Böcker lästa i mars 2021

Eugen Bacon: Claiming T-Mo.

Originell och engagerande sf med handling på Jorden och en annan planet, där T-Mo är en utomjordisk person som har en kluven personlighet typ Jekyll/Hyde. Modern ger honom namnet T-Mo och som denna är han vänlig men fadern kallar honom Odysseus och som denne är han våldsam och elak. Vi får följa honom genom tre generationer, ur mammans, fruns och dotterns ögon. Lite svårt att följa handlingen och så här i efterhand inte så lätt att minnas, men definitivt intressant läsning.

Oskar Källner & Karl Johnsson: Gravplaneten.

Gravplaneten - Oskar Källner - inbunden (9789129719901) | Adlibris Bokhandel

Imperiets arvingar del 3. Denna del är lite tjockare än de tidigare, och även om det är uppenbart att boken egentligen är ämnad för de något yngre var den spännande också för mig. Jag får se om mitt 10-åriga barnbarn kommer att uppskatta den. De mycket snygga illustrationerna knyter effektivt an till berättelsen, men är kanske framför allt bra för de yngre.

Yan Lianke: År månader dagar.

År månader dagar - Lianke Yan - danskt band (9789198597103) | Adlibris  Bokhandel

Översatt av Anna Gustafsson Chen. En gammal man, dvs över 70 (hmm), inser att han inte kan följa med när hans by töms på folk på grund av massiv torka. I stället stannar han kvar och ägnar sig åt en majsplanta och har hjälp av sin blinda hund. Inte minst kampen mot råttorna gör den korta berättelsen både osannolikt spännande och till en briljant skildring av förutsättningarna för liv och vänskap. Trist bara att förlaget Wanzhi föredrar stora avstånd mellan bokstäver i stället för avstavning och mellanrum mellan ord. Annars är språket direkt vackert och poetiskt.

Richard Wilson: The Girls from Planet 5.

Rent fysiskt har mitt ex utgiven av Lancer 1967 åldrats betänkligt, men berättelsen från 1955 var desto fräschare och klart underhållande. USA styrs av kvinnor med en kvinnlig president men i Texas finns det fortfarande Riktiga Män och vår hjälte flyttar dit när han inte klarar av att hustrun avancerar. Där byter han förstås sin bil mot en häst. De utomjordiska glada och sexiga tjejerna invaderar och sätter fart på handlingen som faktiskt både är spännande och har mycket att säga också om framför allt dagens amerikanska samhälle och jämställdhet. Kul bråk om det heter tjugohundra eller tvåtusen, och om det nya milleniet börjar 2000 eller 2001.

Linda Nagata: Pacific Storm.

Amazon.com: Pacific Storm (9781937197339): Nagata, Linda: Books

Det här är en författare som jag uppskattat för hennes seriösa sf-romaner som till en början var baserade på nanoteknik eller klassiska rymdresor. Med The Red-trilogin blev det lite mer thriller men fortfarande intressant genom psykologiserande kring en cyborg och goda miljöskildringar; jag vet fortfarande efter många år precis hur det ser ut. Därför blev jag rejält besviken på denna rena thriller från 2020. Det kunde ha blivit bra eftersom handlingen utspelar sig på Hawaiis huvudö med Waikiki Beach och Pearl Harbor, men genom att hon närmast förutsätter att läsaren varit där lyckades i alla fall inte jag känna platserna, och individerna var ovanligt platta och handlingen seg i början. En AI som bedömer personers karaktär och en galen vetenskapsman som använder begåvade maneter för att spränga en ubåt var lite skoj medan det inte kändes lika begåvat att spränga en atombomb på Hawaii.

Nur Masalha: Palestine – A Four Thousand Year History.

Palestine: A Four Thousand Year History: Masalha, Nur: 9781786992727:  Amazon.com: Books

Eftersom bibeln i hög utsträckning används för att belägga att varken kristna eller muslimer har rätt att bo i den region som under lång tid kallades Palestina är det intressant att läsa en omfattande beskrivning av regionens historia, baserad på historiska källor och arkeologiska utgrävningar. Då framkommer att namnet, i lite olika form, har använts sedan långt före vår tideräkning, och att det finns en lång tradition av palestinsk kultur i området, trots att regionen lytt under många olika riken.

Jack Vance: Marune: Alastor 933.

Marune: Alastor 933 by Jack Vance

Äkta space opera där det går galant att hyfsat snabbt ta sig fram mellan planeterna – hjälten har ingen aning om vem han är eftersom han har tappat minnet, och det är underhållande och spännande att följa hur han lyckas ta reda på vem han är. Samtidigt får vi inblickar i olika samhällssystem, väl uttänkta om än lite väl feodala, och stöter på många mer eller mindre tvivelaktiga figurer. God Vance, helt enkelt.

0 Responses to “Böcker lästa i mars 2021”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: