Böcker lästa i november 2019

Image result for Distaff – A Science Fiction Anthology by Female Authors.Distaff – A Science Fiction Anthology by Female Authors.

Nio noveller av engelsktalande kvinnor, med korta biografier på slutet. Varierande innehåll och kvalitet, t ex om miljö, relationer med AI och en kriminalhistoria som handlar om artificiell hud, placerad i Kiruna. Boken presenterades på TitanCon i Belfast.

,

 

Image result for Agnes von Krusenstjerna: Av samma blod.Agnes von Krusenstjerna: Av samma blod.

I sista delen avslöjas att fler personer än man tidigare trott är släkt, därav titeln. Mot slutet lever kvinnorna med sina barn helt utan män, så den här delen är ljusare än den förra. Totalt sett är de sju delarna klart intressanta och med sin gammalsvenska riktigt trevliga att läsa.

.

 .

.

Image result for E. C. Tubb: Derai.E. C. Tubb: Derai.

Under sitt sökande efter mänsklighetens vagga, jorden, blir Dumarest och en telepat förälskade och hamnar på en planet där Dumarest får kämpa mot telepatens tilltänkte, ilskna jättebin som producerar livsuppehållande drottninggelé (med vissa biverkningar…) och slutligen i en tävling för att vinna en plats åt planetens härskare i en blomma på en annan planet där han kan leva åtminstone subjektivt för evigt. Det händer alltså en hel del i denna korta roman förpackad i en halv Ace-double. Den är del två av en klassisk planetary romance-serie, som trots allt kanske inte är helt nödvändig läsning för alla.

 

Image result for Anna Gustafsson & Lisa Röstlund: Konsulterna.Anna Gustafsson & Lisa Röstlund: Konsulterna.

Kampen om Karolinska. Fascinerande och skrämmande att läsa om de inhyrda konsulterna som får enorma arvoden utan att ha något att tillföra till vårdens organisation. Dessutom är själva idén bakom värdebaserad vård i stället för kliniker bisarr. Citat: Dessutom leder själva systemet som skapats för att fånga datan – kopplingen mellan kvalitet och ekonomi, till att vårdenheter som visar sämre resultat får mindre pengar, medan de som redan fungerar får mer – “vilket givetvis i förlängningen riskerar att underminera snarare än främja kvalitet” (Christian Munthe, GU).

 

Image result for Jane Mondrup: Zeitgeist.Jane Mondrup: Zeitgeist.

Steampunkig parallellvärlds- och tidsreseberättelse som utspelar sig i England, Danmark och Sverige, med en hel del filosoferande om verklighetens beskaffenhet. Riktigt trevliga miljö- och personbeskrivningar, och danskan flöt på bra även om jag fick slå upp en del ord.

.

..

Gustaf Adolf Lysholm: Dunkelt gröna fönsterluckor och Näktergalarnas bur.

Härligt surrealistiska dikter med Stockholmsanknytning, ofta från en galantare tid. Samlingen som följde med Lyrikvännen fick mig att leta upp förstaupplagan från 1953 i bokhyllan hemma; den härstammar från föräldrabiblioteket.

 

Image result for Calvin M. Knox): Lest We Forget Thee, Earth.Robert Silverberg (under pseudonymen Calvin M. Knox): Lest We Forget Thee, Earth.

Fartfylld space opera med konkurrerande planetstater som till slut krigar med varandra, inte så vansinnigt kul men med samma tema som i Tubbs Dumarestserie (se ovan), dvs att jorden är bortslarvad.

.

..

.

Image result for Meta Isæus-Berlin: Tidskapslar. Alla mina installationer.Meta Isæus-Berlin: Tidskapslar. Alla mina installationer.

I samband med den otroligt intressanta installations- och bildutställningen Nattlogik på Waldemarsudde såldes den här samlingsvolymen med bilder och kommentarer som förklarar hur hon tänkt med sina alster, och med synpunkter från publiken. Även om själva utställningen Nattlogik var hyggligt begriplig var det en klar fördel at kunna läsa förklaringar om installationer som annars kan verka meningslösa.

 

Image result for Anne Swärd: Vera.Anne Swärd: Vera.

Riktigt fin skildring av kvinnor som råkar ut för svinaktiga karlar, alltifrån i kriget till på Strandvägen, liksom av svårigheterna att älska ett barn som kommit till under sådana omständigheter och om hur mammor styr sina familjer i fattigdom och krig respektive i den svenska överklassen.

0 Responses to “Böcker lästa i november 2019”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: