Böcker lästa i juli 2018

Image result for linn ullman de oroligaLinn Ullmann: De oroliga.

Dottern från Ingmar Bergmans relation med Liv Ullmann skriver en berättelse baserad på sitt eget liv, och utgår från några bandinspelningar som gjordes med fadern på Fårö när han var gammal. De blev inte särskilt lyckade men bokens beskrivning av Linns uppväxt är stark och gripande. Föräldrarna skildras som egotrippade och ointresserade av Linn annat än som någon att spegla sig i. Bergmans övriga barn och fruar förekommer mest i bakgrunden. Intressant och välskrivet.

 

Image result for Nick Wood: Azanian Bridges.Nick Wood: Azanian Bridges.

I en alternativvärld är Sydafrika fortfarande en apartheidstat, t o m värre än den var. En apparat som kan läsa känslor och tankar kommer till användning för båda sidor, och massproduceras i Kina. Boken är intressant och spännande men ändå inte riktigt engagerande och minnesvärd, och det förvånar mig att den nominerats för flera priser.

.

Image result for A. E. van Vogt: Destination: Universe!A. E. van Vogt: Destination: Universe!

Klassisk novellsamling som jag läste på svenska för sådär 60 år sedan. Kanske beror det delvis på igenkännande, men i alla fall var den klart trevlig att läsa. Den inledande novellen “Far Centaurus” är en tidig variant av långsamt rymdskepp körs förbi av snabba som redan befolkat destinationen. Andra pärlor i samlingen är “A Can of Paint” med en talande färgburk och ett knep att överleva när man fått färgen på sig och “Dear Pen Pal” med sin grymma twist på slutet.

 

Image result for Agnes von Krusenstjerna: Höstens skuggor.Agnes von Krusenstjerna: Höstens skuggor.

Också i den tredje delen är språket imponerande och skildringen av naturen lyrisk. Samtidigt är detta egentligen en berättelse om två mycket olika kärleksrelationer och om maktspel i dessa, och inte minst en kritisk skildring av en väckelse predikant.

 .

 

Image result for Jonathan Strahan, ed.: Eclipse Three.Jonathan Strahan, ed.: Eclipse Three.

Den här aningen ojämna antologin från 2009 har underrubriken “New science fiction and fantasy” men dominerades av fantasy. Det hindrade inte att det finns några riktigt goda berättelser, som Karen Joy Fowlers otäcka “The Pelican Bar”, Ellen Klages “A Practical Girl”, Nicola Griffiths “It Takes Two” som genom sin skildring av lesbisk kärlek och hur nattklubbar används i affärsvärlden nog är den starkaste även om sf-inslaget knappast behövdes. Det var så mycket mer påtagligt i en annan av de bästa novellerna, den mer klassiska rymdberättelsen “Galápagos” av Caitlín R. Kiernan. Intressant nog är bara 4,5 av de 15 novellerna skrivna av män.

 

Image result for Ada Palmer: Seven Surrenders.Ada Palmer: Seven Surrenders.

Tyvärr är denna andra del inte lika intressant och originell som del 1, Too Like the Lightning, och vi får inte heller någon klarhet i den magiska kraften hos pojken som kan få leksaker att leva, även om han förekommer också här. I den första delen diskuterades en hel del filosofi medan i denna det i stället är gudomlighet, och det är faktiskt inte lika kul. Dessutom är de långa beskrivningarna av intriger och maktspel tämligen tröttsamma. Berättelsen är annars spännande även om den är alltför utdragen.

 

Image result for Thomas Årnfelt: Incidenten i Böhmen.Thomas Årnfelt: Incidenten i Böhmen.

Den här gotiska skräckromanen behandlar en tid, tidigt 1600-tal, när den katolska kyrkan kämpar för att behålla makten i Böhmen. Den är otroligt spännande och både miljöer och personer är tydligt skildrade, och oväntade vändningar i handlingen är inte så oväntade när man tänker efter. Dessutom möter vi både alkemi, erotik och de skumma källare som hör gotiken till. En riktigt lyckad debutroman från 2015.

 

Image result for Philip K. Dick: Now Wait For Last Year.Philip K. Dick: Now Wait For Last Year.

Det här är en underbar typisk Dick från 1966, med massor av kul idéer. Naturligtvis tidsresor, som görs möjliga genom ett preparat som dock är kraftigt beroendeframkallande. Interstellärt krig där jorden blir inblandad. På Mars finns en by som är en kopia av en amerikansk by från 1950-talet, och på slutet får vår hjälte råd av en automatisk taxi. Ibland är det lite svårt att hänga med i svängarna men underhållande är det, och det finns också en och annan filosofisk poäng.

 

Image result for James Gunn: Future Imperfect.James Gunn: Future Imperfect.

Tio noveller (1952 – 1964) av en författare vars självbiografi jag just inhandlat. Får inte förväxlas med den yngre mannen med samma namn som ansvarat för den urtråkiga filmen Guardians of the Galaxy (orkade bara halva). Novellerna är humoristiskt skrivna men ändå inte så kul – de behandlar t ex att kvinnor är utomjordingar och ägnar sig åt överkonsumtion.

 

Image result for Agnes Lidbeck: FörlÃ¥ten.Agnes Lidbeck: Förlåten.

Debuten Finna sig var en insiktsfull skildring av en kvinna som lever för och utnyttjas av tre män. Denna bok handlar om två systrar som går igenom ett ärvt lantställe där brodern suiciderat. De två systrarna skildras nästan parodiskt olika och även om språket är vackert är handlingen ryckig. Tyvärr är denna inte alls lika lyckad som debutromanen.

 

Image result for Caitlín R. Kiernan: Agents of Dreamland.Caitlín R. Kiernan: Agents of Dreamland.

Med ett suggestivt språk berättas här om en epidemisk svampinfektion som uppför sig ungefär som hos myror med hjärnparasiter, zombiesvampar som påverkar beteende. Stilen är typisk för Kiernan och ligger någonstans mellan noir-deckare och Lovecraft. Det här är en kort roman men intensiv och absolut läsvärd. Den kräver dock att läsaren är uppmärksam eftersom handlingen hoppar fram och tillbaka.

 

VirginPlanetPoul Anderson: Virgin Planet.

Hjälten skryter om att han ska hitta en planet med bara kvinnor, och si, det är precis vad han gör. Fast det är inte alla kvinnor där som gillar att han kan berätta detta för omvärlden eftersom de som har makten har den i kraft av att kunna få fram nya kvinnor genom partenogenes, och de säger därför att han är ett monster som ska förgöras. Det här maktspelet är hyfsat intressant medan skildringen av kvinnorna och relationerna är väl banala. Knappast någon tyngre feministisk sf i alla fall.

 

0 Responses to “Böcker lästa i juli 2018”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: