Böcker lästa i juni 2019

Related imageTade Thompson: Rosewater.

Originell sf med placering i Nigeria där något utomjordiskt invaderat en stad vilket lett till att kloaker upphört att fungera, därav det ironiska namnet. Fascinerande nog leder den också till att vissa människor kan läsa tankar genom ett utbrett mycelium i luften, och det kan hindras genom svampdödande medel. Uttryck förekommer på nigerianska språk men annars kunde miljön varit mer intresseväckande skildrad, och att handlingen hoppar fram och tillbaka var inte någon fördel. Det står inte heller klart hur resten av världen påverkats.

 

Image result for Markus Sköld: Där ute i mörkret.Markus Sköld: Där ute i mörkret.

Svensk varulvsberättelse där skräcken elegant kommer krypande, placerad i Norrland med ett gäng grabbar på vildmarkssemester och med deras kvinnliga guide som en huvudperson. Miljön är riktigt väl skildrad liksom bygemenskapen och de konstlade vildmarksäventyren, och relationerna mellan grabbarna känns realistiska.

.

 

Image result for Nebula magazine no 1E. R. James: Robots Never Weep.

Denna roman utgör större delen av Nebula nummer 1 som kom ut 1952. Berättelsen är en lite rörig historia om en satellit med pirater som styrs av en central dator med många frigående robotar. Där hamnar en man som förlorat minnet och antas vara spion, och han tvingas delta i attacker på jorden. Han återfår både minnet och sin gamla kärlek efter en hel del trassel som ändå är lite underhållande. En robot har, mot lagen, fått förmåga att tala och det tycks också ha lett till empati. Annars i numret finns en klassisk van Vogt, “Letter From The Stars” och en rätt kul bagatell om hur humanoider på Venus dog ut, “The Ass’s Ears” av Peter J. Ridley.

 

Image result for Agnes von Krusenstjerna: Porten vid Johannes.Agnes von Krusenstjerna: Porten vid Johannes.

Fjärde delen av Fröknarna von Pahlen är helt placerad i Stockholm, och inte minst just på Johannes kyrkogård, och det är alltid trevligt att känna igen sig, även om jag mer uppskattade skildringarna från lantlivet i de tidigare delarna. Speciellt intressant är här skildringen av den lesbiska danslärarinnan och hennes intrigspel, men också relationen mellan Petras återkomne tidigare älskade och hennes brorsbarn Agnes som liknar Petra i unga år.

 

 

0 Responses to “Böcker lästa i juni 2019”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: