Böcker lästa i juni 2020

Spring - Ali Smith - inbunden (9780241207048) | Adlibris BokhandelAli Smith: Spring.

Ali Smith är en av mina absoluta favoriter som skriver en säregen och politiskt medveten magisk realism som stundtals är nära besläktad med sf – i How to be Both ingår en tidsresa även om vi slipper veta hur den fungerar. Nu skriver hon en serie årstidsböcker och efter Autumn och Winter har turen nu kommit till Spring. Liksom de tidigare är de satta i nutida Storbritannien med Brexiteffekter, har referenser till andra författare och kulturarbetare och innehåller något magiskt element. Den här gången blev jag nyfiken på Katherine Mansfield. Det magiska i Spring består i att en 12-årig flicka kan gå rakt in på en anstalt där utvisningsdömda flyktingar förvaras och få igenom en städning av toaletterna där. Beskrivningen av den absurda situationen skulle lika gärna kunna gälla svenska förhållanden. Relationen mellan en vakt och flickan är elegant skildrad, och språket är koncist och briljant.

 

Speculiction...: Review of Chindi by Jack McDevittJack McDevitt: Chindi.

McDevitts romaner har nominerats flera gånger till Nebulapriset, och några har hamnat i bokhyllan så det var väl dags att läsa en. Som jag väntade mig var den i hög grad bestsellerartad vilket både innebär att den var lättläst, alldeles för tjock och med karikerade personer, samtidigt som den ofta var spännande även om en del räddningsaktioner blev alltför långdragna. Nåväl, space opera om märkliga lämningar från urgamla kulturer i rymden kräver förstås överljusfart och en skicklig kvinnlig pilot. Hon får här dras med ett gäng entusiaster från en förening som finansierar det hela och det blir förstås en del konflikter. Lite kul är de genom “stealth”-teknik närmast osynliga satelliter som först hittas runt en gigantisk neutronstjärna men också finns runt jorden, och som följer vad vi har för oss. Underhållande men nu är jag nog färdig med McDevitt.

 

The Hundred Years' War on Palestine: A History of Settler ...Rashid Khalidi: The Hundred Years’ War on Palestine.

A History of Settler Colonial Conquest, 1917-2017. Den här skildringen börjar faktiskt ännu tidigare, med den sionistiska rörelsen som grundades i slutet av 1800-talet av Theodor Herzl. Ett utdrag ur dennes dagbok från 1895 är intressant och mycket framsynt: “Vi ska försöka stimulera den fattiga befolkningen att lämna genom att förse den med arbete i deras nya land, samtidigt som vi förnekar dem anställning i vårt eget land. … Både exproprieringsprocessen och avlägsnandet av de fattiga måste genomföras diskret och försiktigt.” Samtidigt hävdade Herzl i likhet med vad kolonialister i alla tider hävdat, att den judiska immigrationen skulle vara till nytta för den inhemska befolkningen. “Det är deras välbefinnande, deras individuella rikedom, som vi kommer att öka genom att föra in vår egen.” (Uttalandet känns igen i Trumps s k “Fredsplan”.) Khalidi utgår från egna erfarenheter och mängder av arkivmaterial och visar tydligt hur Palestina övertagits genom kolonisation på ett sätt som resten av världen övergivit för länge sedan och som många nu skäms för. Redan när Nationernas Förbund 1922 gav Storbritannien mandat att styra Palestina bestämdes att det judiska folket (6 % av befolkningen) och bara det hade en historisk koppling till Palestina, och man bortsåg från 2000 år av varierande kulturer och folkgrupper. Detta har sedan fortsatt med stöd från speciellt Storbritannien och USA, och de överenskommelser som träffats, t ex Osloavtalen, har allt som oftast övergivits eller vantolkats av Israel. Avslutningsvis poängteras att en varaktig fred bara kan uppnås genom ett slut på förtrycket av en folkgrupp utövat av en annan. Boken ger ett trovärdigt intryck genom mångfalden citat, och är hyggligt lättläst. E-bok.

 

Book CoverSamuel Taylor Coleridge: The Rime of the Ancient Mariner.

Citerades några gånger i Chindi, och var faktiskt lite kul att läsa. Man ska uppenbarligen akta sig för att skjuta en albatross från ett segelfartyg, för då slutar det helt att blåsa. E-bok.

.

.

 

The Memory Police by Ogawa, Yoko (ebook)Yoko Ogawa: The Memory Police.

Japansk sf från 1994, översatt av Stephen Snyder. Minnespolisen på en ö utanför Japan ser till att alla glömmer sak efter sak, till och med kroppsdelar så att till slut hela människor försvinner. Berättaren är författare och hennes förläggare hotas av att försvinna eftersom han kan minnas, men författaren gömmer honom i sitt hus i en litet osynligt rum. Det här är samtidigt en skrämmande bok om polisövergrepp som för tanken till dagens Kina och boken 1984 och en filosofiskt funderande bok kring existensen och vad som får oss att uppfatta omgivningen – jag kommer att tänka på Karin Tidbecks Amatka där föremåls existens är beroende av att de ses och benämns. Klart läsvärd, lite Kafkamässig. E-bok.

 

D. G. Compton: The Quality of Mercy.

Från 1965, handlar om 1979, och det märks vad gäller storpolitiken där ett Sovjetblock och Kina står emot västvärlden. Idén att ett radioaktivt moln skulle kunna spridas för att ge leukemi i stora delar av världen, som ett sätt att begränsa överbefolkningen, känns inte heller så trolig i dag. Samtidigt finns här i Cotswolds en fattig befolkning och mängder av invandrare, i skarp kontrast till livet på den amerikanska flygbasen där huvudpersonen arbetar. Intressant är hur han upplever sig som en del av en dator när han flyger, och hur han döljer syftet med flygningen för sig själv och kommer i konflikt med de som uttalar syftet. Det här är välskriven sant brittisk sf. Jag har läst originalutgåvan men vad jag förstått har den modifierats för att ges ut i USA.

 

Bokhyllan: "Varning: Framtid (extra allt)" av KG JohanssonK. G. Johansson: Varning: Framtid (extra allt).

Novellsamling som i huvudsak getts ut tidigare som Varning: Framtid 2010 på LL-förlaget – står för Läsa Lätt, och några av novellerna har lite väl enkelt språk. Det gäller den första om en apparat (“CoBra”) som effektivt påverkar medvetandet så att man upplever att man är någon annanstans och har andra känslor, och den andra om ett serum för evigt liv och skönhet. I en hyggligt underhållande skröna berättad i en spelhåla förekommer också extremt gamla, dessutom en utomjording. Både den och nästa, “Niente” har tidigare publicerats i Mitrania. Också denna en berättelse i berättelsen, fast denna gång på en pub i Rom, om en abortör som ger sig på en jungfru, Maria. “Under skummet”, från Maskinblod 2 är en sf-mässig drift med kvantfysiken medan “En liten incident” är en ny novell om “chippade människor” som har en fin knorr på slutet, liksom den likaså nya Lovecraftinspirerade skräckisen “Bibliotekarien”. “Vilda hundar” är också ny. Den har klar bibelanknytning men lider av att inledas med en lång essä om mediedrev och ljugande politiker. Då börjar nästa, “Vid brunnen”, från Mitrania, betydligt bättre när vi direkt kommer i kontakt med huvudpersonen, och effekterna av tidsförskjutningar i ett maskhål på en mänsklig relation skildras med inlevelse. “Bortom gränsen” hoppade jag över eftersom den är första kapitlet i Beatrice. “Blint raseri” är den mest lyckade novellen med sin spännande handling där man känner med den förvirrade huvudpersonen som hamnat i en annans kropp. Märkligt nog gillade inte Mix förlag den. Låsta rummet-deckaren “Hotelldöden” hade jag svårare att hitta någon poäng i, men den hade tydligen andra gillat. Jag var heller inte så förtjust i svartsjukedramat eller deckaren “Nina” med sitt faktiskt lite fåniga slut. Den mindre realistiska “Zap” där en liten grabb har dödliga superkrafter var däremot underhållande, medan operalibrettot “Michelle” trots sin anknytning till forskarvardagen inte lyckades fånga mitt intresse. Kanske funkar bättre som opera. E-bok.

 

JorpesRunar Backman: Erik Jorpes.

När jag 1964 började min bana på Kemicum, den kemiska institutionen vid Karolinska Institutet, fanns det i källaren en äldre, kort men bastant herre som ingav respekt genom sin uppenbarelse. Jag hade inte mycket med honom att göra men vi hade labb i samma korridor några år. Därför var det intressant att läsa om hans liv som startade under enkla förhållanden på Kökar, en ö mellan Åland och Åbo. Han deltog 1918 på den röda sidan i inbördeskriget i Finland och hamnade i Karelen där han som nybliven medicine kandidat vårdade sjuka. Eftersom han var eftersökt som kommunist efter freden fick han smugglas över till Sverige, där han lyckades komma in på KI och kunde läsa vidare till läkarexamen samtidigt som han arbetade på labbet på Kemicum (som då låg på Kungsholmen). Han renade insulin men hans stora livsgärning var reningen av heparin, och det var intressant att läsa att han hade för vana att vara på labbet sena kvällar och helger, ungefär som jag kan minnas att jag själv gjorde. I boken framgår också hur han hittade sin fru och hur han behandlade henne på ett inte alldeles jämställt sätt. Språkligt var boken lite kul med några finlandssvenska eller åländska ord: “igen” i betydelsen däremot, “medlet” i betydelsen mitten. Slutet var alltför påverkat av att författaren är präst medan Jorpes var gammal kommunist och ateist, om än vidsynt och kritisk sådan. Boken innehåller en hel del bilder men tyvärr inga från labbet. Dock finns en från avskedsföreläsningen i Kemicums föreläsningssal, där jag på väggen skymtar en dikt som säkert härstammar från honom: Wer sie Nicht kennte, die Elemente, ihre Kraft, und Eigenschaft, wäre kein Meister, über die Geister (Goethe).

0 Responses to “Böcker lästa i juni 2020”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: