Böcker lästa i oktober 2019

BröllopEkered

Agnes von Krusenstjerna: Bröllop på Ekered.

Den näst sista delen av Fröknarna von Pahlen upptas onekligen av bröllop, men det är fel personer som gifter sig och det blir lite väl mycket fars speciellt när männen beskrivs eller när bruden söker upp sin tidigare älskade på bröllopsnatten. Ett gäng tänker resa ner till Berlin och spela kabaré, det är strax före första världskriget och Tyskland står högt i kurs. Vänskapen mellan de två fröknarna är fortsatt fint skildrad.

.

 .

Image result for Marija Fischer Odén: Nedom."Marija Fischer Odén: Nedom.

Fortsättningen på järnåldersfantasyn Tvåhjärtat är liksom den huvudsakligen vandringar genom skogarna, här dessutom som titeln antyder också i underjorden. De vandrande stöter på egendomliga varelser som är enbenta och enögda människor, som verkar hämtade ur den grekiska mytologin och Odyséen, och som här blandas med Oden och magiska djur. Välbehandlade konflikter, kärlek och besvikelser som gör att berättelsen engagerar. Helt kort berättas också om de två identiteterna som utgör den siamesiska tvillingen Tvåhjärtat.

 

Image result for A. E. Van Vogt & E. Mayne Hull: Out of the Unknown."A. E. Van Vogt & E. Mayne Hull: Out of the Unknown.

Tre noveller av E. Mayne Hull som alla hade “wish” i titeln och handlade om olika köpslåenden med djävulen kan slå fel. Tyvärr är de tre novellerna nästan identiska så det blir riktigt tjatigt. Då var hennes man, Van Vogt, mer underhållande i de två skräckhistorierna om en hamnskiftande haj och ett spöke. Tja.

 .

.

Image result for Basma Ghalayini, ed.: Palestine + 100. Stories from a century after the Nakba."Basma Ghalayini, ed.: Palestine + 100. Stories from a century after the Nakba.

Efter en inledning om Nakba, utdrivningen och flykten från Israel 1948, innehåller denna novellsamling 12 sf-noveller som handlar om hur Palestina skulle kunna se ut om 30 år. De är skrivna av två som bor i Gaza och två i Jerusalem, medan de återstående åtta lever på andra ställen i världen. Detta framgår i författarpresentationerna i slutet, där också översättarna presenteras. Några särskilt sannolika lösningar på dagens situation är det knappast i novellerna; den mest hoppfulla är den klassiska sf-varianten med utomjordingar som hotar med utplåning om inte parterna kommer överens. Annars är det flera som handlar om digitala lösningar med virtuella parallella länder, och i ett fall utraderas palestinierna med hjälp av biologiska vapen. Även om miljöerna i en del fall känns genuina är personerna alltför knapphändigt skildrade för att ge novellerna tillräckligt liv.

 

Image result for Jonas Söderberg: Skapelsens krona."Jonas Söderberg: Skapelsens krona.

Helt klart en ungdomsbok, men som sådan absolut OK, med en söt liten kärlekshistoria på slutet. Ett gäng ungdomar kommer till en liten ort för att göra fältstudier i biologi, men i huset intill försöker man utveckla telepatiska soldater. Boken har en egendomlig Brasklapp från förlaget som friskriver sig från felaktigheter, men vad finns det för vits med att det redan på sidan 15 finns insmuget “99” i texten och Erika stavas omväxlande så och med “c”?

 

Image result for Aliette de Bodard: On a Red Station, Drifting."Aliette de Bodard: On a Red Station, Drifting.

En fascinerande och mycket innehållsrik kortroman placerad i Xuya-universumet som bygger på en vietnamesisk och klassiskt osannolik feodal sf-kultur. Rymdskeppen har en avancerad AI som styr tillvaron på dem, och i den här berättelsen kommer en högt uppsatt flykting till skeppet Prosper där hon inte välkomnas, och spelet mellan de två kvinnorna är en av poängerna. En annan är den alkoholiserade man som sålt sitt hjärnimplantat och med tiden försöker begå självmord. Intressant är också att flyktingen är anklagad för ett brott som leder till döden, och inte bara för henne utan för alla som på något sätt är släkt eller bekant med henne, en kollektiv bestraffning som varit vanlig i diktaturer men som fortfarande tillämpas i t ex Israel. De Bodards språk tar en liten stund att vänja sig vid men är sedan desto mer njutbart.

 

Image result for Peadar Ó Guilín: The Invasion."Peadar Ó Guilín: The Invasion.

En fortsättning på The Call, där konflikten utvecklats till rena strider på Irland mellan de onda älvorna från parallellvärlden och mänskligheten. Obehagliga scener men också mycket medkänsla och heroiska insatser, och förståelse för avvikande beteenden. Dessutom känner man igen den irländska landsbygden.

 .

.

Image result for P. C. Jersild: Tivoli."P. C. Jersild: Tivoli.

Satirisk sf om framtida äldrevård. Handlingen utspelar sig i ett nybyggt “55+” där Gröna Lund gått i konkurs, med ett sjukhus placerat på Beckholmen. Även om de korta kapitlen delvis har samma personer finns det inte mycket handling utan snarare belysande episoder som ibland är rätt dråpliga. Här erbjuds till exempel ungt blod till de gamla, precis som i R. DeWitt Millers “Master Shall Not Die!” i Astounding från 1938. En speciellt kul scen handlar om sifferval på telefon. Knappast Jersilds bästa men hyfsat trevlig läsning.

 

Image result for Adrian Tchaikovsky: Walking to Aldebaran."Adrian Tchaikovsky: Walking to Aldebaran.

Den här blev jag lite besviken på men så går det när förväntningarna är höga. Handlingen utspelar sig mest i gångarna på en främmande himlakropp som ligger utanför Pluto, och som kan förbindas med andra platser i universum och dessutom visar samma sida mot betraktaren oavsett varifrån den ses. Att det sedan är möjligt att andas luften, att äta de främmande varelserna och att helst byta ut sin kropp gör det ju inte mer sannolikt. Men för all del, lite spännande att se vart handlingen skulle ta vägen.

0 Responses to “Böcker lästa i oktober 2019”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: