Böcker lästa i januari 2020

Den sista människanMary Shelley: Den sista människan.

Det här är klassisk sf, kanske i ännu högre grad än Frankenstein. Men det är klart att en bok som kom ut 1826 inte kan förväntas ge en korrekt bild av hur det ser ut på slutet av tjugoförsta århundradet. Transporter sker med båt eller till häst och kommunikation sker genom brev. För framtiden planeras att fattigdom och sjukdomar avskaffas, människor förflyttas lika snabbt som prinsarna i Tusen och en natt, kroppsarbetet försvinner och maskiner förser oss med livsmedel och tillgodoser alla andra behov. Nu blir det aldrig någon sådan utveckling för pesten utrotar hela mänskligheten, och man kan förstås undra vem “läsaren” är som boken riktar sig till. Pesten ses inte som något stort problem förrän den kommer till England, och vaga försök till demokratisering blir det ingenting av. Det finns en sammanblandning mellan oväder och pest, och det talas om dålig luft som smittspridare. En annan egendomlighet är en berättelse om att det plötsligt dyker upp en svart sol, lika stor som solen och med strålar som är skuggor. Den når middagshöjd på en timme vilket leder till en solförmörkelse. Märkligt nog nämns detta inte mer än på ett ställe. Även om slutet är känt redan genom titeln och miljö och handling på många sätt är inaktuella engagerar berättelsen inte minst genom personerna. Dessutom är miljöbeskrivningarna lysande. Översättningen av Erik Carlquist känns precis lagom omodern, och boken är försedd med en stor notapparat och intressant efterord av Maria Löfgren. Helt enkelt en utmärkt läsupplevelse!

 

Image result for John Brunner: The 100th Millenium.John Brunner: The 100th Millenium.

En tidig Brunner (1959), placerad i en mycket avlägsen framtid. Utvecklingen har gått fram och tillbaka många gånger, och mänskligheten ägnar sig huvudsakligen att uppleva forna tider med hjälp av träd som innehåller minnen. Nu hotas jorden av en stjärna som tycks komma rakt mot jorden, men egentligen är det följden av att ett helt solsystem transporteras, något som kanske kan bli verklighet. Större delen av boken tas upp av en resa förbi fiender som tycks odla obehagligt intelligenta köttdjur, men annars var det en trevlig läsning.

Image result for Bob Shaw: A Wreath of Stars.Bob Shaw: A Wreath of Stars.

Också i denna något nyare sf (1976) hotas mänskligheten av en himlakropp, men denna kan bara ses av den som har glasögon för mörkerseende eftersom den består av antineutriner (?). Den enda effekten den har hos oss är att den rycker i en parallellvärld inuti jorden, som består av neutriner, och varelserna på denna blir synliga för gruvarbetarna i en afrikansk diamantgruva, där arbetarna då blir livrädda eftersom de verkar vara spöken. Helt osannolikt ur fysikalisk synvinkel men berättelsen om den försupne hjälten som dessutom har telepatisk förmåga (de hade alla på 60- och 70-talet) och hans problem med kvinnor och den korrupta regimen är faktiskt rätt underhållande och spännande. Klart störande är däremot de infantila illustrationer som tillskrivs Hugovinnaren Rick Sternbach.

 

Image result for Amanda Svensson: Välkommen till den här världen.Amanda Svensson: Välkommen till den här världen.

En riktigt fin skildring av en rätt vilsen tjej som bryter upp från ett sunkigt kollektiv i Malmö för att flytta till Köpenhamn där hon jobbar på restaurang men drömmer om att – och låtsas – vara framgångsrik DJ. Hon och en lika osäker dansk grabb som är konstnär blir kära och grabbens kompis blir svartsjuk. Allt skildrat inifrån personerna och med en levande Köpenhamnsskildring som bakgrund. Riktigt bra, också språket som är genuint talspråk med mustiga liknelser, som den om vad danska ostar luktar. (e-bok)

 

Image result for Adrian Tchaikovsky: Dogs of War.Adrian Tchaikovsky: Dogs of War.

Det här var en riktigt god Tchaikovsky, i klass med Children of Time, med sin djupa förståelse för hur utvecklade djurs psyke kan tänkas fungera. Här är det framför allt hundar, men också en reptil, en björn och en bisvärm som utvecklats till självständigt tänkande – men samtidigt, speciellt för hundarna, påtaglig underordning och lydnad i förhållande till en människa. När djuren utnyttjas i krig och terrorattacker tänker man givetvis också på hur militärer lyder befäl. Den smärtsamma processen när hunden Rex lyckas slita sig loss från de starka känslorna i hund-husse-relationen är nog den största behållningen. Även om det förstås blir en hel del våldsamheter blev det aldrig tröttsamt som det annars kan bli. (e-bok)

Image result for Robert Silverberg: Nightwings.Robert Silverberg: Nightwings.

Den här boken kallas fantasy på utsidan, och bilden ger också det intrycket. Men handlingen utspelar sig om sådär 40000 år och då kan ju en del ha förändrats, så visst är det sf. Efter högteknologiska perioder kvarstår en hel del instrument, som t ex sammanbundna isolerade mänskliga hjärnor som fungerar som internet, och vår hjältes astronomiska instrument som tjänar till att förvarna om en interstellär invasion. Mänskligt nog rapporterar han inte när invasionen kommer, eftersom han inte vill bli till åtlöje för att ha varnat i onödan. Så visst blir jorden invaderad, men mänskligheten får vara kvar. Handlingen börjar i “Roum”, sedan kommer vi till “Perris” och slutligen “Jorslem”; världen känns igen men är också radikalt förändrad. Den här unikt läsvärda romanen skrevs när Silverbergs hus brunnit 1968 och han var tvungen att snabbt få pengar, och den gripande inledningen berättar om detta och hans diskussioner med Galaxys redaktör Fredrik Pohl. Boken kom då ut som tre långnoveller som sedan sammanfogades till en roman, och den utgåva jag läst är från 2001. Ett speciellt tack till Anders Hedenlund som bistod med de 20 kronor Fantikvariatet krävde för boken vid Replicon i Västerås!

Image result for Ilya Kaminsky: Deaf Republic.Ilya Kaminsky: Deaf Republic.

En stark diktcykel som beskriver soldaters övergrepp i ett ockuperat territorium, hur de dödar en döv pojke som inte hörsammar deras uppmaning, stämningarna i byn och hur byns invånare protesterar och gör motstånd. Samtidigt ett vackert språk i en vacker bok illustrerad med de handtecken som används i stället för ord.

.

.

 

Image result for Edmund Cooper: A Far Sunset.Edmund Cooper: A Far Sunset.

Den här boken är från 1967 och då tycktes väl 2012 ligga riktigt långt fram i tiden när rymdskepp skickades från Europas Förenta Stater till planeter i fjärran solsystem med en nedfrusen besättning. På planeten Altair 5 landar ett skepp men tyvärr går det riktigt dåligt och bara en person tycks ha klarat sig, och hamnar hos förvånansvärt människolika invånare – det går t o m att få gemensamma barn. Riktigt hur det kommer sig får man aldrig veta och det känns lite svagt. Annars är berättelsen spännande och den inhemska primitiva och närmast religiösa kulturen är väl beskriven, liksom vår hjältes kluvenhet i relationen till den kvinna han tilldelats. Klassisk välskriven sf men ingenting som speciellt utmärker boken. Och naturligtvis fanns lite telepati inslängd eftersom boken är från 60-talet.

 

Image result for K. G. Johansson: Arkitekterna.K G Johansson: Arkitekterna.

Detta är tredje delen i Noisy-trilogin. De två tidigare delarna var Beatrice och Ett slags frihet, båda trevliga idéfyllda sf-romaner. Enligt författaren fortsätter berättelsen i den redan utkomna trilogin Samvetsmakaren som jag inte läst, och det kanske förklarar att jag inte var helt nöjd med Arkitekterna. Till skillnad från de två tidigare delarna används en mässande stil där författaren utvecklar vad som verkar vara hans egna idéer om hur samhällen bör organiseras, som att ha en regering bestående av lika delar representanter för politiker, marknaden och religionerna. Den idén baseras i boken på klassiskt vis genom en resa till ett antal världar med olika styrelseskick. Dessa besöks genom portaler, men de ligger inte på planeterna så det behövs i alla fall rymdhissar och rymdskepp, och kommunikationen blir inte alldeles omedelbar, något som utnyttjas av företagsmogulen Dave som är en av berättelsens huvudpersoner. De andra är Mellow som kanske lyckats framkalla regn genom en bön, och den homosexuelle prästen Jacob med rötter i Sverige. Båda dessa blir attraherade av Dave, och detta går genom hela boken som ett tema. Dave själv är en mansgris av värsta sort och det är lite för mycket vältrande i hur kvinnor utnyttjas för att det ska vara trevligt. Mot slutet diskuteras Noisyn och möjligheterna att lagra all information från den i valv på månen, och möjligheten att hela universum egentligen är en simulering i en dator. Även om det här är långt fram i tiden undrar jag som gammal kemist hur man kan omvandla metan och ammoniak till syre och kväve ens med hjälp av triljoner naniter. Liksom de två tidigare delarna i trilogin är den här tillräckligt annorlunda för att kunna läsas separat, speciellt som Beatrice presenteras rätt ordentligt. (e-bok)

 

Kristina Hård: Blodkraxa.

Till skillnad från K G Johanssons trilogi är Kaiserarvet egentligen en enda sammanhängande berättelse, och den korta resumén i början av denna tredje del är därför mycket välkommen. Mittdelen hade några svagheter i att det inte var helt lätt att följa handlingen, men så är det inte här och i stort sett allt blir tillräckligt förklarat. Här regnar det ordentligt och jakten på trollens guld blir spännande och förödande. Här finns riktiga troll, halvtroll och charmigt “skräp”, vi följer med på vandringar, på isflak och på dressinfärd. Riktigt fina naturskildringar från Norrland och några svängar till ett Köpenhamn som känns igen, och som helhet är trilogin en mästerlig vuxensaga som man är tacksam för.

0 Responses to “Böcker lästa i januari 2020”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: