Böcker lästa i juli 2020

A Natural History of Dragons: A Memoir by Lady Trent (The Lady ...Marie Brennan: A Natural History of Dragons.

En trevlig berättelse om en kvinna i ett viktorianskt samhälle (brittiskt?) som är närmast fanatiskt intresserad av drakar som alltså finns i denna värld. I sin uppväxt samlar hon smådrakar, ungefär som trollsländor, och hon läser i sin fars bok om drakar. Hon gifter sig med en man som tar med henne på en expedition (till centraleuropa?) där hon på nära håll kan studera de stora drakarna och hamna i diverse intriger. Tyvärr är kvinnan Isabella lite väl käck och modig vilket hon också medger i dessa återblickar. En klar poäng är kulturkrocken med tjänarinnan från lokalbefolkningen, och utvecklingen av deras relation. Dessutom rätt kul drakbiologi med snabb nedbrytning av skelettet och en hyggligt rimlig flygprincip. Det här är första delen av ett stort antal och räcker bra för mig. På många sätt lik Frances Hardinges The Lie Tree som var betydligt mer givande. E-bok.

 

Elysium - Jennifer Marie Brissett - häftad (9781619760530 ...Jennifer Marie Brissett: Elysium.

Eftersom handlingen avbryts av koder och miljö och personer samtidigt ändras inser man att allt egentligen sker i en dator. Sådant har förstås gjorts förr, t ex i Greg Egans Permutation City. Här är det dock samtidigt intressant och engagerande genom relationerna och könen som växlar mellan avsnitten. Mot slutet avslöjas att programmet körs av fyrdimensionella utomjordingar som övertagit jorden. Boken avslutas med en redogörelse för den romerska kejsaren Hadrianus kärlekshistoria med ynglingen Antinous, som åtminstone en del av relationerna i boken baseras på. Lite svårtillgänglig men värd mödan. E-bok.

 

Godmorgon segrare - Holmquist Eva - E-bok (9789188381156) | BokusEva Holmquist: Några e-noveller.

“Danis jul” har jag tidigare läst i Brev från Cosmos. Handlar om julafton på rymdskeppet där den unga Dani är placerad. Inte särskilt spännande men genomsyrad av vänlighet. “Permission på Norta”, också läst i Brev från Cosmos var lite mer spännande med det klassiska besöket på en främmande planet, men också denna lite väl ungdomlig i stilen. Eva Holmquist: “Attentat mot Kreomen” har jag läst i Bortom portalen 2 och den höll vid omläsning. “Danis flygprov”, den sista av novellerna i sviten om rymdskeppet Tumanako hade jag inte läst tidigare och den var också den jag roades mest av, med sin blandning av spänning kring rymdflygningen och den stundande förlossningen. “Godmorgon segrare” som ingår i antologin Efter slutet men inte i någon serie lider av alltför korta meningar. Det gör den lätt att läsa men samtidigt mindre intressant, vilket är synd eftersom problematiken om inställningen till fiender efter krigets slut alltid är aktuell och gärna kan belysas med sf.

AednanLinnea Axelsson: Ædnan.

Ett diktverk på 750 sidor om samernas historia, belyst med två släkters öden, klart imponerande och vackert. Samtidigt upprörande där fakta läggs fram, och ändå med hopp efter Girjasmålet. En värdig Augustprisvinnare.

.

.

..

Futures Past by James WhiteJames White: Futures Past.

White är mest känd för sina fanniska skriverier och sina noveller om ett sjukhus för utomjordingar, och denna samling inleds med “Spacebird” som är just en sådan. Novellerna är trevliga och ofta pacifistiska, och även om de flesta är från 50-talet känns de inte mossiga. “Fast Trip” och “Outrider” är spännande rymdflygningar där närmast oöverstigliga problem måste lösas för att rymdskeppet ska kunna landa, medan i “Assisted Passage” och “False Alarm” träffar vi människoliknande aliens som löst rymdfarandet bättre. Särskilt människoliknande är inte de blodsugande utomjordiska insekterna i “Patrol” och det är ju begripligt att aliens som stöter på apor i satelliter tycker att jordens invånare inte verkar så begåvade eller vänligt sinnade.

The Silence of the Wilting Skin - Kindle edition by Tsamaase ...Tlotlo Tsamaase: The Silence of the Wilting Skin.

Det här är genuint afrikansk fantastik skriven av en kvinna från Botswana, och uppenbart baserad på lokala traditioner. Den korta romanen handlar om “dreamskin” som kan berätta om vem som kommer att dö, och om järnvägen där tåg med de döda kommer tillbaka ibland. Denna hotas av de vita kolonialisterna, och huvudpersonen försöker förhindra det. Vi får också inblick i familjen och i en lesbisk kärleksrelation. Klart intressant och märklig debut. E-bok.

The Gamesman by Barry N. MalzbergBarry N. Malzberg: The Gamesman.

Som ingen annan använder Malzberg sf för att diskutera existentiella frågor. I denna bok är “The Game” en tävling där spelarna ska prestera svar eller fysiskt som att få orgasm, och spelet kontrolleras av en “Gamesman” med en överordnad “Games Master”. Idén med spelet verkar vara att råda bot på den trista verkligheten, men huvudpersonen, berättaren, försöker ändå överlista spelet för att vinna och också att få verklig kontakt med någon annan person. En surrealistisk sf om en skrämmande framtid, med Malzbergs typiska stil.

 

Råttans år by Chen QiufanChen Qiufan: Råttans år.

Fem noveller. Översatta av Anna Gustafsson Chen. Innehåller “Råttans år”, med en vresig schasse som trakasserar sina soldater och genmodifierade “nyråttor” stora som människor, “Smog” som huvudpersonen studerar med tanke på psykiska effekter – eller kanske motsatt kausalitet, “Zombie Inc.” där berättaren jagar odöda, “Fiskarna i Lijiang” som kanske är den allra finaste novellen, om tidsuppfattningskompression och om hur fiskarna simmar mot strömmen för att behålla sin position, “Balin” som är en varelse som ges som present till den stackars huvudpersonen vars liv är utstakat i detalj. Denna berättelse liksom den första diskuterar spegelneuronernas roll för empati. Samtliga noveller har ett flytande lätt humoristiskt språk, och i vad mån det är översättarens förtjänst kan jag inte bedöma. Tyvärr har texten misshandlats i sättningen, så att avståndet mellan bokstäver varierar mellan alldeles för litet och alldeles för stort. Annars är det en pärla.

Alla floder flyter mot havet - Dorit Rabinyan - Pocket | BokusDorit Rabinyan: Alla floder flyter mot havet.

En kärlekshistoria mellan en israelisk kvinna och palestinsk man som blev förbjuden som läsning vid israeliska skolor blev naturligtvis mycket populär, och det finns fler anledningar till det. Den inleds med att FBI besöker kvinnan i hennes rum i New York och ställer en rad frågor till henne; de är intresserade av hennes bakgrund som barn till iranska judar. Hon träffar palestiniern på ett kafé och de faller för varandra. Det är kul att se New York ur deras ögon och följa utvecklingen i deras relation med försöken att förstå situationen i deras hemländer och hur allt förändras när de återvänder dit. Ett ovanligt perspektiv på ockupationen utan att ge någon lösning.

 

Shadrach in the Furnace by Robert SilverbergRobert Silverberg: Shadrach in the Furnace.

Anses av många vara den finaste av Silverbergs romaner, och onekligen fascinerande med en roman från 1976 som handlar om 2012 då en pandemi utrotat stora delar av mänskligheten och världen styrs av en diktator i Mongoliets huvudstad Ulan Bator. Detta framför allt genom att han och hans medhjälpare ser vad som sker genom bevakning över hela världen, och genom att diktatorn får nya organ allt eftersom. När den tilltänkta värden för hans medvetande tar livet av sig blir det i stället berättaren, diktatorns läkare, titelns Shadrach, som utses. Kanske inte så vansinnigt spännande men desto mer tänkvärt. Lysande.

 

Black Man's Burden - WikipediaMack Reynolds: Black Man’s Burden och Border, Breed nor Birth.

Samt “Black Sheep Astray” (i Astounding, John W. Campbell Memorial Anthology, redigerad av Harry Harrison) och “The Cold War … Continued” (i Nova 3, antologi redigerad av Harry Harrison).

Enligt SFE hör de här ihop, och de två första är i alla fall en Ace Double med en handling som direkt fortsätter när boken vänds. Också den första novellen har samma huvudperson som blir välmenande diktator över en nybildad stat som täcker norra halvan av Afrika. Handlingen utspelar sig nästan helt i norra delen av Afrika, med en hel del äventyr i öknen och längs floden Niger. En grupp försöker ena länder och stammar genom att skapa en myt om en ledare, Hassan, och efter en tid blir en i gruppen tvungen att helt enkelt bli denne. Syftet är att frigöra sig från kolonialmakter som USA, England, Frankrike och Sovjet, och heller inte låta islam bli alltför dominerande. Dessutom diskuteras ras på ett ovanligt tydligt sätt. Det är intressant att följa det politiska spelet även om personerna kunde ha varit lite mer tydligt beskrivna. Den sista novellen handlar om tiden efter Hassan och också om konflikter med stormakterna.

0 Responses to “Böcker lästa i juli 2020”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: