Böcker lästa i december 2020

The Old Drift: A Novel - Kindle edition by Serpell, Namwali. Literature &  Fiction Kindle eBooks @ Amazon.com.Namwali Serpell: The Old Drift.

Fascinerande roman, som i stora delar skildrar Zambias historia fram till strax efter nutid. En del fantastiska element som extrem hirsutism, och i framtiden sf-element som mikro-smartphone i handen och minidrönare. Effektivt men lite jobbigt berättargrepp med flera släkter som vi följer i flera generationer och som kommer från olika delar av världen, men ett släktträd i början var till stor hjälp. En annan jobbighet var de insprängda ord på lokalt språk som jag fick slå upp ideligen; det påminde alltför mycket om den lyckligtvis övergivna Nu-metoden för att lära sig språk. Bland poängerna fanns underfundiga kommentarer om engelsk kolonialism – när en vit man ser något för denne nytt och ger det ett nytt namn, och om evolution som drivs av ett enda verktyg: misstag. Kul referens till en “gollywog”-kaka som serverades till en europeisk kulturminister, och namnet Kalingalinga som härstammar från hur dörrklockan på affären lät, sedan gatan och till slut området. Båda ur verkligheten. Speciellt gillade jag de närmast poetiska insprängda berättelserna om eller av malariamyggorna, och som helhet betraktad är boken helt klart värd ansträngningen.

 

Sign of the Labrys by Margaret St. ClairMargaret St. Clair: Sign of the Labrys.

Inget mästerverk men aktuell, spännande och trevlig: Handlingen utspelar sig i ett kärnvapensäkert skyddsrum, och en smittsam sjukdom har drabbat växter och djur. Ett symptom är att människor har psykiskt svårt att vara i närheten av varandra. I skyddsrummet finns flera nivåer, med vetenskapsmän som försöker hitta ett botemedel på en nivå och nöjessugna på en annan, och vår hjälte jobbar från början med att flytta lik fram och tillbaka. Lite magi eller parapsykologiska krafter får man räkna med i en bok från 1963. Baksidan har jag nog inte sett tidigare; då hade jag förstås kastat mig över den. Nu påmindes jag genom John-Henris författarpresentationer. Absolut läsvärd men hennes noveller är intressantare.

 

Amazon.com: Star-Begotten: A Life Lived in Science Fiction (9781476670263):  Gunn, James: BooksJames Gunn: Star-Begotten. A Life Lived in Science Fiction.

Den här hann jag faktiskt läsa innan han dog, dagen före julafton. Boken recenserades av John-Henri i SF-Forum 136, och jag kan i huvudsak hålla med om de berömmande orden. Gunn har ju verkligen levt med sf hela livet, både som tidig fan, författare, sf-forskare och sf-universitetslärare. Han berättar givande om möten med sf-författare men tyvärr också alltför ingående om sin familj och framför allt störde det mig att han hängde ut sina söner. Dessutom är boken full av upprepningar och kunde mått väl av en extern redigering.

.

Goodbye, Bukarest - Astrid Seeberger - pocket (9789176811740) | Adlibris  BokhandelAstrid Seeberger: Goodbye, Bukarest.

Liksom den förra, Nästa år i Berlin, är detta en berättelse om Astrids familj och dess öden under andra världskriget. Här handlar det framför allt om morbrodern som försvann, men Astrid lyckas följa hans historia genom intervjuer. Som flygare i Rumänien blev han tillfångatagen av den sovjetiska armén och en stor del av boken handlar om livet i det sibiriska fånglägret. De mycket originella personer han träffar skildras med förståelse och inlevelse, och 50-talets Rumänien, Sovjet och Tyskland är klart intressanta.

.

 

Förgörarna - FantastikbokklubbenEwa Broberg: Förgörarna.

Den avslutande delen på trilogin är mindre sf och mer klassisk politisk thriller när den utspelar sig på en ö långt från den intressanta kupoltäckta staden i första delen, med en maffiaartad gruppering som försöker ta över makten. I och för sig knyts serien ihop men jag saknade idérikheten i framför allt den första delen, och berättelsen känns ännu mer anpassad för “unga vuxna”. Dessutom är det lite märkligt att det ingenstans anges att det här är en del i en serie, dessutom den sista.

 

Radio Free Albemuth by Philip K. Dick | Sci-Fi Under a LensPhilip K. Dick: Radio Free Albemuth.

I hög grad självbiografisk men samtidigt mycket sf-artad historia där USA styrs av en galen president med paranoia. Sf-elementet består av satelliten VALIS med utomjordingar som försöker hjälpa mänskligheten. Rätt kul beskrivningar av miljön framför allt i Berkeley med skiv- och bokaffärer, och överhuvudtaget var nog just det självbiografiska det mest intressanta, även om presidenten kändes bara alltför aktuell.

.

 

Stations of the Tide - WikipediaMichael Swanwick: Stations of the Tide.

Fantasifull sf med rejält världsbygge, en värld som väntar på tidvattenfloden som snart kommer, befolkad av märkliga varelser och med steampunkelement i form av luftskepp och en vandrande och talande portfölj. På nästan Dickskt sätt är ingenting vad det först verkar och den stackars byråkraten utan namn som är huvudperson har stora problem när han jagar efter brott mot förbudet att införa teknologi. Det är lite svårt att hänga med i alla svängar och oklart hur det hela egentligen slutar, men kul läsning är det.

.

 

Yet Another Lafferty Blog: May 2016R. A. Lafferty: Iron Tears.

Typiska Laffertynoveller, som den om tjuvaktiga björnar på en främmande planet eller flickan som inte åldras, eller resuméer av påhittade tv-pjäser. Allt med den speciella humorn som jag uppskattar. Trist dock att novellerna verkar inskannade och OCR-ade utan korrläsning så ibland får man gissa vad det egentligen skulle stå. Inte första gången heller, Lafferty in Orbit hade samma problem. Annars en prydlig bok, och några av novellerna kan vara svåra att hitta på annat sätt. Dessutom var det en trevlig introduktion av Michael Swanwick.

0 Responses to “Böcker lästa i december 2020”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: