Böcker lästa i maj 2020

To be Taught if Fortunate - Becky Chambers | Science Fiction ...Becky Chambers: To Be Taught, If Fortunate.

Åter en besvikelse. Efter de tre helt fenomenala delarna i den tidigare trilogin läste jag nu denna kortroman om ett gäng forskare som åker till den ena planeten efter den andra, och stöter på egendomliga organismer och naturfenomen. Tyvärr blandas en någorlunda hyfsad berättelse upp av rena föreläsningar, t ex om kiralitet och om månar och planeter som låses i sin rotation som vår egen måne. Vad gäller kiralitet är det ju en egenskap som i stort sett beror på att tillvaron är tredimensionell. Dessutom tyckte jag personerna var rätt ointressanta vilket förvånar efter hennes tidigare böcker. E-bok.

 

The Starless Sea: Amazon.co.uk: Morgenstern, Erin: 9781910701454 ...Erin Morgenstern: The Starless Sea.

Tyvärr rätt misslyckad och dessutom lång fantasy där vår hjälte är en student som hamnar i en underjordisk värld med ett gigantiskt bibliotek och så småningom på den stjärnlösa sjön som ibland består av honung och ibland av vatten. Det gick aldrig att engagera sig i hans öden och kärlekshistorier, och världsbygget är rejält skakigt. Dessutom insprängt lite sagoaktiga korta berättelser utan direkt anknytning. Förutom det stora antalet märkliga men ointressanta figurer finns dessutom vännen Katrina Hawkins som skriver en hemlig dagbok som vi får kika i några gånger. Hon representerar verkligheten som man längtar efter i den här boken. Författaren debuterade för 8 år sedan med The Night Circus som jag inte läst men som fått mycket beröm. E-bok.

 

Berättelsen om NahrSusan Abulhawa: Berättelsen om Nahr.

Originalet The River är översatt av Rose-Marie Nielsen. Av denna palestinska författare har jag tidigare läst två böcker som handlat om livet i flyktinglägret Jenin och i Gaza. Nahr i den här boken har som liten flytt 1967 över Jordan och växer upp i Kuwait där hon och hennes familj inte ses med blida ögon eftersom Arafat stödde Saddam Hussein som invaderade Kuwait. När USA invaderade blir de utkastade och flyr till Jordanien och vidare till Palestina. Berättelsen avbryts av korta kapitel om hennes liv i en ensamcell i ett israeliskt fängelse. Nahr älskar att dansa och det leder till att hon i Kuwait blir utnyttjad som prostituerad. Hon blir där också gift med en man som är homosexuell och som lämnar äktenskapet. Mannens bror som ingår i motståndsrörelsen på Västbanken i Palestina blir hennes nya kärlek. Konflikterna med israelisk militär och bosättare i israeliska kolonier skildras utförligt och skrämmande. Berättelsen är mycket stark och kraftigt engagerande för det palestinska folket, både de som lever som flyktingar och de som alltmer blir bestulna på sitt land.

 

KlubbenMatilda Gustavsson: Klubben.

Naturligtvis är mycket av det som står i denna reportagebok känt från DN, främst från de berättelser som publicerades i november 2017 om de 18 kvinnor som blivit sexuellt antastade eller våldtagna av Arnault. Det är ändå fascinerande att läsa hur en tämligen obetydlig kulturperson har kunnat tillskansa sig så stort inflytande och kunnat ta sig så stora friheter utan att någon reagerat. Tyvärr kan inte akademin sägas ha klarat av att rensa upp, varken de ekonomiska oegentligheterna eller genom att tvinga bort de mest hängivna försvararna, speciellt Horace Engdahl. Boken med dess underliggande research är i alla fall beundransvärd, och den är riktigt intressant och välskriven.

Jag försökte också läsa Katarina Frostenssons bok K som handlar om detsamma, men som så långt jag orkade (ca 1/4) var fragmenterad, tråkig och mest handlade om henne själv, inte om Arnault.

 

Amazon.com: Ancestral Night (White Space Book 1) eBook: Bear ...Elizabeth Bear: Ancestral Night.

Jag ville hemskt gärna tycka om den här romanen som dessutom är den första i en trilogi, men det lyckades inte riktigt. En recension på nätet (popmatters.com) har titeln “Ancestral Night Is a Sweeping Space Saga for Intelligent Readers”. OK, så är det kanske, för den är inte alldeles lätt att läsa genom att det förekommer många nya ord, och att använda they/them när man inte vill ange kön gör ju att man heller inte vet hur många det är. Historien är rätt rörig, men i princip bärgar huvudpersonen gamla rymdskeppsvrak, och just det här vraket innehåller rester från en organism som leder till att man behärskar gravitation och position, något som är användbart också för banditer. Datorn som är rymdskeppet är hyfsat kul, men människorna lyckades aldrig intressera mig. Då var trilogin Jacob’s Ladder så mycket bättre, samtidigt som den egentligen var mer obegriplig. E-bok.

0 Responses to “Böcker lästa i maj 2020”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: