Böcker lästa i april 2021

Liz Williams: Darkland.

Darkland (Darkland #1) by Liz Williams

En kvinnlig superhjälte som blir lurad av sin älskare far runt på tre planeter med olika kulturer som är klart intressanta. På den där det mesta av handlingen utspelar sig lämnar man sina barn till att klara sig ute i naturen liksom i Williams The Ghost Sister. Där finns ett torn med en galen härskarinna som styr över sina närmaste på ett närmast gotiskt sätt. Berättelsen är spännande och mycket varierad, och ger en god närvarokänsla. Detta är första delen av en duologi, men kändes tillräckligt avslutad.

Marija Fischer Odén: Oberg.

Oberg - Marija Fischer Odén - häftad (9789198591453) | Adlibris Bokhandel

Oberg är sista delen i en trilogi och fungerar mycket väl som avslutning som förklarar Tvåhjärtats natur som siamesiska tvillingar och att Oberg är ett sjukhus från en tidigare civilisation. Här finns mycket att fundera över som att en död kvinna återuppväcks genom att få kraft från trädens rötter och en ö där misshandlade kvinnor upprättat sin fristad. Detta är fantasy baserad på vikingatidens religion och myter, och det finns mycket våld och grymhet men den har ändå mycket allmängiltigt att säga om mänskliga känslor och relationer som när den grymma härskaren får kontakt med sitt lilla barn. Svensk fantasy i högform!

Nancy Kress: Sea Change.

Sea Change by Nancy Kress

Den här hyggligt spännande ekologiska sf-kortromanen innehåller en strukturformel för domoesyra och då är naturligtvis alla brister i berättelsen förlåtna.

Domoesyra (domoic acid) bildas i alger som äts av skaldjur och kan därigenom leda till förgiftningar. I den här berättelsen tar den livet av hjältinnans son. Det är möjligt att romanens titel syftar på genmodifiering som leder till att substansen inte längre bildas, för särskilt mycket annat om havsförändring finns inte. Möjligen är berättelsen för kort för att rymma de olika tiderna i hjältinnans liv mellan 2005 och 2033 och de olika platserna, bland annat originellt nog ett indianreservat. Men boken budskap som är en diskussion kring för- och nackdelar med GMO-grödor är intressant även om stilen är lite för thrillerartad för min smak.

Paul McAuley: War of the Maps.

War of the Maps - Paul McAuley - storpocket (9781473217355) | Adlibris  Bokhandel

Den här närmast episka sf-romanen diskuterade vi i SFSFs bokcirkel utan att kunna komma överens om själva världens struktur. Den kallas Dyson-sfär med en dvärgstjärna i centrum, som står för gravitation så att det går att leva på den yttre ytan, och där finns olika stater med olika politiska system. Vår hjälte kommer i bästa Vilda Västern-stil ridande på ett hästliknande djur – mycket av djuren tycks hämtade från jorden för mycket länge sedan. Men frågan är om världen konstruerats för ett spel, att olika personer har fått olika egenskaper tyder på det. Till exempel har hjälten egenskapen att kunna undertrycka andras närmast magiska förmågor. Enklast vore förstås att allt sker i en dator, då behöver det inte rent fysiska problem förklaras. Alltnog, berättelsen är faktiskt fascinerande och hjältens odyssé över världen ger oss möjlighet att få träffa på olika samhällen och en rad intressanta personer. En kul detalj är de litterära referenserna, exempelvis är det aldrig lyckat att skjuta en stor fågel från en båt. Hade bara världen gjorts lite mer sannolik skulle det här ha varit en riktigt god bok.

Nada Alami: Svart skimmer.

Svart skimmer - Nada Alami - Häftad (9789198598148) | Bokus

Liksom i Berättelsen om Nahr av Susan Abulhawa börjar handlingen i Kuwait dit palestinier flytt, men kommit att bli hatade och misstänkta genom Arafats stöd till Irak som invaderade Kuwait. Författarens morbror Waleed blir fängslad och det är en närmast outhärdlig skildring av hans vistelse i fängelset där han inte får veta varför han tillfångatagits. Parallellt får vi en rad minnen och berättelser, som en närmast komisk historia om hur hans kusin sticker iväg i en roddbåt till Egypten och lyckas undkomma att fängslas. Han var 8 år när Israel utropade sig till stat, och Moshe Dayan med följe körde in i hemstaden Lydda med ordern att skjuta på allt som rörde sig. Enligt FNs delningsplan skulle Lydda tillhöra Palestina men det tog israelerna ingen hänsyn till. Skildringen av massakrerna i Lydda och Deir Jassin är fruktansvärd läsning, och mest upprörande är kapitlet Via Dolorosa som skildrar vandringen mot Nablus. Det är en oerhört stark skildring av den etniska rensning som inleddes med Al-Nakba och som fortsätter än i dag. Berättelsen fortsätter med israelernas härjningar i bostäder under sexdagarskriget, och avslutas med ett besök i hemmet i Lydda där det nu bor en judinna. Trots det upprörande innehållet har berättelsen en del humor och en varm ton, och vi lär känna och förstå personerna.

0 Responses to “Böcker lästa i april 2021”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: