Böcker lästa i augusti 2018

BarnatroOlle Länsberg: Barnatro.

Liksom debutromanen Restaurant Intim är denna mycket självbiografiska roman synnerligen läsvärd. Den handlar om en uppväxt under svåra förhållanden med en kriminell skojare till far och fosterhemsplacering hos frireligiösa hycklare. Speciellt skildringen av dessa blir ofta humoristisk i all sin besynnerlighet.

.

.

Image result for Charlotte Cederlund: Middagsmörker.Charlotte Cederlund: Middagsmörker.

Sverige har ju sin egen koloniala historia och det är givetvis ett utmärkt tema för en fantasyroman. Att som föräldralös same kastas från Skåne till en sameby i Lappland är förstås omskakande, men det riktigt fascinerande är skildringen av samiska myter med skyddande eller farliga djur. Samtidigt som handlingen är spännande finns en fin skildring av vänskap som blir stark genom jag-berättandet, och de etniska och religiösa konflikterna skildras insiktsfullt. Det här är första delen av tre men står utmärkt för sig själv även om jag absolut kommer att läsa de övriga. Utmärkt som ungdomsbok och riktigt viktig inte minst i dessa rasistiska dagar. En strålande debutbok helt enkelt.

 

DaturaLeena Krohn: Datura.

Fascinerande “weird” bok som utger sig för att vara dagboksanteckningar av en person som arbetar på en tidskrift för pseudovetenskap, typ Fortean News eller The Anomalist. Hon kommer då i kontakt med egendomliga händelser och märkliga personer, och hennes tolkningar påverkas dessutom av att hon äter frön från växten Datura, som innehåller en hallucinogen substans. Någon linjär handling är det knappast tal om utan de enskilda kapitlen ger snarare stämningsbilder, men det görs väldigt väl. Boken är översatt från finska till engelska vilket uppenbarligen är välgjort för den är en upplevelse att läsa.

 

Image result for Stanislaw Lem: Segraren.Stanislaw Lem: Segraren.

Det här är mycket äkta sf, enligt omslaget skriven Europas bästa science fiction-författare. Originalet kom 1964 och då var en hel del av de presenterade idéerna nya och fräscha, som intelligenta “moln” av mikrorobotar som dessutom utvecklas darwinistiskt. Tyvärr har boken åldrats på ett charmlöst sätt, med ointressanta personer och rätt trög handling, även om en del filosofiska och etiska resonemang gör den läsbar. Har mänskligheten “rätt” att utplåna en maskinkultur vars intelligens överstiger människans?

 

A. Bertram Chandler: Spartan Planet.

Efter att ha läst Poul Andersons Virgin Planet, där alla är kvinnor, måste jag förstås också läsa denna där alla är män. Och inte vilka män som helt heller; som titeln antyder har det gamla Sparta fått bidra med kulturen. Naturligtvis är också denna bok skriven ur ett manligt perspektiv, och det är mest invånarnas reaktion på den kvinna som landar som beskrivs. Så särskilt djupsinnigt blir det inte men Chandler är en god underhållare som får fram många komiska poänger.

 

Image result for Ann Leckie: Provenance.Ann Leckie: Provenance.

Ancillary-trilogin är en helt fantastisk serie, och den första delen belönades med rätta med alla relevanta sf-priser. Provenance utspelar sig i samma universum men är tyvärr en stor besvikelse genom att detta universum med dess speciella AI-kopplade människor bara förekommer i bakgrunden. Berättelsen blir i stället en för all del spännande men ändå rätt ointressant historia om betydelsen av artefakter och förfalskningar, och framför allt om släktfejder som skulle passa i en 1800-talsroman. Där platsar också den kvinnliga huvudpersonen som samtidigt var flickaktig och saknade självförtroende men ändå lyckades klara av flera svåra situationer. Jag hoppas att den här boken är en tillfällig svacka!

 

Image result for vargo statten the red insectsVargo Statten (John Russell Fearn): The Red Insects.

Jag var helt inställd på att denna “Scion scientific novel” från 1951 skulle vara närmast oläslig och det kanske kan förklara att jag hade riktigt trevligt med denna historia om jättemyror som odlats fram i en källare. Det låter omöjligt men andningen löstes genom att myrorna fick lungor. Det som verkligen gör den annars rätt osannolika historien underhållande är den engelska landsbygden och den vardagliga miljön, lite klassisk engelsk sf som påminner om Wyndham.

 

Image result for Johannes Anyuru: De kommer att drunkna i sina mödrars tÃ¥rar.Johannes Anyuru: De kommer att drunkna i sina mödrars tårar.

Augustprisbelönad sf skriven på svenska, då är förstås förväntningarna höga. Och visst, skildringen av ett framtida Sverige som liknar SDs dröm är skrämmande och inte alls osannolik även om den just nu kan verka så. Handlingen där en terroristattack med gisslan avbryts av en kvinna som påstår sig komma från framtiden är spännande och trovärdig, även om sf-elementet inte är integrerat på ett sätt som jag är van vid i modern sf. Visst är boken läsvärd men jag hade hoppats att den skulle gripa tag bättre.

 

Image result for Adam Roberts: The Thing Itself.Adam Roberts: The Thing Itself.

Den här var en sann njutning. Ett mystiskt institut i England har en hyperintelligent AI som försöker komma åt Kants “Ding an sich” vilket kunde vara möjligt eftersom en dator inte har de begränsningar i sinnen som människor har. Det skulle möjliggöra obegränsade resor i tid och rymd. Berättelsen börjar rejält spännande med ett mordförsök på Antarktis och fortsätter med en blandning av rena agentstilen och filosofiska resonemang. Samtidigt uppvisar vår stackars hjälte alla möjliga svagheter och faller för enkla knep, vilket gör att man sympatiserar med honom. Några avsnitt i helt annan stil verkar ovidkommande men får mening mot slutet, och där får vi också träffa Kant själv. Mästerligt!

0 Responses to “Böcker lästa i augusti 2018”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: