Böcker lästa i december 2019

Image result for Adam Roberts: Adam Robots.Adam Roberts: Adam Robots.

Trevlig samling noveller från 2000-talets första decennium. Korta berättelser med filosofiska funderingar om robotars rättigheter omväxlar med längre där det också finns utrymme för mänskliga relationer, som i “The Man of the Strong Arm”. Inte helt oväntat ges gott om referenser till äldre litteratur, som i “The World of the Wars” och “And tomorrow and” som handlar om Birnhamskogen i Macbeth.

.

.

Image result for Ayize Jama-Everett: The Liminal People.Ayize Jama-Everett: The Liminal People.

Ingick i “Afrofuturism bundle” från StoryBundle, och är den första i en trilogi, men kändes fullständig i sig. Den berättas av en seriefigur med övermänsklig förmåga att diagnosticera och bota andra, men också att skada, och vi får se omvärlden med hans ögon vilket är nog så förvirrande men effektivt för berättelsen. Huvudsakligen handlar det om att hitta och rädda en försvunnen flicka som visar sig vara hans dotter och som ärvt en del magiska egenskaper. En annan kan avgöra med säkerhet om någon ljuger, och en liten flicka kan styra djuren omkring sig. Handlingen utspelar sig i olika delar av världen men det är knappt man märker. Snabbt tempo men alltför mycket fel i texten och lite trist att koldioxid kallas kolmonoxid. Nåväl, kul att läsa i alla fall.

 

Image result for Adrian Tchaikovsky: Redemption's Blade.Adrian Tchaikovsky: Redemption’s Blade.

Första delen i en trilogi som är förlagd till tiden efter ett stort krig där den goda sidan har segrat, inte minst genom att hjältinnan av en gud fått ett svärd som kan skära genom allt, t o m döda en drake. Berättelsen svämmar över av mer eller mindre mänskliga varelser, stora krabbor från en annan värld och flygande varelser som berövats sina vingar av den tidigare härskaren. Full fart framåt, men det blir ändå inte så intressant när vår trio passerar från den ena staden till den andra och upplever olika äventyr. Lite för mycket rena slagsmål för min smak.

.

Image result for Kjell Johansson: Familjen.Kjell Johansson: Familjen.

Jag har tidigare läst en hel del av Kjell Johansson som trilogin De utsatta, som framför allt handlat om personer i Midsommarkransen. Här är det i stället Söder som är platsen för det mesta av handlingen, som spänner över större delen av 1900-talet och kanske mest kring 40-talet med en antinazistisk och kommunistisk grupp. Som skildring av Sveriges historia fungerar boken men kanske känns lite ytlig. Däremot är familjelivet fantastiskt fint skildrat och speciellt uppskattade jag hur berättaren, en tämligen misslyckad akademiker som försörjer sig som vaktmästare på ett hotell, från att uppfattas som hyfsat sympatisk av läsaren alltmer framstår som obehaglig och intrigerande. Dessutom är porträtten av de tre mycket olika kvinnorna riktigt intressanta och med klart beskriven utveckling.

 

Image result for Startling Stories February 1952Margaret St. Clair: Vulcan’s Dolls.

Kallas “novel” i Startling Stories Februari 1952, men är väl snarare kortroman eller långnovell, som bygger på att den romerska åskguden Vulcanus ägnade sig åt att bygga små modeller, bland annat av sköna damer. Här dyker en sådan upp på stranden där vår hjälte råkar befinna sig, och även om han annars gärna skulle vilja byta henne mot sprit är det omöjligt; hon är “magnetisk”. Det hela utvecklar sig till en småtrevlig science fantasy-historia, även om placeringen på en planetoid känns aningen onödig och osannolik.

 

Image result for Matti Järvinen BoundariesMatti Järvinen, red.: Boundaries – and Other Horror Stories from Finland.

Översättningarna från finskan av Jukka Särkijärvi är tyvärr inte helt lyckade; speciellt skadade det just novellen “Boundaries” av Samuli Antila som annars var trevlig med sin stegrade obehagskänsla. Tuomas Salorantas “The Wheelchair Lady” var spännande även om det var besvärligt att följa jakten genom Helsingfors trots en karta. “Herr Maximilian Dunkelhaus” av Taru Luojola har jag läst tidigare på svenska men den håller för omläsning med sin fina skildring av Borgå och är inte skräck egentligen. De flesta novellerna är placerade utanför Finland, som den spännande ockulta detektivhistorien “The Mask of the Pale Witch” av Shimo Suntila som utspelar sig i New York. De tio författarna presenteras i slutet och boken inleds med en historik över finsk skräck.

0 Responses to “Böcker lästa i december 2019”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: