Böcker lästa i augusti 2020

Falsksken - Sara Engström - Bok (9789198591415) | BokusSara Engström: Falsksken.

Sara Engström debuterar med en riktigt trevlig dystopi med förankring både i typisk svensk småstad, svensk naturmystik och forskningsvärlden. Ibland blir det kanske lite för ungdomligt som vid flykten i en tunnel, men relationerna är intressanta och den dystopiska situationen om inte helt trovärdig så i alla fall acceptabel – något naturväsen har fått modern teknik att sluta fungera och samhällena har blivit isolerade. Det är också trevligt att dessa naturväsen skildras med förståelse, och det är inte svårt att dra paralleller till verkliga övergrepp mot urinvånare. Som gammal biokemisk forskare är det också kul med skildringar av intriger och maktspel på en vetenskaplig institution, riktigt realistiskt skildrat.

 

Strangers in the Universe: Simak, Clifford D.: 9784245008359: Amazon.com:  BooksClifford D. Simak: Strangers in the Universe.

Samling trevliga 50-talsnoveller. “Target Generation” behandlar det klassiska problemet med ett generationsrymdskepp där passagerarna inte känner till att det är det det är, i det här fallet planerat så för att inte de mellanliggande generationerna ska bli galna. Det blir förstås problem för den stackare som ska försöka landa. I “Mirage” är vi på Mars så som det ska vara, med ökensand, försvunnen stad och märkliga marsianer, dessa behöver vara sju olika “kön” för att få till ett barn. Kolonisterna på “Beachhead” träffar utomjordingar som hävdar att de inte kommer att lämna planeten. Och de har rätt. “The Answers” som ett gäng bestående av en människa, en hund, en spindel och en begåvad glob får ta del av är universella sanningar som befolkningen på planeten tittar på en gång om året. “Retrograde Evolution” visar sig vara ett effektivt sätt att undvika krig genom droginducerad glömska. Lustigt nog heter utomjordingarna Googles. “The Fence”, den mest suggestiva novellen i den här utmärkta samlingen, behandlar liksom den förra frågan om livets mening, här skildrat som att robotisering gjort det meningslöst att arbeta. Slutligen den lite knepigare “Shadow Show” där vetenskapsmän på en asteroid försöker framställa människor som kan klara sig på diverse himlakroppar och på fritiden ägnar sig åt ett slags rollspel. Det är fascinerande att dessa gamla noveller känns så fräscha och givande!

Andra noveller av Simak: “The Voice in the Void”, Wonder Stories Quarterly Spring 1932, äventyr på Mars, med fynd av människorester och en hjärna i burk. Ingen nödvändig läsning. “Ogre”, Astounding Jan. 1944, skoj där vi är trollen. “Junkyard”, Galaxy May 1953, riktigt välskriven och klurig historia där ett rymdskepp får svårt att åka hem liksom i “Beachhead”.

Nästa år i Berlin - Astrid Seeberger - pocket (9789176811443) | Adlibris  BokhandelAstrid Seeberger: Nästa år i Berlin.

Författaren, njurmedicinare på Karolinska, berättar om sin familj som upplevt andra världskrigets Tyskland och DDR-tiden. Det blir en faktiskt vacker skildring av märkliga miljöer och människoöden, där politiken skymtar fram mest som effekter för människorna.

.

.

 

Frukost bland ruinerna, Sam J. Lundwall | FrukostSam J. Lundwall: Frukost bland ruinerna.

Med ett utsökt språk skildras en värld där Mussolini återuppstått flera gånger och tiden skakas om då och då – plötsligt dyker flygödlor upp. Handlingen utspelas i huvudsak i EUR, den av fascismen byggda förorten till Rom, där några studentskor delar ett logement och träffar män. Fascinerande främst genom den surrealistiska världen och språket.

.

.

 

The Many Worlds of Magnus Ridolph by Jack VanceJack Vance: The Many Worlds of Magnus Ridolph.

Deckare hör inte till min favoritlektyr och därför var jag inte helt förtjust över dessa noveller även om utomjordingarna var hyggligt trovärdiga och skildringarna som alltid hos Vance blandat humoristiska och spännande.

.

.

.

 

The Magazine of FANTASY AND SCIENCE FICTION (F&SF): November, Nov. 1966:  F&SF (Thomas Burnett Swann; Bryce Walton; Ed. M. Clinton; Norman Spinrad;  Brian: Amazon.com: BooksThomas Burnett Swann: The Manor of Roses.

Kortroman i F&SF November 1966 som diskuterades i en essä av Geoff Ryman i Foundation 136. England på 1200-talet där en normand och en saxare som snarast är en träl ger sig iväg som korsfarare men inte kommer så långt, utan stöter ihop med en flicka som uppfattas som ängel och kommer i bråk med människoliknande alrunor. De två pojkarnas homosexuella relation antyds och de hamnar till slut i titelns herrgård. Klart läsvärd och tidlös fantasy med lyriskt språk.

.

Upright Women Wanted - Kindle edition by Gailey, Sarah. Literature &  Fiction Kindle eBooks @ Amazon.com.Sarah Gailey: Upright Women Wanted.

Riktigt häftig postapokalyptisk, närmast vilda-västern-artad, berättelse om det framtida USA där Trumpsk “moral” firar triumfer – inleds med att huvudpersonens lesbiska väninna avrättas. De som protesterar och har underjordiskt motstånd är bibliotekarierna som färdas med häst och vagn, och kan sprida förbjuden litteratur eller transportera folk. Underbara personer och spänning med kanske inte helt sannolik utgång.

.

.

Ett system så magnifikt att det bländarAmanda Svensson: Ett system så magnifikt att det bländar.

Efter den briljanta Välkommen till den här världen hade jag höga förväntningar på denna 600-sidiga roman, och det kanske kan förklara varför jag inte blev lika begeistrad. Ett annat skäl kan vara den ovanligt komplicerade och osannolika intrigen med trillingar, förväxling på BB och märkliga sammanträffanden. Annars var den ändå rätt kul, inte minst med skildringar av livet i en koloni miljöpessimister på Påskön och hos tämligen galna forskare i London. Tyvärr var inte språket lika kul som i den förra.

 

0 Responses to “Böcker lästa i augusti 2020”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Eurocon 2023 Uppsala 8-11 juni

Categories


%d bloggers like this: