Böcker lästa i november 2018

36896898Naomi Novik: Spinning Silver.

En tyvärr rätt misslyckad utveckling av flera Grimm-sagor, framför allt Rapunzel. En judisk familj framställs som ockrande och girig, även om en dotter är den som kommer att göra guld av silver på magiskt sätt. När hon inte själv hinner gå runt och driva in utnyttjar hon i stället en grannflicka till det. En intressant idé är den parallella vintervärlden men de platta karaktärerna gör att det är svårt att hålla uppe intresset. Det här är min åsikt som knappast delades av merparten i vår bokcirkel.

 

Image result for Kameron Hurley: Elephants and Corpses.Kameron Hurley: Elephants and Corpses.

En märkligt charmig kort historia om Nev, som kan hoppa in i döda kroppar när han själv är mycket nära att dö, och hans “body manager” Tera, som vill lära sig att tala med döda, och deras försök att hitta och slutgiltigt bränna Teras systers lik. Historien är naturligtvis helt osannolik men Kameron Hurley är mästerlig på att skapa levande personer och miljöer.

.

 

VakthundarnaBertil Mårtensson: Vakthundarna.

Den nyligen avlidne BNF (Big Name Fan), författaren och filosofen skrev dessutom dikter, och ett urval av dessa publicerades av SFSF 1979. SF-dikter som publiceras i t ex Asimov’s är sällan njutbara men här finns faktiskt exempel på att de kan fungera. Dessutom finns här mer klassiskt centrallyriska dikter och satirer. Inte så tokigt faktiskt.

 

.

BalladenMarieTonni Arnold: Balladen om Marie.

Den här biografin över Marie Krøyer var intressant, kanske inte så mycket som beskrivning av hennes konstnärliga verksamhet utan mer som berättelse om hur denna klart begåvade kvinna utnyttjades av de två männen i hennes liv, konstnären Søren Krøyer och kompositören Hugo Alfvén. Intressant var också att läsa om Søren Krøyers syfilis och bipolaritet, och hur den senare också drabbade deras dotter, liksom om det hektiska resandet över Europa som motiverades med hur hälsosamt det är med luftombyte. Texten var aningen torr men det är bättre än att den varit alltför känslosam.

 

Image result for jannah sista Ã¥retJohan Jergner-Ekervik & Frida Ulvegren: Jannah. Sista året på jorden.

Grafiska berättelser, tecknade serier, är idag ofta dominerade av helsidesbilder med explosioner. Så är det lyckligtvis inte i den här berättelsen som i själva verket är flera relativt fristående bilder av livet på jorden – och månen? – år 2020. Det är god science fiction, och det innebär att berättelserna i själva verket handlar om livet i dag och kanske framför allt farhågor om framtiden. Det här är första delen och det ska bli intressant att följa med till planeten Jannah!

 

Image result for Mats Strandberg: Slutet.Mats Strandberg: Slutet.

Jag hade väntat mig en klassisk skräckhistoria men här är det realistisk sf – jorden hotas av en kollision med en komet, och vi får följa livet i en svensk småstad i väntan på den totala undergången. Samhället är också “slutet”, och vi får inte veta särskilt mycket om vad som händer i världen för övrigt. Perspektiv och handling gör boken till en ungdomsbok, och de berättande personerna är skolungdomar. Ett extra perspektiv ges av att en av personerna som satsat allt på tävlingssimning fått obotlig cancer, och handlingen drivs av ett dödsfall som misstänks vara ett mord. Det är naturligtvis omöjligt att avgöra om det är troligt att livet skulle gå vidare så pass oförändrat som det gör i den här lilla staden, men det hindrar inte att det hela har blivit en trovärdig historia, som dessutom är mycket väl berättad. Absolut läsvärd, och naturligtvis inte bara för ungdomar.

 

Image result for Elisabeth Åsbrink: Orden som formade Sverige.Elisabeth Åsbrink: Orden som formade Sverige.

Det här är en samling essäer om svenska fenomen från år 98 till nu, i någon mån kopplade till ord eller uttryck; det blir en ovanlig och trevlig svensk historiebok. Bland många intressanta kommentarer finns en om #metoo: Åsbrink hävdar att kampanjen har lett till en “uråldrig beskrivning av kvinnan som svag, utan valmöjligheter och utan makt över sitt liv”, vilket jag tycker är olyckligt och orättvist. Bättre är då hennes poängterande att det inte var okänt vad som skedde i Nazityskland om man bara läste tidningarna. Hon kritiserar också Ikeagrundaren Kamprad för att han stött svensk nazism, och är nu betydligt skarpare än i hennes tidigare Och i Wienerwald står träden kvar. Naturligtvis kan inte en sådan här bok täcka Sveriges historia, men nerslagen är intressanta, och kan tjäna som motvikt mot politisk propaganda om vad svenskhet är.

 

 

 

 

 

0 Responses to “Böcker lästa i november 2018”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: