Böcker lästa i april 2019

Image result for Suzannah Evans: Near Future.Suzannah Evans: Near Future.

Tipsad från en recension i Interzone inköpte jag den här diktboken, och fann att den verkligen var en riktig sf-diktsamling. I alla fall till ungefär hälften, och de övriga var god vardagslyrik. I sf-dikterna behandlas miljöförstöring och globala katastrofer, ofta med en humoristisk vändning som i “Robobees”.

 .

 

Image result for N. K. Jemisin: The Fifth Season.N. K. Jemisin: The Fifth Season.

Eftersom Jemisin kammar hem det ena stora sf-priset efter det andra var jag förstås tvungen att kola upp vad som är så bra. Och för all del, inte minst själva romankonstruktionen uppskattade jag, där de olika trådarna löper ihop på ett originellt och oväntat sätt. Likaså är världsbygget intressant, med en värld som skakas av kraftfulla jordbävningar som delvis påverkas av vissa människor. Personerna är levande och handlingen spännande, även om jag stördes av en del juvenila episoder som den när två skolungdomar letar sig fram i ett förbjudet hus.

 

Image result for R. A. Lafferty: Arrive at Easterwine.R. A. Lafferty: Arrive at Easterwine.

Nästan väl mycket Lafferty-betonad, enligt uppgift en gigantisk (skriven 1971) dators självbiografi, men festlig på många sätt även om den alltsomoftast var frustrerande svårbegriplig. I inledningen beskrivs hur datorns avatar ger manuskriptet i form av en spole magnetisk tråd till Lafferty vid ett möte med SFWA, där vi träffar tre författare med morrhår i ansiktet, Nourse, offutt och deCamp, av vilka avataren är speciellt misstänksam mot offutt som han fått för sig brukar kallas Randy Andy (han skrev både sf och erotika). Mest klarar sig datorn utan avatar och får därigenom rätt bisarra idéer om världen. Ska man läsa Lafferty, och det ska man om man är intresserad av filosofisk och humoristisk sf, så är det här knappast boken att börja med.

 

Image result for Oskar Källner: Disekvilibrium.

Oskar Källner: Disekvilibrium.

Med ett undantag genomgående läsvärda sf-noveller med mer eller mindre påtagliga fantasyinslag, tidigare publicerade i antologier, som e-novell eller i e-fanzinet Brev från Cosmos. Här används hinduiska gudar och varulvar för att berätta om medlidande och ansvar, och i en novell vinns humoristiska poänger när Göteborg invaderas av engelska flottan. En lite längre anmälan finns i SF-Forum 133.

 .

 

Image result for Elizabeth Bear: Karen Memory.Elizabeth Bear: Karen Memory.

Karen Memery (sic!) är en lesbisk prostituerad som berättar om sitt liv, som är riktigt spännande med intriger, politiska rävspel, konkurrens mellan bordeller och både misshandel och ömhet. Vi befinner oss i guldrushens nordvästra USA, och här finns alla sorters människor både vad gäller etnicitet och sexuell inriktning, och de och deras relationer skildras trovärdigt och på ett språk som i alla fall känns genuint. Dessutom är det steampunk, med luftskepp och en mekanisk hand. Mycket god underhållning där den största behållningen är de olika personerna, som är skildrade ur ett feministiskt perspektiv.

 

Image result for Philip K. Dick: Ubik.Philip K. Dick: Ubik.

Det här är andra gången jag läser Ubik, ett av Dicks mästerverk. Jag hade för mig att den handlade om personer som uppladdats i en dator, men i själva verket är de döda inte riktigt hjärndöda utan kan kommunicera med levande, inte särskilt väl och med risk för “läckage” mellan individer. Fast handlingen blir förstås ungefär den samma, och här handlar det som så ofta hos Dick om reklamens makt. Boken skrevs 1969, och då var parapsykologiska fenomen vanliga i sf. Här är det en grupp som har förmågan att hindra telepater och prekognitiva som skickas till månen på uppdrag 1992 och (kanske) dör i en explosion. Men tillvaron är föränderlig och Ubik är en spray som kan stabilisera den. Frågan är vad som är verkligt och vad som är drömmar hos de halvt levande. Mycket Dickskt, tänkvärt och fascinerande.

 

Image result for Becky Chambers: Record of a Spaceborn Few.Becky Chambers: Record of a Spaceborn Few.

I den här tredje delen i “Wayfarers”-sviten befinner vi oss som i fösta delen i rymden med ett stort antal personer med olika livsstil och dessutom en utomjording som trots sitt utseende och biologi nästan är väl mänsklig. Mellandelen A Closed and Common Orbit tycker jag fortfarande var något alldeles speciellt med sin skildring av kärleken mellan en AI och en genmodifierad slav. Det är naturligtvis ingen tvekan om att också denna är sf eftersom handlingen är satt på ett skepp i en rymdflotta som haft som mål att nå en annan planet men som nu snurrar runt en annan stjärna än solen. Trots att det finns typiska rymdproblem på skeppet, t ex bevaras allting i mänskliga lik för att recirkuleras effektivt, skiljer sig handlingen inte speciellt från hur den kunde vara i en klassisk mainstreamroman, låt vara en som handlar om emigration. Det hindrar inte att den är utomordentligt läsvärd och sällsynt varm om den jämförs med annan sf. Läs gärna John-Henri Holmbergs recension i SF-Forum 132.

0 Responses to “Böcker lästa i april 2019”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: