Böcker lästa i oktober 2018

Image result for breven frÃ¥n maresiMaria Turschaninoff: Breven från Maresi.

Denna den senaste av böckerna från Maria Turtschaninoffs värld är på flera sätt olik de tidigare. Maresi, som var huvudperson i boken med samma namn, har här lämnat klosterön och kommit tillbaka hem, och hon skriver brev som är det vi får läsa. Märkligt nog blir det riktigt spännande, och breven har lite olika karaktär beroende på vem hon skriver till. Maresi är en stark kvinna som dessutom har en viss magisk förmåga, men den person som imponerar riktigt mycket är en skogshuggare som stöttar och hjälper Maresi. Han är en betydligt intressantare man än alla de grymma översittare som utnyttjat kvinnor i de tidigare berättelserna från denna värld. Det finns enstaka finlandssvenska uttryck som sätter krydda på språket – där jag skulle sagt “inte särskilt” står “inte mycket”, som till exempel “inte mycket rädd”. Boken rekommenderas varmt, men eftersom händelser i Maresi ofta refereras till bör den läsas först.

 

Image result for Nina Allan: The Race.Nina Allan: The Race.

Den här fascinerande sf-romanen är placerad i en nära framtid där en ekologisk katastrof drabbat England. Den börjar med hundkapplöpningar där hundarna modifierats genetiskt för att löpa snabbare, men det visar sig att början i själva verket är en berättelse i romanen. Så fortsätter det och det är ibland svårt att veta vad som är verkligt och vad som är berättelse. Det hindrar inte att det blir riktigt intressant och spännande, speciellt i fråga om identitetsbegreppet. Boken beskriver sällsynt väl både personer, miljöer och idéer. Det sista avsnittet är väsentligt för förståelsen och saknas tyvärr i den första utgåvan från NewCon Press 2014 men finns i den senare upplagan från Titan Books 2016.

 

Image result for 13 svarta sagor om superskurkarJonny Berg, red.: 13 svarta sagor om superskurkar.

Den förra samlingen av svarta sagor, om superhjältar, var riktigt trevlig att läsa. Många av novellerna i denna samling känns som konstruerade fortsättningar på berättelserna om superhjältar vilket inte är helt lyckat. När författaren vågar gå ifrån konceptet blir det däremot riktigt bra, som i novellerna av Anna Jakobsson Lund och Boel Bermann.

0 Responses to “Böcker lästa i oktober 2018”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: