Böcker lästa i september 2018

Image result for Chan, Koonchung: The Fat Years.Chan, Koonchung: The Fat Years.

En sf-roman från och om kommunistkina är naturligtvis intressant, och den här visade sig vara klart läsvärd fram till en längre föreläsning mot slutet. Handlingen visar upp korruption och verklighetsförfalskning – en hel månad har försvunnit från alla dokument och nästan ingen minns den. Delvis beror detta och den utbredda förnöjsamheten på att dricksvattnet försetts med MDMA (ecstasy). Det påminner om pågående forskning som syftar till att undersöka om mikrodoser LSD kan öka kreativiteten. Här finns också en rätt osannolik kidnappning och en kärlekshistoria, men behållningen är ändå skildringen av det kapitalist-kommunistiska Kina.

 

Uppvaknandet (e-bok)A. R. Yngve: Darc Ages. De mörka tidevarven. Första boken: Uppvaknandet.

Det kanske inte är alldeles rättvist att skriva om den här boken som är den första i en serie. Det känns i alla fall uppenbart att boken riktar sig till en yngre publik; jag tror man ska vara högst 10 för att uppskatta texten och kanske framför allt illustrationerna som faktiskt störde mer än de gav. Mannen som kallas Darc har legat nerfrusen och tinas upp år 2897, och orsaken till nerfrysningen var att han hade obotlig cancer, men som planerat kunde man faktiskt råda bot på den när han tinas upp. Annars tycks det inte vara så mycket bevänt med kulturen som närmast känns medeltida.

 

Image result for Anne Charnock: Dreams Before the Start of Time.Anne Charnock: Dreams Before the Start of Time.

Jag uppskattade den originella A Calculated Life så naturligtvis hade jag höga förväntningar på denna som vann Arthur C Clarke Award 2018. Och visst är själva idén och temat intressant: Här odlar man fram sina barn i behållare utanför kroppen, och kan styra egenskaper i stor utsträckning. Ett problem som tas upp är vad som händer om föräldrarna dör innan barnet “föds”. Det går också att skaffa barn på egen hand, så att det i stort sett blir en klon. Kapitlen handlar om olika familjer vid olika tid, och även om de är släkt gör det att handlingen blir rätt hackig, och det var faktiskt lite svårt att sätta sig in i hur personerna resonerade. Djärvt tema men alltså inte helt lyckat.

 

Image result for Ellen Hinsey: The Illegal Age.Ellen Hinsey: The Illegal Age.

Det här är en lång dikt i bokform men med en komplex struktur, en blandning av rapporter och tolkningar i tre delar. Temat är genomgående det tjugonde århundradets fasor i totalitära stater, och är en varning om hur lätt de kan komma igen – och delvis redan har det. Stark läsning men mycket fint språk och svårt att lägga ifrån sig.

 

.

Image result for Ulrika Fjellborg: Luna Olympia.

Ulrika Fjellborg: Luna Olympia.

Visst är det trevligt att det kommer svensk space opera. Och visst är detta en fartfylld bok som uppfyller beskrivningen: “Luna Olympia är en science fiction med snabbkäftade prisjägare, svampknarkande smugglare, ilskna cyborgs och enorma explosioner.” Det finns säkert många som kommer att älska den här boken, som påminner om actionfyllda sci-fi-filmer.  Men för mig räcker det inte, och jag blir faktiskt uttråkad av en handling där det aldrig reflekteras och i stället utan avbrott skjuts och exploderar. Det är inte helt sant för inledningsvis, när vi får lära känna huvudpersonerna i en rymdkapsel, verkar de nästan mänskliga. Det är de nu knappast, den ena har det mesta av skelettet utbytt till metall medan den andra i stället bytt ut eller i alla fall kompletterat hjärnan. Resor i rymden kan vara tidsödande men här tar man hjälp både av maskhål och hyperrymd vilket inte direkt ökar trovärdigheten. Det som ändå mest allvarligt förstör berättelsen är att den ena efter den andra visar sig ha varit hologram, så att de inte alls avlider när de dödas. Då blir det liksom inte så spännande. Den mest intressanta bekantskapen är en ung flicka som dock också är alltför händig med artilleriet för att bli riktigt trovärdig.

 

Image result for Women Invent the FutureWomen Invent the Future.

Antologi, som gick att ladda ner gratis. Tyvärr var inte bidragen riktigt så bra som kunde väntas utifrån författarnamnen. Ett av dem var helt enkelt ett kapitel ur Dreams Before the Start of Time som jag just läst, och det var kanske bäst i samlingen. Novellerna är ordnade efter tid, så att den första är i nära framtid och den sista i en mycket avlägsen framtid, där huvudpersonen inte har en kropp i vanlig mening och kan lifta med en komet. Även om huvudpersonerna är kvinnor är novellerna inte påtagligt feministiska, och det kanske inte heller var meningen.

 

Image result for Iain M. Banks: The Player of Games.Iain M. Banks: The Player of Games.

En trevlig Culture-bok med måttligt mycket våld. Själva Culturevärlden blir speciellt tydlig när den ställs i kontrast till en hierarkiskt och feodalt ordnad värld, dit vår hjälte transporteras för att spela ett komplicerat spel som avgör vem som ska ha vilken rang och position i samhället. Mycket trevlig läsning med en hel del underfundigheter. Speciellt kul är de små flygande AI som uppträder och behandlas som människor.

0 Responses to “Böcker lästa i september 2018”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: