Böcker lästa i juli 2021

Poul Anderson: Let the Spacemen Beware.

Let the Spacemen Beware! / The Wizard of Starship Poseidon | Poul Anderson,  Kenneth Bulmer | 1st Edition

Denna andra del av en Ace double var lite roligare, med sitt långsamt krypande avslöjande av ruggigheterna på planeten där människorna tycks ha omformats genetiskt. Skenbart oerhört vänliga och med tabu mot våld och vapen vilket är lite svårt att hantera för de besökande som önskar sätta upp en “bensinstation” på planeten. De har dessutom svårt att komma överens med varandra där den ena gruppen är militärer och den andra forskare. De kommer dessutom från olika planeter med helt olika kultur, och därutöver konkurrerar de om den kvinnliga huvudpersonen. Läsvärd genom politiska och filosofiska funderingar, som utvecklas på ett intresseväckande sätt i Sandra Miesels bok om Poul Anderson, Against Time’s Arrow.

Tove Folkesson: Ölandssången.

Ölandssången - Tove Folkesson - Pokkari(9789176811207) | Adlibris  kirjakauppa

Tredje och avslutande delen av berättelsen om Eva Zackrisson utspelar sig helt på Öland och är till språk och handling mörkare. I början av boken finns funderingar kring språkets uppkomst, som en sång som modern använder för att trösta och lugna, därför modersmål men förfäder. Inte minst imponerar förändringen i språkdräkt mellan de tre delarna där den första är lättsam och humoristisk, den andra delen trevande efter val av yrke och liv, medan den här delen handlar om relationen till äldre generationer och känns mer seriös. Även om också de andra delarna har poetiska inslag blommar de ut ordentligt i den här boken så att handlingen kan komma i andra hand efter upplevelserna. Eva försöker komma underfund med varifrån hon fått olika egenskaper, och i detta sökande uppdagas en tragisk händelse och hon råkar i konflikt med en storbonde. Helt enkelt en fin trilogi om en originell och självständig kvinnas liv och utveckling.

Poul Anderson: Kinship with the Stars.

Kinship With The Stars - Poul Anderson - Google Books

Novellsamling (1991) där den första, långa, snarast kortroman, var olidligt fånig så den skippade jag efter några sidor. “A Bicycle Built for Brew” från 1958 har tydligen inte gått att publicera någon annan stans. OK, enligt ISFDB kom den på italienska 1966 i Proxima 2. Övriga noveller var från 1951-1962 och desto njutbarare, och tidigare publicerade i Astounding, F&SF, Amazing, If och Planet Stories. Ofta spännande och med twist på slutet, med glimten i ögat gentemot mänskliga svagheter. En planet där allt avgörs med hjälp av slumpmässiga spel och en berättelse där roboten Izaak skriver sf. Den äldsta, “Duel on Syrtis” med en slug marsian som söver ner hjälten, var kanske allra bäst.

R. B. Kelly: Edge of Heaven.

Edge of Heaven: Kelly, RB: 9781912950447: Amazon.com: Books

En irländsk författares debutroman som nominerats till Clarke Award och dessutom fanns i ett StoryBundle-paket visade sig vara en spännande och intressant dystopi som utspelar sig i ett framtida Frankrike. Huvudpersonen är en kvinnlig a-naut, en biologiskt baserad robot. Dessa har förmåga att vara uppkopplade mot en central och handlingen kretsar kring att de sprider en infektion till “riktiga” människor. Dessutom är det en klassisk men fin historia om hennes relationer och framför allt kärleken till en man, och om mannens försök att få tag i medicin till sin syster. Det är lite svårt att hänga med i en del svängar och de pseudovetenskapliga förklaringarna känns inte alldeles övertygande, men annars är det här tveklöst en intressant debut, speciellt aktuell med sitt epidemitema.

Victoria Benedictsson: Pengar.

Pengar - Victoria Benedictsson, Ernst Ahlgren

Det här är en helt osannolikt aktuell historia från 1885 om den ekonomiska ojämlikheten i många äktenskap. Den har blivit flitigt analyserad och Wikipedia har en bra artikel. Det politiska budskapet är förstås tydligt och handlar om hur kvinnor blir handelsvara också vid äktenskap, eller som patronen funderar: “På giftermål hade han ofta tänkt, men han hade föresatt sig att hundra tusen kronor skulle vara det minsta hans utkorade finge föra med sig i boet, …”. Kristendomen får sig också en släng när patron mot slutet hävdar att “Mannen är qvinnans hufvud, – det säger både gudomlig och mensklig lag – …”. Genom det tydliga budskapet skulle det kunna ha blivit en trist roman men så är det verkligen inte, den är engagerande kanske framför allt genom de levandegjorda människorna. Boken är extremt lättåtkomlig genom Litteraturbanken.

Andre Norton: Merlin’s Mirror.

Merlin's Mirror by Andre Norton

Jag var förvarnad om att det här skulle vara Andre Nortons i särklass sämsta roman, men genom att jag nyligen stött på Merlin både i Rhuddem Gwelins pentalogi och mer oväntat i Margaret St. Clairs The Shadow People så letade jag upp den i hyllan. Det visade sig vara en trevlig variant på Artursagan, där till och med en gammal romare finns med. Merlin blir till på känt manér med en gudomlig fader (en Sky Lord) och en helt vanlig kvinna, och hans fostran får hjälp i en grotta där han får information från titelns spegel. Han råkar ut för en del öden som är spännande trots att utgången är bekant, och svärdet i stenen får sin förklaring. Så kort sagt, så illa var den inte.

Hal Clement: The Best of Hal Clement.

The Best of Hal Clement by Hal Clement

Clement är kanske mest känd för sina sf-romaner som baseras på vetenskapliga fakta. Av de tio novellerna i denna samling har sex tidigare publicerats i Astounding mellan 1942 och 1956, och det är helt klart de som är de mest givande. “Assumption Unjustified” har inspirerat till framsidan där vi ser en grabb som brukar simma och leka i gruvhål men som nu utsätts för åderlåtning för att en utomjording anser sig behöva blodet. Historien berättas både ur utomjordingarnas och pojkarnas perspektiv vilket blir rätt effektivt. “Dust Rag” var lite skojig, problemet var att putstrasan som användes att torka hjälmens fönster ledde till att statisk elektricitet fick ännu mer måndamm att fastna. Jobbigt.

0 Responses to “Böcker lästa i juli 2021”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: