Böcker lästa i augusti 2021

P. Djèlí Clark: Ring Shout.

En rörig men ändå intressant kortroman som handlar om det rasistiska USA i början av 1900-talet där filmen The Birth of a Nation samlar massor av Ku Kluxer, demoner med spetsiga huvuden. De bekämpas av en svart kvinna som har ett magiskt svärd, och hon kämpar mot en vit man, Butcher Clyde, som visar sig ha munnar överallt. På nätterna besöks de svarta av Night Doctors som kidnappar, dödar, dissekerar. Det är svårt att följa handlingen och den störs av alltför många infodumpar, som dessutom inte räcker utan jag fick googla en hel del. Jag var mer förtjust i The Black God’s Drums.

Bo Balder: The Wan.

The Wan: Balder, Bo: 9781939056108: Amazon.com: Books

Märklig sf-roman där mänskligheten i flykt från en förstörd jord hamnat på en planet där ett bett av en fisk omvandlar människan till en närmast homogen varelse som kan regenerera delar när de tagits bort och kan äta delar av andra av dessa ”Wan” och därigenom få del av deras kunskaper. I den spännande berättelsen blir ledaren i en stad omvandlad till wan men försöker ändå rädda människorna så att inte alla omvandlas. Brutalt omvandlar han en ung kvinna men blir senare förälskad i denna som dyrkar den forne härskaren. Det låter banalt men var bättre än det låter. En liten poäng är namnen som antyder isländskt påbrå – Halmasdottir, Eyvindsson. En annan är själva världen, där människorna har svårt att få föda och befolkningen minskar för att biologin inte stämmer. Så långt är biologin begriplig, men mindre beträffande hur wan fungerar.

Kameron Hurley: Meet Me in the Future.

Novellsamling. “Elephants and Corpses” tyckte jag var ”märkligt charmig” när jag läste den 2018, medan jag skippade ”The Light Brigade” eftersom jag inte uppskattade romanen. ”When We Fall” är en stark och engagerande historia berättad av en person som sitter fast i ett rymdskepp efter en olycka – själva poängen är det synd att avslöja. ”The Women of Our Occupation” är en berättelse om militär ockupation och övergrepp, som blir effektiv genom ombytta könsroller. ”Tumbledown” är namnet på en förlamande pest, och den spännande novellen handlar om en kvinna med förlamade ben som är immun och därför hjälper till med transport av serum. Många fler noveller i denna samling handlar om kvinnor i svåra situationer, mer eller mindre sf-mässiga, och är absolut värda att läsa.

Adrian Tchaikovsky & Keris McDonald: Short Changes.

Novellsamling. I “Family Business” får vi möta en gangsterartad familj som börjar tappa sina magiska förmågor, medan ”Care” är en realistisk och ömsint skildring av åldrande. Berättaren i ”Not a Cat Person” åtar sig att fullborda en känd författares verk och bosätter sig hos änkan men det utvecklas till en skön spökhistoria. ”Coat Like Bright Fire” beskriver en enhörning som kommer till en älva och som deltar i ett slag – en märkligt romantisk novell, medan ”Beep” är en mycket mänsklig och humoristisk berättelse om skräcken över att komma försent, där inte bara väckarklockan utan också brödrost och kylskåp försäkrar att han hinner. ”The God-Shark” är en bitande satir över kristendomen. Slutligen ”Reading Between the Lines” skriven tillsammans med Kerin McDonald. Det är en brevnovell mellan två vänner där den ena tycks glida in i en parallell värld. Helt enkelt en mycket varierande och trevlig läsning med stark fantasyanknytning.  

Carl Jonas Love Almqvist: Folklifsberättelser.

Eftersom vi använt förmiddagar under pandemin till att promenera i trakterna som lätt nås med bil har vi flera gånger hamnat på platser som beskrivits av Almqvist och därför var det trevligt att läsa dessa berättelser som inte åldrats på något besvärande sätt. Utgåvan var från 1902 men som framgår av Ellen Keys efterord kom berättelserna först ut runt 1840. Den första, ”Kapellet”, har handlingen förlagd till Kalmartrakten och var lite i sötaste laget, medan kriminalhistorien ”Skällnora kvarn” handlar om våra trakter, inte minst förstås Sköldnora kvarn som tyvärr inte längre finns. Men det gör däremot många gårdar och de backar som man stretar i. ”Målaren” beskriver en brottsling som flyr undan lagen och döljer sig som målarlärling i trakterna kring Sigtuna, medan ”Grimstahamns nybygge” och ”Ladugårdsarrendet” hänger ihop både vad gäller gårdarna nära Runsa och släkten. Med undantag av ”Kapellet” var det en sann njutning att läsa dessa och känna igen sig i trakterna, men kanske framför allt att få leva sig in i livet på den tiden. Klassiker står sig.

0 Responses to “Böcker lästa i augusti 2021”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: