Böcker lästa i maj 2019

Image result for an isle full of noises gwelinRhuddem Gwelin: An Isle Full of Noises.

The Merlin Chronicles Volume 3. I denna del har Merlin i uppdrag att skydda Elizabeth I och se till att hon regerar länge. Dessutom får hon och Merlin träffa Shakespeare, och han skildras på ett mänskligt sätt. Ett fantastikelementen består av “mindspeak” som egentligen liknar 60-tals-sfs telepati, eller varför inte dagens mobiltelefoner. Ett annat som är aningen tjatigt är alla dessa personer i Merlins närhet som dyker upp med nytt liv, speciellt som de själva inte vet om det tidigare livet. Bäst är berättelsen när den handlar om verkliga händelser som möten med Shakespeare. En riktigt trevlig bekantskap var den trollerikunniga och egensinniga rackarungen Moogie som troget följer Merlin.

 

Image result for Gordon Eklund: Serving in Time.Gordon Eklund: Serving in Time.

En kort och lättläst tidsreseroman med parallella tidslinjer i USAs historia. Hyggligt underhållande med mycket dialog, men den kunde ha varit mer givande om USAs historia hade diskuterats mer. Dessutom kändes det gäng som fick uppdraget att justera USAs historia lite väl mycket som en samling ungdomar på äventyr, och nutiden, år 2169, kändes snarast som 50-tal.

.

 

Image result for Ali Smith: Winter.Ali Smith: Winter.

Som alltid en njutning att läsa Ali Smiths prosa, som dessutom ofta innehåller fantastikelement som kanske snarare handlar om inbillade fenomen som här där både ett barnhuvud och ett stenblock svävar omkring inomhus. Det som är ännu märkligare i boken är den aktuella verkligheten med Brexit och Trump, och där det är ett allvarligt brott att hjälpa människor i sjönöd på Medelhavet. Romanen är kort men innehåller så mycket om relationer och naturen, och mängder av referenser till klassisk litteratur, inte minst Shakespeare. Mästerligt.

 

Image result for Alastair Reynolds: Merlin's Gun.Alastair Reynolds: Merlin’s Gun.

Merlin är förstås bekant, men här är han ute i rymden om några tusen år och letar efter ett fruktansvärt vapen tillsammans med en skön rymdkvinna. Lite kärlek och rädda mänskligheten, men behållningen var nog rymdkvinnans “familiar”, en extern extrahjärna som hjälper henne även om hon inte själv vill. Annars var den korta berättelsen ganska intetsägande.

.

 

Image result for Louise Marley: The Child Goddess.Louise Marley: The Child Goddess.

En lyckad sf-roman som diskuterar etiska frågor kring förlängt liv, religiösa påbud och exploatering av människor och deras miljö. På en värld som ska användas för att utvinna energi (just den biten känns mindre realistisk) har ett virus “drabbat” barn så att de inte utvecklas till vuxna och som därför kan leva mycket länge. Detta virus blir förstås eftertraktat speciellt av en sjuk kvinna, och förhållandena på världen undersöks av en nunna som är förälskad i en vetenskapsman som följer med. Möjligen är det lite svårt att förstå sig på själva “the child goddess” som kastas mellan helt olika miljöer, men i övrigt en riktigt trevlig rymd-sf.

0 Responses to “Böcker lästa i maj 2019”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: