Böcker lästa i februari 2021

Storm Constantine: The Monstrous Regiment.

Författaren avled nyligen och då kom jag på att jag hade skaffat den här för länge sedan utan att ha läst den. Det kunde jag gott ha gjort för det här är visserligen bara den första delen i en duologi men ändå tillräcklig och klart intressant. Liksom i Dahlströms Systervälde har vi här en planet där kvinnorna styr med våld och männen hålls undan eller är på sin höjd tolererade. En annan likhet är att vi följer en ung kvinna som gör uppror mot systemet. Här är det dock uppenbart att vi är på en annan planet med andra djur och mystiska urinvånare, och vi får följa en man som gör mer organiserat motstånd. Både den agrara kulturen och staden är intressant skildrade med påtaglig närvarokänsla och individerna känns levande och till och med kluvna i sina relationer och uppdrag.

Alexander Dan Vilhjálmsson: Shadows of the Short Days.

Kul med fantasy placerad i Reykjavik, och att Kalmarunionen överlevt till vad som verkar vara ungefär nu. Tyvärr är berättelsen överlastad med fantasyelement i form av mytiska flygande och simmande djur, maneter som används som andningsmasker, jättelika monster, minst två olika former av magi och en magikerskola. Dessutom en hel del narkotika som intas eller ingår i magisk graffitifärg, och den ena huvudpersonen är en hybrid mellan någon form av kvarvarande troll och människor, och har därför diskriminerats som ung. En del av Reykjavik når man bara genom portaler på vissa ställen, och samtidigt får verkliga byggnader en annan funktion. En uttalsguide var bra men att alla magiska fenomen betecknades på isländska blev lite frustrerande. Utöver att handla om två huvudpersoners liv och relation var det en berättelse om en kamp för frihet från Kalmarunionens förtryck. Även om boken var väl lång och lite besvärlig att läsa gav den en hyfsat trevlig läsupplevelse.

Stefan Dahlström: Systervälde.

Ny svensk sf är förstås välkommet och den här faller in i en tradition där genusfrågor illustreras genom ett konstruerat enkönat samhälle, i detta fall med enbart kvinnor. Klart läsvärd; se utförligare recension.

0 Responses to “Böcker lästa i februari 2021”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: