Böcker lästa i mars 2020

David Walton: Superposition.

Trasslig och helt osannolik historia som ändå hade något för sig genom att baseras på kvantfysik, här dock tillämpad på människor som då blir dubblerade, och på pistolskott som går förbi utan att skada. Personerna jobbar på en cyklotron där materia kan få egendomliga egenskaper, och själva historien handlar om ett mord och en del misslyckade kärlekshistorier. Berättelsen är uppbyggd med omväxlande kapitel före mordet och från rättegången, vilket var rätt lyckat. Personerna däremot var inte så speciellt intressanta, och uppföljaren Supersymmetry kommer jag knappast att läsa även om den också tycks bygga på kvantfysik. E-bok.

 

Tomorrow's Gift by Edmund CooperEdmund Cooper: Tomorrow’s Gift.

Novellsamling. Cooper är klart bäst i det längre formatet, och det är speciellt de längre novellerna som är trevliga, t ex den sista, “The Enlightened Ones” där de ytligt sett primitiva humanoiderna på planeten (egentligen en måne) har en avancerad teknik. Det är också trevligt när rymdkaptenen i “M81: Ursa Major” läser Apuleius’ The Golden Ass.

.

.

.

Star Songs of an Old Primate - WikipediaJames Tiptree, Jr.: Star Songs of an Old Primate.

Eller egentligen bara den naturligtvis utmärkta inledningen av Ursula K. Le Guin och två noveller. “Your Haploid Heart” med en riktigt kul biologi där humanoidernas gameter är fullständiga individer och “The Psychologist Who Wouldn’t Do Awful Things to Rats” som är en realistisk skildring av djurförsök, men glider över i ren skräck. Övriga noveller ingår i Her Smoke Rose Up Forever som jag läst tidigare. Cbr-bok.

.

.

Daughter of Hounds by Caitlín R. KiernanCaitlín R. Kiernan: Daughter of Hounds.

En typisk Kiernan med den säregna stämningen som känns klart Lovecraftinspirerad. Inte minst när gravmonster, “ghouls” stjäl barn som får växa upp i underjorden. Mystiska vindar med gamla hemligheter och underjordiska gångar där egendomliga saker händer. Naturligtvis helt osannolik men med ändå spännande handling med gott om cliff-hangers. E-bok.

 

.

The Airs Of Earth by Brian W. AldissBrian Aldiss: The Airs of Earth.

En samling noveller från 1963 som känns tidlösa genom att de behandlar eviga frågor om mänskliga relationer även om de satts i sf-ram. Den riktigt lyckade “Game of God” var tematiskt lik “Your Haploid Heart” av Tiptree, Jr. Omslaget illustrerar det tragiska familjedramat “Oh Moon of My Delight”, och några noveller handlar om militärliv.

.

.

.

Broken Shadow: Shadowlands Book II: Jaine Fenn, Andreas Rocha ...Jaine Fenn: Broken Shadow.

Del två i duologin The Shadowlands, där det klarläggs betydligt mer hur världen fungerar. Engagerande personer, kloka aspekter på förtryck baserat på etnicitet och riktigt originellt och genomtänkt världsbygge, även om en del av biologin kräver viss suspendering av misstron, som när en inmundigad lokal organism kan ge så mycket information om världen. Totalt sett i alla fall en riktigt trevlig sf-upplevelse även om det kan bli lite tröttsamt med de samhällsstrukturer som så tydligt är hämtade från aristokrati och kristendom.

 

.

Artificial Condition (The Murderbot Diaries, #2) by Martha WellsMartha Wells: Artificial Condition.

Inte tillräckligt fristående från del 1 – kunde lika gärna varit en roman. Men kul interaktion med ungdomar, och några citat. Murderbot gillar tv-serier: “It looked very unrealistic and inaccurate, which was exactly what I liked.” “Also most of my experience is with the humans on the entertainment feed, and they aren’t anything like the ones you see in reality. (One of the many reasons I’m not fond of reality.)” Själva historien om ungdomar som blir lurade av garvade gruventreprenörer är underhållande i sig, men det är berättaren, roboten som lyckats bli fri, som är behållningen och som har en del att säga både om underhållning och vänskap. E-bok.

 

Imgur: The magic of the InternetFredric Brown: Rogue in Space.

När hjälten, skurken och den sköna damen alla tre dör i mitten av boken, vad kan hända sedan? En intelligent himlakropp kommer naturligtvis farande och slå ihop asteroidbältet till en planet där de återupplivade unga tu kan få ett nytt liv. Första delen var rätt trist men när väl den intelligenta himlakroppen kom in blev det faktiskt lite underhållande även om berättelsen blev alltför enkel thriller. Inget mästerverk alltså.

.

 

Nordiska myter : från Yggdrasil till Ragnarök – Neil Gaiman – Bok ...Neil Gaiman: Nordiska myter.

…från Yggdrasil till Ragnarök. Trevlig, speciellt när det blev handling som i “Mästerbyggaren” där Loke löser problemet att sinka ett murbygge. Lista över medverkande gudar och halvgudar i början och en ordlista på slutet – sådant kan vara mer besvärande men fungerade denna gång.

.

.

.

Begravd jätteKazuo Ishiguro: Begravd jätte.

Av Nobelpristagaren Ishiguro har jag tidigare läst den briljanta psykologiska romanen The Remains of the Day och den isande sf-skräckisen Never Let Me Go, och nu också denna fantasy satt i klassisk sen-Arturiansk miljö, där det är lite svårt att egentligen förstå målsättningen även om handling, miljö och personer är väl tecknade. Speciellt förbryllande kändes det gamla par som kanske förlorat sin son och färdas för att hälsa på honom i en annan by, och som träffar en Charon-figur som frågar dem om deras relation. En riddare från Arturs runda bord, och en kringvandrande saxare, vill båda döda en drake som ger ifrån sig en dimma som hindrar minnena. När draken dör minns engelsmän och saxare alla oförätter och kan inte längre leva i fred med varandra. Bokens poäng är kanske att svaren inte ges utan att det finns lite att fundera på.

0 Responses to “Böcker lästa i mars 2020”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: