Böcker lästa i augusti 2019

Image result for Mattias Kuldkepp: En hjälte kommer sällan ensam.Mattias Kuldkepp: En hjälte kommer sällan ensam.

På baksidan anges Mattias Kuldkepp vara en värdig arvtagare till Pratchett, men eftersom jag aldrig förstått mig på Pratchett kan jag inte hålla med. Det här är riktigt rolig och underhållande fantasy med massor av nickar till sagor om prinsessor inlåsta i torn eller som ska kyssa grodor. Dessutom kryddat med slängar riktade mot fenomen i vår egen vardag, som att det som gör grunkor moderna är att de kräver en bruksanvisning. Det är samma gäng som i Konsten att rädda sitt skinn, men någon direkt uppföljare är det inte, den är helt fristående.

 

Image result for Aliette de Bodard: The Tea Master and the Detective.Aliette de Bodard: The Tea Master and the Detective.

Kortroman med någon form av detektivhistoria, där ett (kvinnligt) rymdskepp med AI samarbetar med en likaså kvinnlig Sherlock Holmes-typ som har eget intresse för problemet med en död person i “deep space”. Trevlig läsning av en av hedersgästerna på Fantastika 2020!

.

 

Image result for Adrian Tchaikovsky: Children of Ruin.Adrian Tchaikovsky: Children of Ruin.

En fortsättning på Children of Time, med samma “personer” varav en hel del jättespindlar, men här kommer vi till en planet befolkad av begåvade bläckfiskar som t o m ger sig ut i rymden (squids in space). Tyvärr är det lite svårare att följa dessas diskussioner eftersom de kommunicerar med färger och tentakelviftningar. På en annan planet i systemet finns i stället varelser som hotar besökarna. Liksom i den förra volymen är berättelsen tillräckligt övertygande, och framför allt spännande och underhållande. Riktigt lyckad sf av en annan av hedersgästerna på Fantastika 2020.

 

ÄlskandeAgnes von Krusenstjerna: Älskande par.

Femte volymen av Fröknarna von Pahlen innehåller, som titeln anger, rätt mycket älskog och dessutom intressanta skildringar av livet på gods på landsbygden, inte minst en klassisk midsommarfest. Språket är fortfarande njutbart.

.

 .

Image result for Juliet E. McKenna: The Green Man's Heir.Juliet E. McKenna: The Green Man’s Heir.

En snickare tillika träsnidare hamnar på den engelska landsbygden och råkar bli inblandad i mord och mysterier, där skogen vimlar av dryader (själv är han son till en), najader och andra otäcka varelser som en “wyrm”, ett slags drake. Handlingen flyter på bra, personerna är vältecknade om än inte alltid så trevliga, och framför allt är naturen, speciellt träden, så väl beskrivna så att det känns som att man är där. Naturligtvis inte helt trovärdig i alla detaljer men riktigt trevlig läsning.

 

Image result for Teodor Werelius: Noll Plus Noll.Teodor Werelius: Noll Plus Noll.

Författaren heter egentligen Johan Agorelius och är forskare vid Lunds universitet. Att han forskar på interaktion mellan hjärnan och maskiner framgår av denna diktbok, där en tidsresenär håller samman en dikt med inslag av drömmar, rymd, vanligt mänskligt liv och liv uppladdat i dator. Heisenbergs osäkerhetsrelation känns rimlig i en sf-diktcykel, som är riktigt lyckad.

.

 

Image result for Jo Zebedee: Inish Carraig.Jo Zebedee: Inish Carraig.

Som medlemsansvarig för TitanCon-kommittén hade jag mycket kontakt med Jo Zebedee som var den enda som bodde i Belfast, som också var platsen för denna berättelse. Jag kände genast igen mig – bokomslaget är som taget från mitt hotellfönster. Jorden invaderas av två konkurrerande utomjordiska civilisationer och två pojkar blir inblandade och hamnar på (den påhittade) fängelseön utanför Belfast. Ett ytterligare sf-inslag är några robotar som de får med sig dit. Rejält spännande, ibland otäckt, och med tydlig lokalanknytning. Kanske ändå en YA-bok men absolut läsvärd för alla, speciellt med de bara alltför aktuella kopplingarna till “the troubles”.

 

0 Responses to “Böcker lästa i augusti 2019”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: