en girig drottning. Marcus hamnar i en konflikt som utvecklas till krig, och här finns en del otäcka scener som kan vara jobbiga för den yngre publik som boken annars tydligt vänder sig till. Den publiken kanske i stället retar sig mindre på korrekturläsningen.

 

Image result for Anna Jakobsson Lund: Czentes Omega.Anna Jakobsson Lund: Czentes Omega.

Den här första delen i en trilogi har saluförts som space opera men det är knappast klassisk space opera i alla fall, och det är lika bra det. På en uppfostringsanstalt med det tjusiga namnet Intergalaktiska akademin möter vi ett gäng ungdomar med mer eller mindre kriminell bakgrund och med väldigt olika utseende och egenskaper, allt från björnliknande, ödleliknande, människa och AI. Den kriminella bakgrunden kommer väl till pass när det gäller att skaffa information på nätet. Handlingen är spännande och växlingen mellan de olika personernas perspektiv i kapitlen fungerar utmärkt. Möjligen kan man undra om det så här långt i framtiden och med så utvecklad teknologi – avancerat nät och interstellära färder – fortfarande kan vara aktuellt att sitta i rullstol. Det ska bli intressant att följa gänget i fortsättningen! Slutligen är jag djupt imponerad av boken som produkt, innehåll, formgivning, korrekturläsning etc. som det lilla Annorlundaförlag kan vara riktigt stolt över.

 

Image result for Linn Liljemo: Kopparskrud.Linn Liljemo: Kopparskrud.

Det här är en kort debutbok, och snarast en långnovell i bokform (ingår i serien Catoblepas ångnoveller). Handlingen utspelar sig förstås i och kring Falu koppargruva, och redan inledningen på ett luftskepp visar att det är steampunk. Det blir det ännu mer av i gruvan, och mot slutet blir det riktigt ruggigt när det framgår vad bokens titel syftar på. Berättelsen är engagerande och välskriven, men den hade gärna fått vara längre så att personerna kunde utvecklas. Fin kurbits på framsidan!

 

Image result for Frances Hardinge: Gökungen.Frances Hardinge: Gökungen. (Cuckoo Song).

Det här ordentlig fantasy som klassas som skräck, riktigt varför vet jag inte men kanske det beror på huvudpersonen som egentligen består av kvistar, löv och lite skräp men som utåt ändå ser ut som en flicka. Hon ersätter den äldre av två systrar, och mycket i boken handlar om relationen mellan de två systrarna, både konflikter och vänskap. Boken handlar också om saknaden efter en i kriget förlorad son och hur svårt föräldrarna har att acceptera den. En riktigt trevlig bekantskap är sonens vilda tidigare fästmö som ger en humoristisk krydda till berättelsen.

Böcker lästa i december 2018

Image result for Sheri S. Tepper: The Gate to Women's Country.Sheri S. Tepper: The Gate to Women’s Country.

Intressant feministisk sf från 1988 där grundidén är att de flesta män helt enkelt inte går att vänja av med krigiskt och våldsamt beteende. Kvinnorna bor därför i samhällen med ett fåtal män som visat sig acceptabla, medan männen bor utanför murarna i ett militärläger, som tillåts kriga med andra kvinnostäders liknande manliga militärer. Riktigt hyfsad berättelse med under dessa förutsättningar trovärdiga personer.

 

Image result for Gunilla Jonsson & Michael Petersén: Döden är bara början.Gunilla Jonsson & Michael Petersén: Döden är bara början.

Välskriven skräckberättelse för ovanlighetens skull satt i Berlin med många referenser som nog var ännu mer givande för den som kan staden ordentligt. Här finns ockultism med människooffer, och idén är att vår värld bara är en skugga av den verkliga världen som det går att komma till genom offer. En stark motkraft är konsten, och här används bilder, graffiti och installationer, och mitt i all bedrövlig skräck och elände ger detta mening trots allt. Märkliga personer i märkliga miljöer, en riktigt trevlig läsning.

 

CrusadePoul Anderson: The High Crusade.

Skojig och fartfylld men helt osannolik berättelse från 1960 där ett rymdskepp landar i England 1345 och blir taget för franskt, vilket innebär att engelsmännen slåss ihärdigt och med handgemäng som helt glömts av rymdfararna. Engelsmännen erövrar rymdskeppet och flyger till en av imperiets världar och krigar på, till slut för att erövra hela imperiet. Väl berättat, rätt religionskritiskt och historiskt i övrigt trovärdigt.

 

Image result for Malena Ernman & Svante Thunberg: Scener ur hjärtat.Malena Ernman & Svante Thunberg: Scener ur hjärtat.

Skolstrejk för klimatet, som dottern Greta ägnat sig åt, får ett slags förklaring i boken som beskriver familjen Ernman/Thunberg när döttrarna får problem i skolan och med maten och hur det påverkar de vuxnas arbetsliv och karriär. Det här väcker naturligtvis känslor och det är tragiskt när familjelivet och en oerhört framgångsrik karriär drabbas. Tyvärr är boken alltför rapsodisk och med många upprepningar och det gör att vreden kring skolan och omhändertagandet av barn med problem inte får tillräcklig tyngd, och diskussionerna kring klimatet blir oerhört ensidiga så länge inte vare sig kärnkraft eller stålindustri kommer upp i diskussionen. Slutligen är jag tveksam till det etiska i att hänga ut minderåriga barn med namn och berätta om deras psykiska problem. För mig är dessutom “skolstrejk” ungefär lika smart som att vägra gå till läkare när man är sjuk, “skolvägran” är i så fall ett bättre ord.

 

Image result for Chris Beckett: America City.Chris Beckett: America City.

Intressant sf om effekter av klimatförändringarna om 100 år, men kanske ännu mer om hur media kan manipuleras för att påverka folk att rösta som man önskar. Presidentkandidatens spin-doktor försöker driva fram ett hat mot kanadensare för att möjliggöra att inhemska amerikanska klimatflyktingar ska kunna etablera egna kolonier inom Kanada som allt mer har stora beboeliga ytor, vilket i boken jämförs med hur Texas blev amerikanskt – man kunde lika gärna jämföra med Västbanken i Palestina. Upplägget med olika familjers öden kändes lite väl bestseller-mässigt men så var det ju också med John Barnes Mother of Storms som hade ett liknande klimattema. Kul att Beckett skriver så varierande böcker.

 

Image result for Adrian Tchaikovsky: The Expert System's Brother.Adrian Tchaikovsky: The Expert System’s Brother.

Det här är riktigt god ny klassisk sf – klassisk inte minst genom att den innehåller ett utvecklat världsbyggande, en handling som känns lång och med trovärdig utveckling, allt i ett kort format i stället för i en trilogi som stoffet hade räckt till. Under stora centralträd finns samhällen där vissa individer hemsöks av spöken som ger dem specifika kunskaper till exempel som arkitekt eller doktor, och personer som inte beter sig som de ska blir utstötta och osynliga – allt detta får sin vetenskapliga förklaring så det är inte fantasy, men det skulle vara synd att avslöja mer.

 

Image result for Ian Sales: Adrift on the Sea of Rains.Ian Sales: Adrift on the Sea of Rains.

Apollo Quartet 1. Jag hade svårt att komma igång med den här kortromanen och det beror mest på alla förkortningar av namn på tekniska begrepp. Det finns visserligen en lista i slutet men dels gäller det att tänka på att det kan finnas en sådan och dels är den faktiskt inte heltäckande. Nåväl, själva berättelsen är god, hård sf. En ensam månkoloni finns kvar när hela jorden ödelagts i ett kärnvapenkrig i en värld som är parallell med vår. En uppfinning från Nazityskland, “The Bell”, förväntas kunna flytta kolonin till vår värld där jorden inte förstörts. Genom att personerna och tekniken är trovärdiga blir berättelsen riktigt spännande och väl värd besväret med förkortningarna.

 

AhedManal Tamimi, Paul Heron, Paul Morris & Peter Lahti: Ahed Tamimi – Flickan som slog tillbaka.

Ahed Tamimi är den (då) 16-åriga palestinska skolflicka som efter att ha gett en israelisk soldat en örfil blev tillfångatagen i en nattlig räd och fick tillbringa 8 månader i israeliskt fängelse för detta. Genom att örfilen filmades och filmen lades ut på nätet blev incidenten välkänd internationellt, och i denna bok berättas bakgrunden både kring familjens situation och ockupationen i stort. Straffets längd jämförs med de 9 månader som en israelisk soldat fick för att ha skjutit och dödat en liggande orörlig misstänkt palestinier, en händelse som också filmades. Boken bör läsas av alla som fortfarande anser att Israel har rätt att bryta internationella lagar bland annat genom bosättningar på ockuperad mark.

 

Image result for Mack Reynolds: Planetary Agent X.Mack Reynolds: Planetary Agent X.

Det här är en skojfrisk inledning från 1965 på en bokserie om United Planets. På planeterna sker en mängd revolter och vår hjälte får i uppdrag att tillfångata den man som antas ligga bakom alla dessa. Vändningen kommer när han börjar tvivla på att det här är rätt. En uppmaning till eget tänkande i en rätt ovanlig form. Befriande lite våld men desto mer humor. Fast visst hade berättelsen lika gärna kunnat vara placerad på jorden, eftersom de olika planeterna har olika samhällssystem ungefär som här.

 

EllisonHarlan Ellison: Ensamvärk.

Med anledning av Ellisons bortgång plockade jag fram denna volym noveller som översatts av Dorothee Sporrong. Även om det i vissa finns inslag av sf, fantasy och kanske speciellt skräck så handlar novellerna framför allt om mänskliga relationer när de är som mest problematiska. Översättningen gör Ellisons grova amerikanska slang rättvisa – jag läste några oöversatta noveller parallellt. Urvalet är utmärkt med sådana pärlor som “Jefty är fem” om en utvecklingsstörd kamrat, “”Ångra dig Harlekin” sa ticktackmannen” om tidsstudier och “En kille och hans hund” om en extremt segregerad värld.

 

BFluganrian Cathcart: Flugan i katedralen.

Titeln anspelar på den uppfattning om atomernas natur som kom att ersätta den äldre “plumpuddingsteorin” där elektronerna är utspridda i den stora kärnan. Här redogörs för de försök som ledde till den nya tolkningen, och det görs redan i det så kallade preludiet, där tyvärr varken försökets natur eller de medverkande beskrivs särskilt väl. Det är irriterande men det repareras omedelbart i kommande kapitel, och det som är speciellt fascinerande är hur otroligt enkla försök som ledde fram till den nya atombilden, neutronernas existens och faktiskt, även om det då krävdes lite större apparater, den första atomklyvningen, där litium bombarderades med protoner så att det blev två heliumkärnor. Boken är en utmärkt skildring av atomfysikens barndom och speciellt de försök som utfördes i Rutherfords laboratorium i Cambridge. Tyvärr är översättningen av Manne Svensson inte så lysande så ibland är det nödvändigt att tänka ut vad det kan ha stått på engelska. Mycket av informationen kommer från privata brev och frågan är förstås om någon liknande historia skulle kunna skrivas om moderna upptäckter.

 

Image result for Charlotte Cederlund: Gryningsstjärna.Charlotte Cederlund: Gryningsstjärna.

Andra delen i trilogin om den skånska skolflickan som placeras i en sameby nära Karesuando. Handlingen följer tätt på den i första delen, Middagsmörker, men det magiska får större plats och i slutet blir det faktiskt lite väl mycket. Spänningen mellan samer och “svenskar” är fortfarande det mest givande, och språket flyter bra. I första hand är väl detta en ungdomsbok.

 

Böcker lästa i november 2018

36896898Naomi Novik: Spinning Silver.

En tyvärr rätt misslyckad utveckling av flera Grimm-sagor, framför allt Rapunzel. En judisk familj framställs som ockrande och girig, även om en dotter är den som kommer att göra guld av silver på magiskt sätt. När hon inte själv hinner gå runt och driva in utnyttjar hon i stället en grannflicka till det. En intressant idé är den parallella vintervärlden men de platta karaktärerna gör att det är svårt att hålla uppe intresset. Det här är min åsikt som knappast delades av merparten i vår bokcirkel.

 

Image result for Kameron Hurley: Elephants and Corpses.Kameron Hurley: Elephants and Corpses.

En märkligt charmig kort historia om Nev, som kan hoppa in i döda kroppar när han själv är mycket nära att dö, och hans “body manager” Tera, som vill lära sig att tala med döda, och deras försök att hitta och slutgiltigt bränna Teras systers lik. Historien är naturligtvis helt osannolik men Kameron Hurley är mästerlig på att skapa levande personer och miljöer.

.

 

VakthundarnaBertil Mårtensson: Vakthundarna.

Den nyligen avlidne BNF (Big Name Fan), författaren och filosofen skrev dessutom dikter, och ett urval av dessa publicerades av SFSF 1979. SF-dikter som publiceras i t ex Asimov’s är sällan njutbara men här finns faktiskt exempel på att de kan fungera. Dessutom finns här mer klassiskt centrallyriska dikter och satirer. Inte så tokigt faktiskt.

 

.

BalladenMarieTonni Arnold: Balladen om Marie.

Den här biografin över Marie Krøyer var intressant, kanske inte så mycket som beskrivning av hennes konstnärliga verksamhet utan mer som berättelse om hur denna klart begåvade kvinna utnyttjades av de två männen i hennes liv, konstnären Søren Krøyer och kompositören Hugo Alfvén. Intressant var också att läsa om Søren Krøyers syfilis och bipolaritet, och hur den senare också drabbade deras dotter, liksom om det hektiska resandet över Europa som motiverades med hur hälsosamt det är med luftombyte. Texten var aningen torr men det är bättre än att den varit alltför känslosam.

 

Image result for jannah sista Ã¥retJohan Jergner-Ekervik & Frida Ulvegren: Jannah. Sista året på jorden.

Grafiska berättelser, tecknade serier, är idag ofta dominerade av helsidesbilder med explosioner. Så är det lyckligtvis inte i den här berättelsen som i själva verket är flera relativt fristående bilder av livet på jorden – och månen? – år 2020. Det är god science fiction, och det innebär att berättelserna i själva verket handlar om livet i dag och kanske framför allt farhågor om framtiden. Det här är första delen och det ska bli intressant att följa med till planeten Jannah!

 

Image result for Mats Strandberg: Slutet.Mats Strandberg: Slutet.

Jag hade väntat mig en klassisk skräckhistoria men här är det realistisk sf – jorden hotas av en kollision med en komet, och vi får följa livet i en svensk småstad i väntan på den totala undergången. Samhället är också “slutet”, och vi får inte veta särskilt mycket om vad som händer i världen för övrigt. Perspektiv och handling gör boken till en ungdomsbok, och de berättande personerna är skolungdomar. Ett extra perspektiv ges av att en av personerna som satsat allt på tävlingssimning fått obotlig cancer, och handlingen drivs av ett dödsfall som misstänks vara ett mord. Det är naturligtvis omöjligt att avgöra om det är troligt att livet skulle gå vidare så pass oförändrat som det gör i den här lilla staden, men det hindrar inte att det hela har blivit en trovärdig historia, som dessutom är mycket väl berättad. Absolut läsvärd, och naturligtvis inte bara för ungdomar.

 

Image result for Elisabeth Åsbrink: Orden som formade Sverige.Elisabeth Åsbrink: Orden som formade Sverige.

Det här är en samling essäer om svenska fenomen från år 98 till nu, i någon mån kopplade till ord eller uttryck; det blir en ovanlig och trevlig svensk historiebok. Bland många intressanta kommentarer finns en om #metoo: Åsbrink hävdar att kampanjen har lett till en “uråldrig beskrivning av kvinnan som svag, utan valmöjligheter och utan makt över sitt liv”, vilket jag tycker är olyckligt och orättvist. Bättre är då hennes poängterande att det inte var okänt vad som skedde i Nazityskland om man bara läste tidningarna. Hon kritiserar också Ikeagrundaren Kamprad för att han stött svensk nazism, och är nu betydligt skarpare än i hennes tidigare Och i Wienerwald står träden kvar. Naturligtvis kan inte en sådan här bok täcka Sveriges historia, men nerslagen är intressanta, och kan tjäna som motvikt mot politisk propaganda om vad svenskhet är.

 

 

 

 

 

Böcker lästa i oktober 2018

Image result for breven frÃ¥n maresiMaria Turschaninoff: Breven från Maresi.

Denna den senaste av böckerna från Maria Turtschaninoffs värld är på flera sätt olik de tidigare. Maresi, som var huvudperson i boken med samma namn, har här lämnat klosterön och kommit tillbaka hem, och hon skriver brev som är det vi får läsa. Märkligt nog blir det riktigt spännande, och breven har lite olika karaktär beroende på vem hon skriver till. Maresi är en stark kvinna som dessutom har en viss magisk förmåga, men den person som imponerar riktigt mycket är en skogshuggare som stöttar och hjälper Maresi. Han är en betydligt intressantare man än alla de grymma översittare som utnyttjat kvinnor i de tidigare berättelserna från denna värld. Det finns enstaka finlandssvenska uttryck som sätter krydda på språket – där jag skulle sagt “inte särskilt” står “inte mycket”, som till exempel “inte mycket rädd”. Boken rekommenderas varmt, men eftersom händelser i Maresi ofta refereras till bör den läsas först.

 

Image result for Nina Allan: The Race.Nina Allan: The Race.

Den här fascinerande sf-romanen är placerad i en nära framtid där en ekologisk katastrof drabbat England. Den börjar med hundkapplöpningar där hundarna modifierats genetiskt för att löpa snabbare, men det visar sig att början i själva verket är en berättelse i romanen. Så fortsätter det och det är ibland svårt att veta vad som är verkligt och vad som är berättelse. Det hindrar inte att det blir riktigt intressant och spännande, speciellt i fråga om identitetsbegreppet. Boken beskriver sällsynt väl både personer, miljöer och idéer. Det sista avsnittet är väsentligt för förståelsen och saknas tyvärr i den första utgåvan från NewCon Press 2014 men finns i den senare upplagan från Titan Books 2016.

 

Image result for 13 svarta sagor om superskurkarJonny Berg, red.: 13 svarta sagor om superskurkar.

Den förra samlingen av svarta sagor, om superhjältar, var riktigt trevlig att läsa. Många av novellerna i denna samling känns som konstruerade fortsättningar på berättelserna om superhjältar vilket inte är helt lyckat. När författaren vågar gå ifrån konceptet blir det däremot riktigt bra, som i novellerna av Anna Jakobsson Lund och Boel Bermann.


Västerås 14-16 juni