Böcker lästa i april 2020

The Future of Another Timeline - Annalee Newitz | Science Fiction ...Annalee Newitz: The Future of Another Timeline.

Newitz förra, Autonomous, var en förnämlig läsupplevelse med både humor och allvar. Tyvärr är den här inte alls i samma klass. Att tidsreseberättelser alltid är ologiska är en sak, men att så totalt strunta i paradoxerna gör det svårt att ta till sig historien. Om det nu finns “stationer” lite här och där, eller snarare då och då, genom tiderna bör det ha påverkat utvecklingen på något sätt, men så är det inte i denna berättelse som handlar om en kamp mellan feminister och misogynister. Även om en hel del detaljer och personer faktiskt är intressanta och engagerande blev det svårt att bortse från det bisarra tidsresandet där man till och med kan träffa sig själv och försöka påverka sin egen utveckling.

 

Arkady Martine: A Memory Called Empire.

Omläsning inför recension i SF-Forum 135, och faktiskt ännu starkare än första gången jag läste den. Nu inte oväntat nominerad både för Nebulan och Hugon.

 

Amazon.com: Luna: New Moon (9780765375520): McDonald, Ian: BooksIan McDonald: Luna: New Moon.

Dallas på månen, eller kanske Gudfadern, men med mer våld. Kunde passa som tv-såpa med reklamavbrott, och vad jag förstått är en sådan planerad. Faktiskt det sämsta jag läst på riktigt länge, förvånansvärt med tanke på allt briljant McDonald tidigare skrivit. Väldigt många personer som gör att det tog lång tid att komma in i någon form av handling, och dessutom heter en huvudperson Lucasinho men kallas Luca ibland och till och med Lucas som är namnet på hans far. Odrägliga bortskämda typer som genomgår sitt mandomsprov genom att springa på månytan för att bli “Moonrunner”. Politik och juridik i stort sett avskaffat av den rika maffian, vilket komenteras av den enda vettiga personen i historien, “Everything really is a contract with you people.” De övriga delarna i serien kan jag klara mig utan. E-bok.

 

Earthlight | bnielsen library | TinyCatArthur C. Clarke: Earthlight.

Det finns naturligtvis många andra månböcker, och jag plockade fram denna från 1955 som jag läste något år senare. Här beskrivs en konflikt på månen 200 år efter första månfärden, som alltså ännu inte ägt rum. Lustigt nog finns det växter på månen, men å andra sidan spekuleras det om att använda elektronik i stället för silverteknik för fotografier. Själva berättelsen var rätt kul med en spion som utger sig för att vara kontrollant, och liksom i Luna: New Moon förflyttas personer genom vakuum men nu är det nödvändigt för att överleva. Dessutom har vi både ett observatorium och en stad med nöjesliv i en kupol. Klart läsvärd fortfarande.

 

Kärlekens AntarktisSara Stridsberg: Kärlekens Antarktis.

När offret själv berättar om hur hon hotas, våldtas, mördas och styckas, dessutom gång på gång med allt mer detaljer, blir det naturligtvis extremt starkt och obehagligt. Samtidigt är språket vackert, och även om offret är en heroinmissbrukande prostituerad som förlorat tron på sig själv och andra handlar det ändå om allmänmänskliga relationer men naturligtvis framför allt om mäns våld mot kvinnor. Vi får en del förklaringar till hennes beteende och heroinberoende, hennes relationer och barn, men mycket lite kring mördaren, som naturligtvis går fri.

 

Norstedts Förlagsgrupp: Norstedts, Rabén & Sjögren och B WahlströmsOskar Källner och Karl Johnsson: Imperiets Arvingar: Bortförda.

Det är inte alltid så klart att ungdomsböcker bara riktar sig till unga, men i det här fallet gör bokens utseende, handling och Karl Johnssons serieartade illustrationer det helt klart att jag var för gammal. Men lite kul att en nödvändig kod fanns inrymd i ungarnas vaggsång som den från yttre rymden härstammande mamman brukade sjunga.

 

Nevertheless She Persisted: Flash Fiction Project | Charlie Jane ...Charlie Jane Anders & others: Nevertheless, She Persisted.

Flash Fiction Project. Inte så lätt att skriva flash fiction tydligen, för de här var genomgående ganska tråkiga trots att temat egentligen är rätt kul. Jo Waltons bidrag i form av en dikt var ändå trevligt, liksom “Anabasis” av Amal El-Mohtar. E-bok.

.

 

Norstedts Förlagsgrupp: Norstedts, Rabén & Sjögren och B WahlströmsOskar Källner och Karl Johnsson: Imperiets Arvingar: Järnrosen.

Fortsättning på Bortförda där vi nu befinner oss i den stora rymdstationen med diverse märkliga varelser. Som sagt mest för de yngre.

.

.

 

Dumarest Saga Book 3 - Toyman - E.C. Tubb - cover artist K… | FlickrE. C. Tubb: Toyman.

Dumarest of Terra #3. Kanske inte fullt lika underhållande som den förra, Derai, men lite kul när Dumarest i sitt sökande efter jorden hamnar i klorna på ett företag som använder jättespindlar för att spinna tyg, och där den som har aktiemajoriteten fungerar som envåldshärskare på planeten. Dumarest är intresserad av att komma åt information i biblioteket men just den intressanta delen förstörs framför näsan på honom. Men han får väl jaga vidare. E-bok.

0 Responses to “Böcker lästa i april 2020”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: