Böcker lästa i januari 2019

Image result for natt utan ängel jakobssonAnna Jakobsson Lund: Natt utan ängel.

Liksom de senare böckerna av Anna Jakobsson Lund är den här debuten utgiven på hennes eget förlag, men till skillnad från dem är detta varken fantastik eller en ungdomsbok. Tvärtom är det en seriös skildring av svårigheterna för två på olika sätt rejält skadade personer att kommunicera utan att såra varandra. De har träffats på en sommarskrivkurs på en kursgård, och samspelet med de andra deltagarna och deras syn på den sköra relationen skildras inkännande.

Image result for Jaine Fenn: Hidden Sun.Jaine Fenn: Hidden Sun.

Den här kallas science-fantasy och det är inte helt fel. Vi får aldrig riktigt klart för oss var vi är men genom att det finns två månar och märkliga varelser känns det som en planet med människor som sedan länge tappat kontakten med resten av mänskligheten. Världsbygget är intressant med två grupper av människor, de som lever i skuggan (från geoengineering-plattor?) och de som fått i sig någon form av parasit som gör om deras hud till ödleartat solskydd och samtidigt ger kunskaper och egenskaper som är olika. Jag ser fram mot andra delen.

 

Image result for Charlotte Cederlund: Midnattsljus.Charlotte Cederlund: Midnattsljus.

I sista delen i trilogin är huvudpersonen och berättaren Áili i Kiruna i en vanlig skola och det kontrasterar mot hennes liv ute i samebyn. Det gör samtidigt att boken än mer tydligt är en ungdomsbok, även om den är absolut läsvärd för alla åldrar. Handlingen är fortsatt spännande men riktigt dramatiskt blir det först mot slutet. Vi får också lite inblick i släktforskning, och liksom i de tidigare delarna märks konflikten mellan samer och “storsvenskar”. Böckerna är knappast fristående utan bör läsas i följd.

 

Image result for Frances Hardinge: A Skinful of Shadows.Frances Hardinge: A Skinful of Shadows.

Det här är påtagligt ungdomsfantasy och det är lite svårt att svälja (sic) spöken av anfäder som överlever genom att husera i kroppar de tar över. Handlingen utspelar sig i England under inbördeskriget som leder till att king Charles I efterträds av Cromwell, så utgången känner man till även om individernas öden inte är självklara. I de delar där det inte handlar om spöken är det trevligt och spännande med bra miljöskildringar, historiskt trovärdigt och sannolika, engagerande personer. Bland spökena finns också en björn som både kan vara till glädje och förtret för flickan som är huvudperson, och det är ett riktigt lyckat grepp.

 

Image result for Poul Anderson: The Snows of Ganymede.Poul Anderson: The Snows of Ganymede.

En spännande men rätt galen berättelse från 1958 om ett gäng som ska undersöka om den istäckta månen Ganymedes kan lämpa sig för terraformning, men hejdas i en koloni som styrs med hjälp av religion. De flyr därifrån till en grupp som grävt sig ner och överlever med primitiva medel. Inte helt sannolikt kanske, men kul.

.

.

 

Image result for Poul Anderson: War of the Wing-Men.Poul Anderson: War of the Wing-Men.

Andra halvan av ovanstående ACE Double, som genom att vara placerad på en helt okänd planet faktiskt får ett mer sannolikt världsbygge. De “skeppsbrutna” mänskliga rymdfararna hamnar på en planet med stora oceaner där en grupp vingförsedda varelser bor på skepp och en annan lever på land. Rymdfararna utnyttjar konflikten mellan dessa för att lyckas lämna planeten, men innan dess blir det mycket krigande och kärlek. Riktigt underhållande!

 

Image result for Patrik Centerwall: Klockan och spegeln.Patrik Centerwall: Klockan och spegeln.

Klockan använder den unge Marcus för att ta sig till en värld där det finns en spegel som visar hur man ser ut – jag trodde att den möjligen var mer än så men genom att det bara finns en spegel i världen är den tillräckligt unik. Världen han hamnar i är en slags medeltidsvärld med en liten stad runt en borg på ett berg, och där regerar en girig drottning. Marcus hamnar i en konflikt som utvecklas till krig, och här finns en del otäcka scener som kan vara jobbiga för den yngre publik som boken annars tydligt vänder sig till. Den publiken kanske i stället retar sig mindre på korrekturläsningen.

 

Image result for Anna Jakobsson Lund: Czentes Omega.Anna Jakobsson Lund: Czentes Omega.

Den här första delen i en trilogi har saluförts som space opera men det är knappast klassisk space opera i alla fall, och det är lika bra det. På en uppfostringsanstalt med det tjusiga namnet Intergalaktiska akademin möter vi ett gäng ungdomar med mer eller mindre kriminell bakgrund och med väldigt olika utseende och egenskaper, allt från björnliknande, ödleliknande, människa och AI. Den kriminella bakgrunden kommer väl till pass när det gäller att skaffa information på nätet. Handlingen är spännande och växlingen mellan de olika personernas perspektiv i kapitlen fungerar utmärkt. Möjligen kan man undra om det så här långt i framtiden och med så utvecklad teknologi – avancerat nät och interstellära färder – fortfarande kan vara aktuellt att sitta i rullstol. Det ska bli intressant att följa gänget i fortsättningen! Slutligen är jag djupt imponerad av boken som produkt, innehåll, formgivning, korrekturläsning etc. som det lilla Annorlundaförlag kan vara riktigt stolt över.

 

Image result for Linn Liljemo: Kopparskrud.Linn Liljemo: Kopparskrud.

Det här är en kort debutbok, och snarast en långnovell i bokform (ingår i serien Catoblepas ångnoveller). Handlingen utspelar sig förstås i och kring Falu koppargruva, och redan inledningen på ett luftskepp visar att det är steampunk. Det blir det ännu mer av i gruvan, och mot slutet blir det riktigt ruggigt när det framgår vad bokens titel syftar på. Berättelsen är engagerande och välskriven, men den hade gärna fått vara längre så att personerna kunde utvecklas. Fin kurbits på framsidan!

 

Image result for Frances Hardinge: Gökungen.Frances Hardinge: Gökungen. (Cuckoo Song).

Det här ordentlig fantasy som klassas som skräck, riktigt varför vet jag inte men kanske det beror på huvudpersonen som egentligen består av kvistar, löv och lite skräp men som utåt ändå ser ut som en flicka. Hon ersätter den äldre av två systrar, och mycket i boken handlar om relationen mellan de två systrarna, både konflikter och vänskap. Boken handlar också om saknaden efter en i kriget förlorad son och hur svårt föräldrarna har att acceptera den. En riktigt trevlig bekantskap är sonens vilda tidigare fästmö som ger en humoristisk krydda till berättelsen.

0 Responses to “Böcker lästa i januari 2019”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: