Böcker lästa i juli 2019

Image result for Rebecca Roanhorse: Trail of Lightning.Rebecca Roanhorse: Trail of Lightning.

Originell postapokalyptisk fantasy där USA översvämmats och ett Navajoindianland, Dinétah, är isolerat och skyddat. Där frodas gammal indiankultur med gudar som griper in i en spännande handling med intressanta personer och mycket konflikter och känslor. Fascinerande, speciellt hur indianernas kultur beskrivs. En mer uttömmande beskrivning av bokens handling finns i SF-Forum nr 133, eftersom boken nominerats till Nebulapriset. Den vann nu inte, men är väl värd att läsa, och det kan tänkas gälla också de kommande delarna.

 

Image result for Madeleine Hessérus: Elefantens fot.Madeleine Hessérus: Elefantens fot.

Härdsmältan i Tjernobyl ser ut som en elefantfot, och det är i området däromkring som boken har sin handling. En svensk biolog kommer till en forskningsstation utanför den radioaktiva zonen och deltar i expeditioner in i den. Intressant skildring av livet inne i zonen, och ibland nära orealistisk. Dessutom skildras hennes känsloliv och konflikterna med de övriga i teamet på ett levande sätt. Hessérus har tidigare skrivit alternativhistorien Staden utan kvinnor som jag starkt rekommenderar. Den här är lika välskriven men annars helt olik.

 

Image result for Peadar Ó Guilín: The Call.Peadar Ó Guilín: The Call.

Barn på Irland tränas i internatskola på att försvara sig när de blir tagna av älvorna som lever i en parallellvärld, som hämnd för att människorna fördrivit älvorna. En kvinnlig huvudperson med handikapp är speciellt intressant att följa, och handlingen är både spännande och grym, naturligtvis mest i den andra världen. Idén är intressant och kan förstås tolkas utifrån andra konflikter och ockupationer, men själva internatskolemiljön blev aningen för ungdomsbokmässig för mig. Författaren kommer som hedersgäst till Fantastika 2020.

 

Image result for Arkady Martine: A Memory Called Empire.Arkady Martine: A Memory Called Empire.

Under namnet AnnaLinden Weller är författaren en forskare som inriktar sig på det bysantinska riket, och hon organiserade den fantastiska konferensen Byzantium in Speculative Fiction i Uppsala veckan före Worldcon 75, fantastisk inte minst genom att där samlades många av dagens mest intressanta sf-författare som samtalade om imperier i sf och fantasy. När hon nu debuterar med en roman som ska vara den första i en trilogi är förstås förväntningarna höga, och i huvudsak infrias de. Vi har ett galaktiskt imperium med krig och intriger, och vi lär känna kulturen på ett elegant sätt när en ambassadör blir omhändertagen och visad runt. Den smygande kärlekshistorien mellan dessa är riktigt fin. Mycket av handlingen kunde kanske ha varit kvar på jorden i en historisk roman, men det speciella är här ett minneschip som inopereras i hjärnan och kan överföras till en annan person som då får del av minnen och känslor, och det går att nära nog föra ett samtal med detta chip. Det sätter fart på funderingar kring identitet och det blir etiska problem.

 

Image result for Thomas Årnfelt: Sällskapet i Genua.Thomas Årnfelt: Sällskapet i Genua.

Den här helt fristående fortsättningen på den lyckade Incidenten i Böhmen fortsätter i samma spännande stil där det övernaturliga skymtar fram i en historisk berättelse med riktigt god lokalfärg. Här skildras en grym och obehaglig metod att bota pest, och vår hjälte springer på taken och seglar på vattnet. Stilen är lätt humoristisk med en blinkning åt äldre äventyrslitteratur.

 .

.

Image result for Arkadij & Boris Strugatskij: Picknick vid vägkanten.Arkadij & Boris Strugatskij: Picknick vid vägkanten.

Så fick jag då äntligen läsa den här omtalade klassikern som nu kommit ut i en oavkortad nyöversättning, till och med med ett trevligt efterord av Ursula K. Le Guin. Bokens tema är utforskning av de rester som en hastigt besökande högre civilisation lämnat efter sig, där en del är direkt farligt, annat nyttigt och vissa saker ska antagligen användas på något annat sätt. I boken diskuteras byråkratin kring fynden, och de som jobbar på platsen är helt vanliga människor som har små konflikter och pratar om livet. Synnerligen läsvärd första kontakten-sf, med en skymtande kritik av kommunismen.

 

0 Responses to “Böcker lästa i juli 2019”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: