Böcker lästa i september 2019

Amz5801Charles Eric Maine: The Waters Under the Earth.

I Interzone 281 recenserades nyutgivning av två klassiska sf-verk av Charles Eric Maine. The Tide Went Out publicerades också i Amazings julinummer 1958 som The Waters Under the Earth, så det är den jag läst. Romanen är typisk brittisk 50-tals “cosy catastrophe” men samtidigt inte så mysig i alla fall. Genom atombombsprov spricker jordskorpan och vatten rinner ner i hålrum. Det blir torrt. Vi får följa en journalist och hur hans rapporter censureras och hur enstaka “viktiga” personer räddas till polerna. Spännande och trovärdigt under de givna förutsättningarna och med tanke på att det är 50-tal, och framför allt väl berättat med engagerande personer.

 

AST2101Astounding Science-Fiction vol 21 no 1 March 1938

Det första numret där John W. Campbell hade inflytande som redaktör, och jag har läst några av novellerna som har kul idéer men inte så sannolik handling eller minnesvärda personer.

Dow Elstar, aka Raymond Z. Gallun: “Something from Jupiter” – Jorden har fått svåra problem med överhettning, denna gång för att solen fått i sig alltför mycket materia som kommit flygande. Vår hjälte kommunicerar med Jupiterinvånare, som skickar en sfärisk farkost för att plocka upp honom för att få hjälp med sina egna problem. Som tack ser jupiterianerna till att månen sprängs och bildar ett moln runt jorden så att instrålningen från solen minskas. Fiffigt!

Robert Moore Williams: “Flight of the Dawn Star” – Rymdskepp kommer för nära solen och kastas iväg i ett rymdhål. De kommer ut och möter folk som lyckligtvis kan engelska och får hjälp att hitta tillbaka – men de har i själva verket inte förflyttats i rymden utan i tiden och kommer till Jorden i en avlägsen framtid. Lite kul att man diskuterar “the three-body problem”.

R. DeWitt Miller: “Master Shall Not Die!” – När maskinerna blivit alltför komplicerade krävs det mer än en mansålder för att behärska dem, så en person (The Master) får evigt liv genom att ersätta sitt blod med en yngre persons.

 

Image result for Karolina Ramqvist: FlickvännenKarolina Ramqvist: Flickvännen.

För omväxlings skull en bok med en svag kvinna som huvudperson – en gangsters flickvän, som genom romanen väntar på att han ska komma hem och inte bli skjuten. Hennes trista vardag och hennes förakt för omgivningens oförstående, hennes kompis som vill bryta med det innehållslösa livet och kontrasten till grannens normala liv – räcker det? Jag hade gärna sett lite mer av bakgrund och förklaring, och blev inte imponerad av stilen.

 

Image result for Alec Nevala-Lee: Astounding.Alec Nevala-Lee: Astounding.

Med undertiteln John W. Campbell, Isaac Asimov, Robert A. Heinlein, L. Ron Hubbard, and the Golden Age of Science Fiction är detta en imponerande genomgång av hur en stor del av sf formades. Speciellt skildringen av mötena i Campbells primitiva kontor imponerar, och de nämna författarna blir verkligen synliga genom anekdoter som hur Asimov nyper rumpor och Hubbard skriver för att överleva innan han uppfinner sin religion. Ett måste för varje sf-fan och dessutom riktigt underhållande.

 

Image result for Aliette de Bodard: The House of Shattered Wings.Aliette de Bodard: The House of Shattered Wings.

I ett framtida Paris som ligger i ruiner härskar fallna änglar i olika stadsdelar, och de ligger i ständig konflikt med varandra. Det tar ett tag innan miljö och handling sätter sig men blir då suggestiv och medryckande, även om det inte är helt klart vilken agenda personerna har. Mest är vi på ön i Seine men också floden innehåller liv och vi tas med ner i djupet. Fascinerande läsning som ibland närmar sig skräck men aldrig blir obehaglig.

 

Image result for K G Johansson: Ett slags frihet.K G Johansson: Ett slags frihet.

Det här är en mycket fristående fortsättning på Beatrice. Efter 200 år har noisyn, som medger direkt kontakt mellan psyken, kommit att bli var mans egendom men samtidigt har klimatkatastrof och kärnvapenkrig förstört jorden. Några män seglar från USA till Sverige där de stöter på en nedgången civilisation utan noisy, och uppger att de ska studera människorna där och ge dem medicinsk hjälp. Det blir konflikter och kärlek och spännande handling med etiska problem, och berättelsen flyter på med intressanta personer och god miljöskildring.

0 Responses to “Böcker lästa i september 2019”



  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s




19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: