Böcker lästa i december 2018

Image result for Sheri S. Tepper: The Gate to Women's Country.Sheri S. Tepper: The Gate to Women’s Country.

Intressant feministisk sf från 1988 där grundidén är att de flesta män helt enkelt inte går att vänja av med krigiskt och våldsamt beteende. Kvinnorna bor därför i samhällen med ett fåtal män som visat sig acceptabla, medan männen bor utanför murarna i ett militärläger, som tillåts kriga med andra kvinnostäders liknande manliga militärer. Riktigt hyfsad berättelse med under dessa förutsättningar trovärdiga personer.

 

Image result for Gunilla Jonsson & Michael Petersén: Döden är bara början.Gunilla Jonsson & Michael Petersén: Döden är bara början.

Välskriven skräckberättelse för ovanlighetens skull satt i Berlin med många referenser som nog var ännu mer givande för den som kan staden ordentligt. Här finns ockultism med människooffer, och idén är att vår värld bara är en skugga av den verkliga världen som det går att komma till genom offer. En stark motkraft är konsten, och här används bilder, graffiti och installationer, och mitt i all bedrövlig skräck och elände ger detta mening trots allt. Märkliga personer i märkliga miljöer, en riktigt trevlig läsning.

 

CrusadePoul Anderson: The High Crusade.

Skojig och fartfylld men helt osannolik berättelse från 1960 där ett rymdskepp landar i England 1345 och blir taget för franskt, vilket innebär att engelsmännen slåss ihärdigt och med handgemäng som helt glömts av rymdfararna. Engelsmännen erövrar rymdskeppet och flyger till en av imperiets världar och krigar på, till slut för att erövra hela imperiet. Väl berättat, rätt religionskritiskt och historiskt i övrigt trovärdigt.

 

Image result for Malena Ernman & Svante Thunberg: Scener ur hjärtat.Malena Ernman & Svante Thunberg: Scener ur hjärtat.

Skolstrejk för klimatet, som dottern Greta ägnat sig åt, får ett slags förklaring i boken som beskriver familjen Ernman/Thunberg när döttrarna får problem i skolan och med maten och hur det påverkar de vuxnas arbetsliv och karriär. Det här väcker naturligtvis känslor och det är tragiskt när familjelivet och en oerhört framgångsrik karriär drabbas. Tyvärr är boken alltför rapsodisk och med många upprepningar och det gör att vreden kring skolan och omhändertagandet av barn med problem inte får tillräcklig tyngd, och diskussionerna kring klimatet blir oerhört ensidiga så länge inte vare sig kärnkraft eller stålindustri kommer upp i diskussionen. Slutligen är jag tveksam till det etiska i att hänga ut minderåriga barn med namn och berätta om deras psykiska problem. För mig är dessutom “skolstrejk” ungefär lika smart som att vägra gå till läkare när man är sjuk, “skolvägran” är i så fall ett bättre ord.

 

Image result for Chris Beckett: America City.Chris Beckett: America City.

Intressant sf om effekter av klimatförändringarna om 100 år, men kanske ännu mer om hur media kan manipuleras för att påverka folk att rösta som man önskar. Presidentkandidatens spin-doktor försöker driva fram ett hat mot kanadensare för att möjliggöra att inhemska amerikanska klimatflyktingar ska kunna etablera egna kolonier inom Kanada som allt mer har stora beboeliga ytor, vilket i boken jämförs med hur Texas blev amerikanskt – man kunde lika gärna jämföra med Västbanken i Palestina. Upplägget med olika familjers öden kändes lite väl bestseller-mässigt men så var det ju också med John Barnes Mother of Storms som hade ett liknande klimattema. Kul att Beckett skriver så varierande böcker.

 

Image result for Adrian Tchaikovsky: The Expert System's Brother.Adrian Tchaikovsky: The Expert System’s Brother.

Det här är riktigt god ny klassisk sf – klassisk inte minst genom att den innehåller ett utvecklat världsbyggande, en handling som känns lång och med trovärdig utveckling, allt i ett kort format i stället för i en trilogi som stoffet hade räckt till. Under stora centralträd finns samhällen där vissa individer hemsöks av spöken som ger dem specifika kunskaper till exempel som arkitekt eller doktor, och personer som inte beter sig som de ska blir utstötta och osynliga – allt detta får sin vetenskapliga förklaring så det är inte fantasy, men det skulle vara synd att avslöja mer.

 

Image result for Ian Sales: Adrift on the Sea of Rains.Ian Sales: Adrift on the Sea of Rains.

Apollo Quartet 1. Jag hade svårt att komma igång med den här kortromanen och det beror mest på alla förkortningar av namn på tekniska begrepp. Det finns visserligen en lista i slutet men dels gäller det att tänka på att det kan finnas en sådan och dels är den faktiskt inte heltäckande. Nåväl, själva berättelsen är god, hård sf. En ensam månkoloni finns kvar när hela jorden ödelagts i ett kärnvapenkrig i en värld som är parallell med vår. En uppfinning från Nazityskland, “The Bell”, förväntas kunna flytta kolonin till vår värld där jorden inte förstörts. Genom att personerna och tekniken är trovärdiga blir berättelsen riktigt spännande och väl värd besväret med förkortningarna.

 

AhedManal Tamimi, Paul Heron, Paul Morris & Peter Lahti: Ahed Tamimi – Flickan som slog tillbaka.

Ahed Tamimi är den (då) 16-åriga palestinska skolflicka som efter att ha gett en israelisk soldat en örfil blev tillfångatagen i en nattlig räd och fick tillbringa 8 månader i israeliskt fängelse för detta. Genom att örfilen filmades och filmen lades ut på nätet blev incidenten välkänd internationellt, och i denna bok berättas bakgrunden både kring familjens situation och ockupationen i stort. Straffets längd jämförs med de 9 månader som en israelisk soldat fick för att ha skjutit och dödat en liggande orörlig misstänkt palestinier, en händelse som också filmades. Boken bör läsas av alla som fortfarande anser att Israel har rätt att bryta internationella lagar bland annat genom bosättningar på ockuperad mark.

 

Image result for Mack Reynolds: Planetary Agent X.Mack Reynolds: Planetary Agent X.

Det här är en skojfrisk inledning från 1965 på en bokserie om United Planets. På planeterna sker en mängd revolter och vår hjälte får i uppdrag att tillfångata den man som antas ligga bakom alla dessa. Vändningen kommer när han börjar tvivla på att det här är rätt. En uppmaning till eget tänkande i en rätt ovanlig form. Befriande lite våld men desto mer humor. Fast visst hade berättelsen lika gärna kunnat vara placerad på jorden, eftersom de olika planeterna har olika samhällssystem ungefär som här.

 

EllisonHarlan Ellison: Ensamvärk.

Med anledning av Ellisons bortgång plockade jag fram denna volym noveller som översatts av Dorothee Sporrong. Även om det i vissa finns inslag av sf, fantasy och kanske speciellt skräck så handlar novellerna framför allt om mänskliga relationer när de är som mest problematiska. Översättningen gör Ellisons grova amerikanska slang rättvisa – jag läste några oöversatta noveller parallellt. Urvalet är utmärkt med sådana pärlor som “Jefty är fem” om en utvecklingsstörd kamrat, “”Ångra dig Harlekin” sa ticktackmannen” om tidsstudier och “En kille och hans hund” om en extremt segregerad värld.

 

BFluganrian Cathcart: Flugan i katedralen.

Titeln anspelar på den uppfattning om atomernas natur som kom att ersätta den äldre “plumpuddingsteorin” där elektronerna är utspridda i den stora kärnan. Här redogörs för de försök som ledde till den nya tolkningen, och det görs redan i det så kallade preludiet, där tyvärr varken försökets natur eller de medverkande beskrivs särskilt väl. Det är irriterande men det repareras omedelbart i kommande kapitel, och det som är speciellt fascinerande är hur otroligt enkla försök som ledde fram till den nya atombilden, neutronernas existens och faktiskt, även om det då krävdes lite större apparater, den första atomklyvningen, där litium bombarderades med protoner så att det blev två heliumkärnor. Boken är en utmärkt skildring av atomfysikens barndom och speciellt de försök som utfördes i Rutherfords laboratorium i Cambridge. Tyvärr är översättningen av Manne Svensson inte så lysande så ibland är det nödvändigt att tänka ut vad det kan ha stått på engelska. Mycket av informationen kommer från privata brev och frågan är förstås om någon liknande historia skulle kunna skrivas om moderna upptäckter.

 

Image result for Charlotte Cederlund: Gryningsstjärna.Charlotte Cederlund: Gryningsstjärna.

Andra delen i trilogin om den skånska skolflickan som placeras i en sameby nära Karesuando. Handlingen följer tätt på den i första delen, Middagsmörker, men det magiska får större plats och i slutet blir det faktiskt lite väl mycket. Spänningen mellan samer och “svenskar” är fortfarande det mest givande, och språket flyter bra. I första hand är väl detta en ungdomsbok.

 

0 Responses to “Böcker lästa i december 2018”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: