Böcker lästa i oktober 2020

Finna (Finna #1) by Nino CipriNino Cipri: Finna.

När jag och min flickvän skulle inreda mitt rum i föräldrahemmet skickade vi efter möbler från Ikea eftersom det då inte fanns något varuhus i Stockholm. De möblerna finns fortfarande kvar; de är extremt tåliga. När vi gift oss gick bröllopsresan till Ikea som då fanns i Kungens kurva, och när vi tittade efter ett hus till vår billiga och därmed ganska svårbebyggda tomt hittade vi det där utanför Ikea. Så nog var det trevligt att läsa den här amerikanska boken som handlar om upplevelser på ett Ikealiknande varuhus, både när miljön känns igen och när berättelsen blir alltmer fantastisk, som när det suddar till och paret som just gjort slut hamnar i ett annan världs Ikea genom ett “maskhål”. Där består personalen av mängder av likadana expediter. Med hjälp av “Finna” – typiskt Ikeanamn som visar att det inte är omotiverat att Karin Tidbeck avtackas – letar de efter en försvunnen äldre dam, och äventyret blir mer humoristiskt än spännande även om hon tycks ha blivit uppäten av en fåtölj. Dessutom en charmig relationshistoria som rekommenderas varmt.

 

Consider Her Ways: Wyndham, John: 9780241972175: Amazon.com: BooksJohn Wyndham: Consider Her Ways.

En samling sena (1956-1961) kortromaner eller långnoveller (jag har inte räknat ord), men åtminstone “Consider Her Ways” stämmer med definitionen i Enc. Britannica av en “novella”, “a short and well-structured narrative, often realistic and satiric in tone…”. En kvinna vaknar upp och märker att hon inte känner något, kroppen är gigantisk och det visar sig att hon just fött barn i ett samhälle utan män, ett samhälle som dessutom är likt en myrstack. “Odd” är en trevlig tidsresehistoria, “Oh, Where, Now, is Peggy MacRafferty” är knappast fantastik utan en berättelse om den fattiga men kluriga damen som deltar i en frågetävling på tv, vinner och blir uttagen till att vara skådespelare – men då måste hon först göras om, något som blir en underbar satir över skönhetsindustrin. “A Stitch in Time” har förstås också en tidsresa, denna gång med effekt på en relation, liksom “Random Quest”. Den avslutande “A Long Spoon” är en variant på temat där en demon åkallas av misstag och erbjuder sina tjänster. Mest läsvärd var i alla fall den första “Consider Her Ways”..

.

Hidden Wyndham: Life, Love, Letters by Amy BinnsAmy Binns: Hidden Wyndham.

Life, Love, Letters. Man börjar väl komma upp i den åldern när biografier är intressanta. John Wyndham är en av de författare som på 50-talet fångade in mig med Triffidernas uppror och Den stora hemsökelsen, och han har fortsatt att fascinera. Den här boken beskriver hans olyckliga barndom, flytten till en säreget men uppenbarligen mer lämpad internatskola, hans länge hemlighållna kärleksrelation som blir belyst i hans brev till henne, hans upplevelser i den militära censuren och vid invasionen av det ockuperade Frankrike samt naturligtvis hans författande och genombrottet med The Day of the Triffids. Binns analyserar också varifrån han fått sina starka kvinnopersoner, i första hand förstås hon som blev hans fru till slut. För den fanhistoriskt intresserade finns också beskrivningar av Londonfansens pubar. Kritiken av de tidiga novellerna i kapitlet “Pulp fiction” är möjligen väl negativ; de är ofta betydligt intressantare och välskrivna än de flesta i de amerikanska 30-talsmagasinen.

.

Wanderers of Time - WikipediaJohn Wyndham: Wanderers of Time.

Den långa titelnovellen handlar förstås om tidsresor och publicerades 1933 i Gernsbacks Wonder Stories. Här möts tidsresenärer från olika epoker och tvingas samarbeta i kampen mot robotliknande maskiner som är helt fyllda av myrkollektiv, den är faktiskt klart läsvärd. “Derelict of Space” från 1939 i brittiska Fantasy är en hyggligt underhållande “fake news”-historia om en skatt på månen, “Child of Power” från samma tidskriftsnummer handlar om ett barn som kan uppfatta radiovågor och som har en typiskt brittisk atmosfär. “The Last Lunarians” publicerades som “The Moon Devils” i Wonder Stories 1934 och är i osannolikaste laget, medan den suggestiva “The Puff-Ball Menace” från 1933 (som “Spheres of Hell”) förebådar både The Day of the Triffids och M. R. Careys The Girl With All the Gifts där svampen växer upp ur de mänskliga kropparna.

 

Summer (Seasonal Quartet): Amazon.co.uk: Smith, Ali: 9780241207062: BooksAli Smith: Summer.

Det här är sista delen i årstidskvartetten, och den har kontakter med de andra delarna och alla skulle nog helst läsas i en följd. Som det nu är har i alla fall jag glömt en del men det hindrar inte att det är en fantastisk bok liksom de tidigare. Placerad i absolut nutid med coronapandemi, Trump, miljöproblem och flyktinghantering men samtidigt reflekterat med internering av tyskar på Isle of Man under kriget och många litterära hänvisningar till Shakespeare och Katherine Mansfield. Synnerligen litterärt, och även om alla aktuella problem ger en mörk bild så finns samtidigt mycket mänsklig kulturell aktivitet av alla de slag. Rekommenderas absolut och kan helt klart läsas fristående men helst direkt efter de andra tre volymerna..

 

Bridge 108 - Anne Charnock - Häftad (9781542006088) | BokusAnne Charnock: Bridge 108.

Ytterligare en påtagligt seriös sf av Charnock från ett England i en tämligen nära framtid där människor får implantat för att bli matematiskt begåvade som i hennes A Calculated Life. Folk flyr från kontinenten till England för att komma ifrån arbetslöshet och svält, och i boken får vi följa en flicka som förlorar sina föräldrar och hamnar närmast som slav i en förort till Manchester där hon jobbar med kläder. När hon flytt därifrån hamnar hon i stället som slav eller straffånge i jordbruk. För mig är miljöerna ibland bekanta eftersom jag åkt båt på kanalerna som hon passerar. Skildringen av flickan och hennes öde är briljant och den maffialiknande miljön är övertygande.

Dawnman Planet (United Planets, #2) by Mack ReynoldsMack Reynolds: Dawnman Planet.

En något komplicerad historia där det bakom ett hot finns ytterligare ett med Dawnmen som är ointelligenta men arbetar ihop som en myrstack. Sektion G i United Planets löser problemen, en diktator fälls och en begåvad kvinna som först blir kidnappad av agenterna blir med tiden engagerad till sektionen. Hyfsad rymd-sf även om det hade varit trevligt med lite mer detaljer kring organisationen av det myrliknande samhället.

.

.

Amazon.com: Her Frozen Wild (9781467917797): Antieau, Kim: BooksKim Antieau: Her Frozen Wild.

En fascinerande fantasy med tydliga sf-inslag: En amerikansk arkeolog visar sig ha samma mitokondrie-DNA som en mumie som hittas vid en utgrävning i Sibirien, och mumien kan alltså vara arkeologens mor – men det stämmer förstås inte med tiderna. Hon flyger dit, trots sin flygskräck, träffar en man som säger sig ha träffat henne förut och hamnar i en grotta som tar henne bakåt i tiden. Hennes äventyr i forntiden är spännande men kanske inte helt igenom övertygande. Det är däremot hennes egen utveckling och det går inte att undvika att ryckas med i berättelsen. I början är det lite svårt att hålla ordning på personer och tidsperioder men det går över. Originell och trevlig..

Wooden Starships - Gordon Eklund - Häftad (9781479441075) | BokusGordon Eklund: Wooden Starships.

Den här nyckelromanen om en amerikansk fan på 50-talet har recenserats av John-Henri Holmberg i SF-Forum 133 och på facebook. Eklund hör till de fans som gick vidare och blev sf-författare. Titelns rymdskepp bygger huvudpersonens far bakom huset, och själv läser han sf liksom originellt nog också hans mor – min mamma läste förvisso inte Philip K. Dick. Däremot kände jag mycket väl igen hur det var att träffa äldre fans för första gången och bli tagen på allvar. Även om huvudtemat är hur det var att vara sf-fan i USA handlar boken också om rasmotsättningar och om klassiska konflikter baserade på ekonomi. Liksom förstås om att vara tonåring och träffa kompisar och flickor. Riktigt trevlig även om det ibland kan vara svårt att veta vilka amerikanska fans och författare som åsyftas, men det spelar faktiskt ingen roll.

.

Annihilation Factor - WikipediaBarrington Bayley: Annihilation Factor.

Denna rymdopera av en annars underskattad författare ville aldrig riktigt lyfta, även om det är en rätt kul idé med ett gigantiskt galaktiskt väsen som livnär sig på att suga “livskraft” från hela planeter och färdas på speciella stråk mellan stjärnorna. Men intrigen där vi har kungar och revolutionärer kändes rätt mossig, och varken hjälten eller superskurken som överlever varelsen tack vare sitt hat engagerade inte mig.

0 Responses to “Böcker lästa i oktober 2020”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: