Böcker lästa i mars 2019

Image result for Charlie Jane Anders: The City In the Middle of the Night.Charlie Jane Anders: The City In the Middle of the Night.

Här har vi riktigt god äkta sf på en planet som är låst så att den alltid visar samma sida mot sin sol, och därför kan människor bara bo på ett smalt band. Utanför bandet finns varelser som är fruktade men som visar sig intelligenta, telepatiska och ha en egen civilisation. Här finns plats för äventyrliga resor, politiska kriser, maktspel och kärleksrelationer som mest är lesbiska. Handlingen utspelar sig i två nästan karikerat olika städer, den ena närmast fascistiskt ordnad och där det blir revolt, den andra anarkistisk, och nästan omöjliga transporter mellan dessa.

 

Image result for Frances Hardinge: Verdigris Deep.

Frances Hardinge: Verdigris Deep.

Har man inte pengar till bussbiljetten kan man alltid klättra ner i en önskebrunn och förse sig. Men den häxa som brukar uppfylla önskningar kräver då naturligtvis att ungdomarna i stället uppfyller önskningar åt folk, vilket leder till problem. Boken är påtagligt riktad till ungdomar med de tre i ett gäng som försöker lösa problem, men har ändå en hel del att säga om svårigheter i olika relationer. Ibland blir det nästan väl osannolikt som när området blir översvämmat, men det hindrar inte att det är rätt underhållande och naturligtvis mycket välskrivet.

 

Image result for Knut Larsson: Aniara.Knut Larsson: Aniara.

Tecknad seriebok, fritt efter Harry Martinson, som har mycket lite text men desto mer bilder som skildrar skeendet och känslorna i diktverket på ett utmärkt sätt.

.

.

 

Image result for Marija Fischer Odén: TvÃ¥hjärtat.Marija Fischer Odén: Tvåhjärtat.

Trevlig svensk fantasy från ungefär vikingatid, med krigare och båtar och en hel del magi, som personer som har kontakt med djur och kan få hjälp av dem. Det finns troll också, och titelns tvåhjärta som är ett märkligt barn som lämnats i skogen för att i berättelsen hämtas hem. Så långt kommer nu inte den här delen som tyvärr känns oavslutad. Annars är berättelsen välskriven och flyter på, spännande och med natur som verkligen känns riktig.

Image result for P. Djèlí Clark: The Black God's Drums.

P. Djèlí Clark: The Black God’s Drums.

Underhållande och spännande kortroman, en alternativhistoria av steampunkkaraktär, satt i New Orleans runt 1900 där inbördeskriget fortfarande pågår och bildar bakgrund till en historia om en tonårsflicka som försörjer sig som ficktjuv och umgås på bordeller. Hon träffar och beundrar en kvinnlig smugglardrottning, och vill följa med henne på luftskeppet. Fantastikinslaget består av att dessa två kvinnor har kontakt med varsin gudom som på verkar väder och vind, annars är det mesta någorlunda “vanligt”. Trevlig läsning med god lokalfärg och intressanta personer.

Image result for Sam J. Miller: Blackfish City.Sam J. Miller: Blackfish City.

Intressant om än inte helt trovärdig sf från en framtid där haven dränkt de stora städerna och vi befinner oss på en konstgjord sjöstjärneformad ö utanför Grönlands östkust, förvirrande nog kallad Qaanaaq som staden på västkusten. Genom nanomaskiner i blodet kan man kommunicera intimt med djur som apor, isbjörnar och valar, och en liknande sjukdom överförs sexuellt mellan människor. Därtill kommer konflikter mellan gangstergäng och vi får följa framför allt deras underhuggare, och när det klarnar hur alla är släkt blir det intressantare och spännande. Men det tar alltför lång tid, cirka halva boken, innan det går att få grepp om vad som egentligen händer, och stadens egendomliga struktur hjälper knappast.

 

Image result for Thomas Hammarberg: Justice Postponed.Thomas Hammarberg: Justice Postponed.

Den tidigare Amnestyordföranden mm har skrivit en bok om situationen för de palestinska flyktingarna, på uppdrag av Utrikespolitiska institutet. Det är en skrämmande och bedrövlig läsning om hur denna stora grupp flyktingar under så lång tid inte kunnat återvända eller fått ersättning, och lösningen känns bara alltmer avlägsen. Att världssamfundet inte löser detta kan leda till prejudikat som t ex för rohingyas i Myanmar, och ger israeler en märklig självbild som lett till rena apartheidlagar.

 

Image result for Hao Jingfang: Peking – den hopfällbara staden.Hao Jingfang: Peking – den hopfällbara staden.

Märkligt världsbygge där Peking består av tre städer, en för underklass, en medelklass och en överklass som är minst. På ett inte helt förklarat sätt växlar dessa dels geometriskt, dels genom att invånarna sövs av en gas. En arbetare i Utrymme 3 får ett uppdrag och lyckas ta sig till Utrymme 1 där han får veta att hans arbete som sophanterare kommer att rationaliseras bort. Alltså en satir över det kinesiska samhället, rätt intressant men lite torr att läsa.

 

Image result for Kelly Robson: Gods, Monsters and the Lucky Peach.Kelly Robson: Gods, Monsters and the Lucky Peach.

Kortroman med klassisk tidsresa till Mesopotamien för att undersöka hur floderna fungerade så att kunskapen ska kunna användas i den framtida värd där klimatförändringar gjort att mänskligheten dragit sig ner under jord men just kommit upp till ytan igen. Paradoxer löses genom att tidslinjen med resan helt enkelt är en annan än den dit de kommer tillbaka. Mötet med den “primitiva” befolkningen går förstås inte så bra, har man bläckfiskarmar som ben uppfattas man som monster, och dessutom blir det konflikter bland tidsresenärerna. Intressant skildring av hur anslag söks i konkurrens med att använda tidsresorna för turister. Faktiskt en riktig pärla!

0 Responses to “Böcker lästa i mars 2019”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: