Böcker lästa i september 2020

Vazkor, Son of Vazkor (Birthgrave, #2) by Tanith LeeTanith Lee: Vazkor, Son of Vazkor.

Det här är en tämligen fristående fortsättning på The Birthgrave, som fastnat i mitt minne så jag till slut blev tvungen att läsa också denna. Vazkor växer upp som Tuvek och som son till härskaren i en liten by eller “krarl”, och han har parapsykologiska krafter som hjälper honom men också leder till fiendskap och till slut att han tvingas lämna, speciellt spännande är en lång vandring i en tunnel.

.

.

 

Quest for the White Witch (Birthgrave, #3) by Tanith LeeTanith Lee: Quest for the White Witch.

Redan i förra delen visar det sig att hans mor egentligen är hjältinnan från The Birthgrave, som övergivit honom i “krarl”, vilket han nu vill hämnas, och det blir många äventyr innan han till slut lyckas med det. Antydda idéer om en förlorad “ras” som är närmast gudomlig får man förstås svälja, men det är inte helt ovanligt i fantasy. Riktigt var vi är är inte helt klart; det kan absolut vara på en annan planet. Såhär efter att ha läst hela trilogin måste erkännas att den första delen var mest givande, därnäst den andra och den tredje behövdes egentligen bara för att få en avslutning på historien. Underhållande var de i alla fall.

.

.

Eva Holmquist: “Sandstorm på Mars” i Brev från Cosmos 9 (2020)

Trevlig och spännande, kanske den mest engagerande av Tumanako-novellerna även om de käcka ungdomarnas dåd mest torde uppskattas av en något yngre läsekrets. Sedan har jag alltid förbryllats över dessa sandstormar på Mars, men tills jag kommit dit får jag acceptera att de kan vara våldsamma.

.

The Order of the Pure Moon Reflected in Water - Zen Cho | Science Fiction BokhandelnZen Cho: The Order of the Pure Moon Reflected in Water.

En riktigt trevlig fantasy som verkar placerad i Malaysia, där huvudpersonen är en tidigare nunna vars kloster brunnit. Hon har en del magiska egenskaper men de spelar inte så stor roll för handlingen som är att hon blir med i ett gäng av smågangsters som både ligger i fejd med riktiga banditer och en invasionsarmé. En i gänget är en nunna som är förklädd till man och som av de flesta uppfattas så, och både denne och de andra i gänget görs verkligt individuella och levande.

.

.

 

Palmvindrinkaren | Världslitteratur.seAmos Tutuola: Palmvindrinkaren.

En fascinerande surrealistisk fantasyklassiker (1952) baserad på västafrikanska myter och sagor, där huvudpersonen, en alkoholiserad palmvindrinkare, tar sig till dödsriket för att hämta tillbaka den man som skördade palmvinet åt honom. Där går alla baklänges och dödskallar kan hyra andras kroppsdelar, ett barn föds ur en tumme och ett ägg räddar mänskligheten. Riktigt våldsam och njutbar fantasi.

.

 

Alphaland (Nevsky Books): Jurado, Cristina, Womack, James: 9788494669040: Amazon.com: BooksCristina Jurado: Alphaland.

Novellsamling med genomgående blandning av skräck och sf, och med mycket exotiska sexscener. Ytterst fascinerande och inte alltid lätta att begripa; enklast är kanske den där huvudpersonen låtit sig “nollställas” och flyttas till en ny ort för att kunna börja om. I den sista har huvudpersonens drömmar helt tagit över, och det finns t o m en riktig rymdfärd där de tidigare misslyckats.

.

.

.

Några böcker jag gav upp på: Robert A. Heinlein: Job: A Comedy of Justice (1984). Alldeles för grabbig och sexistisk. Tröttsam. Gregory Benford: In the Ocean of Night (1987, men byggde på noveller från 1972-1977). Många sf-böcker klarar av att åldras men tyvärr inte denna, som dessutom är den första i en lång serie. Catherynne M. Valente: Space Opera. Gernsback-pedagogisk men barnsligt humoristisk lång inledning om Fermis paradox och möjligheterna till liv i universum. Kanske blev roligare längre fram, vad vet jag. Amal El-Mohtar & Max Gladstone: This Is How You Lose the Time War. Efter tre av 25 kapitel förstod jag fortfarande ingenting, men det kan bero på mig, den vann trots allt Nebulan, Hugon och BSFA Award, och Johan Anglemark berömde den i SF-Forum 135.

0 Responses to “Böcker lästa i september 2020”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: