Böcker lästa i juni 2021

Suzy McKee Charnas: The Furies.

The Furies - Charnas Suzy McKee - pocket (9780312866068) | Adlibris  Bokhandel

Denna tredje del (1994) i den starka feministiska sf-serien som inleddes med Walk to the End of the World (1974) har blivit liggande vilket var synd eftersom den i och för sig välkomna sammanfattningen av de två första delarna var alldeles för komprimerad, och tjugo års väntan hade räckt. Samtidigt får läsaren ändå en hyfsat klar uppfattning under bokens 400 sidor om vad som skett tidigare, så att det oresonliga hatet mot männen känns motiverat. Boken handlar i huvudsak om hur de fria kvinnorna återerövrar Holdfast, som är det område på planeten som behärskas av män med kvinnor som slavar. Handlingen blir speciellt intressant genom konflikter mellan kvinnor med olika erfarenheter och det fåtal män som skildras med förståelse.

Karin Tidbeck: The Memory Theater.

The Memory Theater: Tidbeck, Karin: Amazon.se: Books

För mig handlade denna utmärkta svenska fantasy om tid och hur nödvändigt det är med förändring, samtidigt är det kanske mest minnesvärda den oegennyttiga vänskapen mellan de två huvudpersonerna, pojken Thistle som är mer slav än tjänare åt Augusta (Prima) och flickan Dora som växt upp ur marken och närmast är odödlig. Tiden står inte stilla på det helt avskilda godset där de gamla damerna spelar krocket och gärna träffar tjänarna med ett klot, men samma dag återupprepas ständigt. Augusta har vi redan träffat i en av författarens noveller och den berättelsen är väl integrerad här. Återupprepningen illustreras också av en annan insatt novell, “Aunts”, men det känns inte lika motiverat. Mycket av handlingen verkar äga rum i Uppland men det är scenerna i Norrland som är speciellt givande. Tiden är andra världskriget, men även om tid och plats är givna finns kontakt med andra dimensioner. Vi får kontakt med ett resande teatersällskap som hävdar att allt måste uppföras som teater för att bli verklighet – något som påminner om den ännu mer originella Amatka där allt måste benämnas för att existera. Vissa scener och idéer känns igen från annan fantasy, och det är framförallt de fascinerande individer vi får träffa som ger en underbar upplevelse.

Margaret St. Clair: The Shadow People.

The shadow people: St. Clair, Margaret, Jones, Jeffrey: Amazon.com: Books

Eller the silent people som de heter i boken är ondsinta älvor i underjorden i Amerika, och vi stöter på dem under Berkeley. Vår hjälte har i ett gräl kastat ut sin flickvän som försvinner spårlöst, och han får klart för sig att hon kan ha kidnappats till underjorden. Den detaljerade beskrivningen av rum efter rum och hur han tar sig mellan dem kunde ha kortats ner, men till slut hittar han henne i alla fall tack vare ett svärd som reagerar på hennes närvaro. Det har tydligen levererats av Merlin som kommit ur “Macrocosmos” för sådär 2-3 tusen år sedan. Intressant nog är mat och vatten i underjorden giftiga genom någon starkt beroendeframkallande hallucinogen så att det kan vara svårt att ta sig därifrån. Kanske inte helt igenom sannolikt men ändå spännande med hyfsat levande personer, och lite kul Berkeleymiljöer.

Elizabeth Bear: Stone Mad.

Stone Mad: BEAR, ELIZABETH: 9781250163837: Amazon.com: Books

Den inledande kortromanen om den lesbiska prostituerade “sömmerskan” Karen Memery och hennes äventyr i guldruschens USA var trevlig steampunk men den här fortsättningen var i tunnaste laget. Den börjar med någon form av taskspeleri där borden på en krog lyfter, och vem som ligger bakom detta utreds men tillslut verkar det vara en skum varelse i den gamla gruvan, som till slut kommer som räddande ängel. Steampunkelementet består av en symaskin som är ombyggd till rustning, men det räcker liksom inte. Och varför heter hon också denna gång Karen Memory på framsidan?

Samuel R. Delany: Driftglass.

Driftglass by Samuel R. Delany

Tio noveller från 1966 till 1970, “A dazzling journey to the worlds beyond 2001”. I novellen “Corona” är det ingen pandemi utan en sång som sjungs av en berömd stjärna som beundras av en flicka med telepatisk förmåga, något som får henne att vilja ta sitt liv när hon upplever andras smärta, men som också kan hjälpa henne att trösta andra. “Driftglass” är slipade glasbitar som spolats upp på stranden, men den novellen handlar mest om människor som modifierats med gälar för att kunna arbeta under vatten. Den komplexa “The Star Pit” handlar om en stjärnfarande far som försummat sin familj och i stället på äldre dagar tar hand om barn. Flera noveller har som så ofta vid den tiden telepati som tema men handlar framför allt om mänskliga relationer och har egentligen inte åldrats. Om jag nu kan bedöma det.

James Morrow: The Madonna and the Starship.

The Madonna and the Starship by James K. Morrow

Två stora skaldjursliknande utomjordingar besöker Jorden (USA) på 50-talet och har synpunkter på tv-programmen som i alltför hög grad förmedlar ovetenskapliga och religiösa vanföreställningar. En mycket pulpmässig författare som vanligtvis skriver avsnitt av en Buck Rogers-kopia, som absolut måste innehålla scener där hjälten äter de frostflingor som sponsrar programmet, försöker lösa problemet genom att producera ett tv-program där de två utomjordingarna förekommer. Det hela blir hyggligt underhållande men för oss svenskar känns denna extrema “product placement” rätt bisarr.

Kenneth Bulmer: The Wizard of Starship Poseidon.

The Wizard of Starship Poseidon by Kenneth Bulmer

I och för sig kul med konkurrens om forskningsanslag – ska det gå till någon som försöker skapa liv eller till att bevisa att de sedan många århundraden döda H G Wells och Bertrand Russell var en och samma person? Och idén att slå ut en hel rymdskeppsbesättning och passagerarna med hjälp av ett ljudkänsligt virus kändes åtminstone originell, men tyvärr är personerna och deras konflikter tämligen ointressanta. Lite märkligt också att den sista jakten sker på en gräsmatta på den garanterat livlösa planet som ska användas för att skapa liv på. Bulmer kan vara intressant men den här från 1962 kändes närmast meningslös.

Torill Kornfeldt: Människan i provröret.

Människan i provröret - Natur & Kultur

Reportage från genteknikens frontlinjer. Visst har det förekommit manipuleringar av arvsmassan tidigare men det är något helt annat med den teknik som bygger på “gensaxen” crispr/Cas 9. Här beskrivs både vilka möjligheter detta ger för mänskligheten och vilka risker och etiska problem det innebär. Det är naturligtvis svårt att popularisera detaljerna i tekniken men det hade till exempel varit intressant med en utveckling av vitsen med palindrom i DNA, och tyvärr är det fel i korsningsschemat som ska illustrera dominanta och recessiva anlag. Men i huvudsak är det mycket intressant att läsa om hur vi kan bota och förhindra sjukdomar, designa vår avkomma och använda djur för att odla våra reservorgan, eller släktforska som författaren gör på sig själv. Det blir många besök hos forskare i andra länder. Där är hon som allra bäst, liksom i hennes förra bok Mammutens återkomst.

Jonas Ellerström, Karin Lundwall och Johan Melbi, red.: Uppdrag i universum. En bok om Sam J. Lundwall.

Uppdrag i universum - En bok om Sam J. Lundwall - Karin Lundwall | Science  Fiction Bokhandeln

Sam Jerry Lundwall träffade jag första gången 1958 när vi båda var med i SF Union Skandinaviens Tekniska Sektion. Jag tror att den i alla fall gjorde någon utställning på Stockon 2, och i så fall var det säkert Sam som gjorde det mesta. Under åren har jag stött på honom på hans kongresser, på kongress i Manchester och när han blev European Grand Master samtidigt som jag fick Alvarn 2011 på Eurocon i Stockholm. Hans böcker och Jules Verne Magasinet har jag följt hyfsat väl, och kan bara instämma i lovorden i denna bok som utkommit det året han fyller 80. Boken visar hur viktig han varit för svensk sf-utgivning och därigenom också fandom – många av dagens fans vittnar om att de hittade de gula Delta-böckerna på biblioteket eller upptäckte fandom i JVM. Det magasinet behandlas av Jörgen Jörälv som både gjort ett gediget register över allt som skrivits i Lundwalls version, och han har dessutom en webbsida som ägnas magasinet. Maria Vedin bidrar med personliga upplevelser av att ha bidragit i JVM och i Jerry Määttäs kapitel får vi en sifferrik analys av Deltas utgivning, med 97 noter och en lista över källor. Lundwalls rika tillskott till utgivning och analys av dystopier och utopier behandlas förtjänstfullt av Elisabeth Mansén och Katarina Andersson ger en kort presentation av hans karriär som sångare och låtskrivare. Med tanke på hans fanzines och novelldebut i Häpna! på 50-talet känns det dock lite märkligt att läsa att han i sina visor 1965 “förebådar sin karriär inom sf när han väljer rymdvarelser”. Hon tar upp King Kong Blues och detta verk som består av bok med tillhörande musikskiva finns med också i den personligt hållna beskrivningen av Lundwalls författarskap, skriven av Jonas Ellerström, där han jämförs med Michael Moorcock. Bellis koncenterar sig i sitt bidrag på Lundwalls fotografiska och filmiska karriär, och konstaterar att han har en “närmast osannolik förmåga att fånga svårfångade motiv”. I bidraget beskrivs också tv-karriären som gav en möjlighet att presentera sf för en bred publik. John-Henri Holmberg bidrar med en insiktsfull beskrivning av Lundwalls karriär som fanzineredaktör, inledd 1956 med klubbfanzinet Cosmos i 1-10 ex per nummer men framför allt nyhetsfanzinet SF-Nytt som utmärktes av analytiska recensioner snarare än färska nyheter. Kapitlet avslutas med en uttömmande bibliografi över artiklar och skönlitteratur i fanzinen. Dottern Karin Lundwall ger en charmig beskrivning av hur det är att växa upp i en boknördig miljö, där hon varit med i det praktiska arbetet och följt med på resor utomlands och träffat Harry Harrison och Brian Aldiss och deras familjer. Det avslutande kapitlet är ett återtryck av Sam J. Lundwalls “Viktorianska framtidsdrömmar i backspegeln” från 1974, där han presenterar sin kontakt med sf och sin utveckling som sf-fan och författare. Denna för sf-intresserade självklart nödvändiga bok om en sann renässansmänniska avslutas som sig bör med en bibliografi.

Tove Folkesson: Sund.

Sund – Weyler förlag

Andra delen om Eva Zackrisson, jägarinna från Kalmar. Härligt språk och starka känslor ur ett ungdomsperspektiv, med fokus på Stockholm och Öland, och försöken att komma underfund med om hon ska vara poet, sångerska eller arkitekt. Kollektivboende, Kubaresa och musikturné, besök hos life coach och jobb på dagis. Möjligen kommer jag ihåg dessa scener från Babel där hon gästade Jessica Gedin, men de är rätt typiska: Morbror Arne på Öland berättar att koltrasten sjunger för att markera revir, och när han tycker att livet är härligt är han tyst. När hon var liten lånade hon mammas kamera och fotade allt i sin koja – många bilder av pinnar blev det. En hel del om boken Alkemisten av Paulo Coelho så den som blivit stående får jag väl läsa nu.

0 Responses to “Böcker lästa i juni 2021”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Eurocon 2023 Uppsala 8-11 juni

Categories


%d bloggers like this: