Böcker lästa i februari 2020

Image result for Poul Anderson: After DoomsdayPoul Anderson: After Doomsday.

Äkta rymdopera från 1962 där Jorden förstörts och två rymdskepp är ute och far bland stjärnorna. Det ena med helt manlig besättning och det andra helt kvinnlig. En märklig idé och som lett till att boken klassats som antifeministisk, t ex SFE: “spaceship crewed solely by hysterical women”. Omdömet är överdrivet med tanke på att kvinnorna lyckas väl i kampen mot de elaka utomjordingar som kanske är ansvariga för att ha förstört jorden. Men visst, svenska Sigrid Holmen säger till sig själv, “Stop shivering, you fool. What is there to be afraid of? Is it that … after five years … this is the first time I have been alone with a man?” Hyfsat spännande med lite väl komplicerad plot, och egentligen kunde det mesta av handlingen ha varit förlagd till jorden i stället. Lite kul med en lång sång som sprids över galaxen och talar om för kvinnorna var männen befinner sig. Cbr-bok.

 

Gå förloradAgnes Lidbeck: Gå förlorad.

Tredje boken i Lidbecks serie om familjekonflikter, och tyvärr den svagaste av dem. Huvudpersonen som denna gång är en man är otrogen med mamman till dotterns kompis, och jobbar på en psykologmottagning hos sin mamma som han är extremt bunden till. Hustrun och dottern är rätt ytligt skildrade och mannen är svår att förstå sig på. Men språket kan hon hantera.

.

.

 

Image result for Kameron Hurley: The Light Brigade.Kameron Hurley: The Light Brigade.

Titelns militärer skickas genom att omvandlas till ljusstrålar och tillbaka, vilket gör att det går fort. Tyvärr är metoden farlig så att kroppen kan förvridas på olika sätt, t ex kan en arm sticka rakt genom bålen. Därför är det möjligen begripligt att den används vid konflikter med Mars men knappast på jorden, och det är där de flesta slagen utspelas. De är rejält tröttande om man inte älskar krigsscener. Tyvärr saknas humorn som gjorde The Stars are Legion så njutbar.

 .

.

Image result for Silvia Moreno-Garcia: Gods of Jade and Shadow.Silvia Moreno-Garcia: Gods of Jade and Shadow.

En charmig, spännande och intressant fantasy med en tuff tjej som huvudperson, placerad i 20-talets Mexiko med massor av mayainspirerad mytologi. Här råkar hon återuppliva en gud som är nerpackad som benrangel, hamnar i världar under vår, kämpar mot sin halvbror och gudens bror som tagit över hans värld. Fascinerande och inte alls realistisk som den förra jag läste av författaren, Prime Meridian. E-bok.

 .

.

Edmund Cooper: All Fools’ Day.

En typisk brittisk “cosy catastrophe” från 1966 där “omegastrålning” från ett utbrott på solen fått folk att plötsligt bli väldigt intelligenta och därför också självmordsbenägna. Alltså inte helt trovärdigt. Men det hindrar inte att det blir en riktigt spännande och fängslande berättelse när den försupne huvudpersonen lyckas krascha sin bil så att hustrun omkommer och en ny och riktigt nedgången kvinna kommer in i hans liv i stället. Tillsammans upplever de äventyr ute på den engelska landsbygden där rövarbanden är klädda som präster. Både miljö och personer är riktigt väl skildrade. Men titeln på framsidan är felaktig.

0 Responses to “Böcker lästa i februari 2020”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: