Böcker lästa i januari 2021

Image result for Kenneth Bulmer: The Changeling Worlds.Kenneth Bulmer: The Changeling Worlds.

Hyggligt underhållande “baksida” till en tidig Brian Aldiss (1959). Vår hjälte som lever på en priviligierad värld i överflöd upptäcker att folk på andra världar inte har det så bra utan sliter med att producera för de priviligierade. Hans bror blir mördad och han försöker ta reda på vem som gjort det och varför, och hans flickvän hamnar i slagsmål och duell. Faktiskt riktigt intressant på grund av det politiska budskapet.

.

.

Image result for Pat Barker: The Silence of the Girls.Pat Barker: The Silence of the Girls.

Det här är en berättelse som knyter an till Iliaden i huvudsak ur en kvinnas perspektiv, drottningen Briseis som rövas bort av Achilles vid stormningen av ett slott utanför Troja. Hon blir konkubin hos Akilles, och handlingen kretsar kring deras relation och om kvinnornas situation efter striderna. Det handlar också om män som förlorar i striderna, och är överhuvudtaget en mycket nödvändig berättelse ur andra perspektiv än hjältarnas. Dessutom underbart välskrivet, Pat Barker har tidigare skickligt skildrat vardagssituationer i nutidens England.

.

Image result for Tove Folkesson: Kalmars Jägarinnor.Tove Folkesson: Kalmars Jägarinnor.

Första boken i en trilogi så jag får kanske anledning att återkomma. KJ är ett gäng skoltjejer i Kalmar och en av dessa skriver om deras upplevelser, konflikter och killar i början av 90-talet, och om hur mycket häftigare de är jämfört med de töntiga handbollstjejerna. Berättelsen med cigaretter och sprit bryts av med korta lugna vistelser på Öland hos mormor. Hon skriver med ett helt underbart språk och total inlevelse, som gör att jag varmt rekommenderar boken.

.

.

Image result for Sam Merwin, Jr.: The Sex War.Sam Merwin, Jr.: The Sex War.

Galaxy Science Fiction Novel #42 från 1960, men 1953 publicerad som The White Widows. Riktigt trevlig äkta medicinsk sf, där idén är att utrota männen genom att tillämpa att blödarsjuka ärvs genom Y-kromosomen. Kräver då förstås att kvinnor kan föröka sig ändå, och det är frågan om problemet verkligen lösts. Lite för mycket thriller med kidnappning och våld, men spännande och bra flyt i handlingen. Naturligtvis är en del kvinnor inte så vänliga mot den manlige huvudpersonen, så det är knappast feministisk sf. Hur som helst var boken bättre än väntat.

PiranesiSusanna Clarke: Piranesi.

Ett mästerverk, och så tycks den också ha uppfattats både av recensenter och i vår bokcirkel. Utspelar sig i en labyrintartad byggnad med pelare, trappor och skulpturer, och historien berättas av en person som är fången där – men så upplever inte han det utan han ägnar sig åt att utforska sin värld. Tillsammans med en annan person, “The Other”, som också gett honom det för berättelsen passande namnet Piranesi, söker han efter en djupare kunskap som ska ge evigt liv och metafysiska förmågor. På ett förnämligt sätt diskuteras konstens betydelse och vetenskapens möjligheter, samtidigt som läsaren funderar över vad som är verkligt och vad som “bara” är en fantasyberättelse.

Image result for Kristine Kathryn Rusch: The Retrieval Artist.Kristine Kathryn Rusch: The Retrieval Artist.

Rätt trist deckare, även om kontoret är på månen. Deckaren letar efter försvunna personer, och det blir förstås rätt invecklat när det handlar om extremt rika personer som ska ärva. Den här berättelsen inleder en lång rad med “The Retrieval Artist” som jag alltså nu kan hoppa över. Tråkigt och torftigt deckarspråk med rena fel som “that” i stället för “than” – ett ganska vanligt fel för övrigt.

.

.

Image result for Michael Bishop & Ian Watson: Under Heaven's Bridge.Michael Bishop & Ian Watson: Under Heaven’s Bridge.

Fullt ut uppfylldes inte förväntningarna när två av de absolut mest intressanta sf-författarna samarbetar 1981 på ett projekt om utomjordiska varelser eller robotar – det är oklart vilket det rör sig om på planeten som ligger vid en sol som mycket snart blir nova. De lär sig i alla fall engelska och mycket om jorden utan att ge något tillbaka, men det står i alla fall klart att de behöver vara sju i en grupp för att föröka sig. Berättelsen bärs framåt av konflikter i gruppen och strävan att förstå mer om varelserna och deras “kultur”. Kul med scener från Kyoto där vi till slut hamnar.

 

0 Responses to “Böcker lästa i januari 2021”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: