Böcker lästa i november 2020

Histoire by Claude SimonClaude Simon: Historia.

Den förra Simon jag läste var Vinden som i alla fall hade en slags linjär handling. Nu är det ju inte för handlingen man läser Simon så även om Historia visserligen innehåller handlingar men knappast konsekutiva är det inte i sig ett problem. Det närmast poetiska språket med långa meningar, ofta över flera stycken och sidor och med instuckna satser, är klart njutbart. Här presenteras i alla fall en del familjeminnen, huvudsakligen genom beskrivningar av vykort där inte bara texten och bilden diskuteras utan också frimärket.

.

 

INSTÄLLT 4 november Författarbesök: Lena M Fredriksson: På Västbanken intet  nytt? Att leva under långvarig ockupation | Varbergs bibliotek - människor,  möten, medierLena M. Fredriksson: På Västbanken intet nytt?

Att leva under långvarig ockupation. Det här är en fotobok med text som tillkommit genom att författaren besökt den del av Palestina som utgörs av Västbanken. Det blir en obegriplig och fasansfull skildring av övergrepp, påtvingade husrivningar, nattliga räder i hemmen, fängslande av barn och en utbredd apartheidpolitik, som det känns angeläget att alla känner till även om svenska tidningar och tv vänt bort blicken. I boken finns trots allt beskrivningar av hopp, glädje, humor och mänsklig värme som visar att det kanske ändå inte är för sent att vända utvecklingen, bara ockupationen upphör.

.

The Jaws that Bite, the Claws that Catch: Coney, Michael G.: 9780879971632:  Amazon.com: BooksMichael G. Coney: The Jaws That Bite, The Claws That Catch.

John-Henri Holmberg påminner på facebook om att det finns gott om äldre sf. Den här är från 1975 och onekligen en trevlig upplevelse. I stället för fängelse kan brottslingar välja att paras ihop med någon person som gärna lever farligt, eftersom eventuella kroppsskador kan brottslingen reparera genom att fungera som reservdelslager. Det blir aktuellt eftersom det finns gott om farliga djur, t ex hajar som lever på land, och farliga nöjen som glidflygning. En bedagad stjärna är inte heller ofarlig.

.

Survival Ship and Other Stories: Merril, Judith: 9780919588073: Amazon.com:  BooksJudith Merril: Survival Ship and other stories.

Judith Merril är mest känd som antologiredaktör och recensent, men denna samling noveller från 50-talet visar att hon också är en utmärkt författare. Titelhistorien är helt underbar och jag vill absolut inte förstöra den genom att beskriva den om någon till äventyrs inte har läst den. Även om det förekommer utomjordningar är novellerna framför allt inriktade på mänskliga relationer, speciellt genusrelaterade. Lite märkligt är att boken är indelad i kapitel, vart och ett omfattande en novell och Merrils kommentarer till den. Klart läsvärt och inte föråldrat.

0 Responses to “Böcker lästa i november 2020”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: