Böcker lästa i juni 2018

Image result for frank belknap long space stationFrank Belknap Long: Space Station 1.

En spännande men inte så välskriven historia om mord och bedrägerier på en rymdstation och på Mars. Effektiva maskeringar med extra hud, giftpilar från Mars och rejäla slagsmål. Hjälten blir tidigt förälskad i gangsterkungens dotter och får henne på slutet. Det här är Frank Belknap Longs första roman och inte speciellt intressant även om handlingen drivs framåt effektivt.

 

Image result for Mur Lafferty: Six Wakes.Mur Lafferty: Six Wakes.

Den här varianten av generationsrymdskepp har helt enkelt en besättning som ser till att ha en klon till hands när de dör, och flyttar över medvetande och minnen till den från den senaste uppladdningen. En samling mycket olika personer på rymdskeppet försöker förstå varför de plötsligt vaknar upp efter ett långt uppehåll, och det visar sig då att den konstlade gravitationen saknas och att det flyger omkring lik. De enskilda personernas liv, inklusive skeppets AI, och själva idén med klonerna är intressanta, men berättelsen blir alltför mycket en detektivhistoria.

 

Image result for Saara Henriksson & Christine Thorel: Trollguld.Saara Henriksson & Christine Thorel: Trollguld

… och andra berättelser. En samling finska fantastiknoveller översatta till svenska. Ett lustigt uttryck som väl är finlandssvenska är “just och just”, som t ex i “Det gick just och just att urskilja…”. Taru Luojolas “Herr Maximilian Dunkelhaus och hans tivoli” som inleder samlingen var trevlig att läsa också genom att jag kände igen mig i det gamla Borgå som jag besökte för ett år sedan. Liksom den är miljön viktig i många av novellerna som snarare är fantasy och sagor än sf. Genomgående riktigt givande att läsa.

 

Image result for Mattias Kuldkepp: Konsten att rädda sitt skinn.Mattias Kuldkepp: Konsten att rädda sitt skinn.

Underrubrik: Den ofrivillige hjältens handbok. Lektion 1. Det är inte ofta humoristisk fantasy är rolig men den här berättelsen höll förvånansvärt bra även om handlingen var helt osannolik. Boken är ett mellanting mellan rövarroman och pikaresk, och handlingen utspelar sig mest i en stad på en flytande ö, men här förekommer kloster, banditer, maffia, trippelboll och färder i ballong och på båt i en slags medeltid. Och vi får också helt kort träffa de gudar som styr, bland annat genom att kasta ner bananer. Kanske inte så mycket fantasy men trevlig underhållning.

 

Image result for Ewa Broberg: Desertörerna.Ewa Broberg: Desertörerna.

I den här fortsättningen på Friskyttarna får vi veta lite mer om bakgrunden till att en stor del av befolkningen bor under en kupol. Det går här bättre att känna igen sig i Stockholm med den nedlagda tunnelbanan och i Motala, även om de inte namnges. Temat med hur viktig Lilia anses vara som symbol för revolutionen är intressant och gripande.

 

Image result for Anna Arvidsson: Ordbrodösen.Anna Arvidsson: Ordbrodösen.

En välkonstruerad fantasy där vissa kan styra andras tankar genom att skriva meddelanden, t o m på telefonen. Naturligtvis inte trovärdig i sig men med intressanta personer och väl tecknade miljöer, t ex från Cliffs of Moher på Irlands västkust. De mindre vänliga personerna är lite obegripligt egoistiska och våldsamma, medan huvudpersonens gömda minnen är övertygande beskrivna.

 

Image result for Donald Wandrei: The Web of Easter Island.Donald Wandrei: The Web of Easter Island.

På 50-talet fanns inte så mycket sf på svenska och de engelska var alltför jobbiga, så den här läste jag i dansk översättning, Stenstötternes Gade, och jag minns att jag tyckte att den var otroligt fascinerande. Det jag inte minns är de två kärlekshistorier som båda slutar i katastrof, och som inte är särskilt väl kopplade till den Lovecraftmässiga historien för övrigt. Händelserna både i England, vid Stonehenge och på Påskön är riktigt spännande. De metafysiska drömmarna mot slutet blir lite väl tunglästa men annars är det trevlig läsning, även om boken inte var fullt så omstörtande som jag upplevde den för 60 år sedan.

 

 

 

 

 

0 Responses to “Böcker lästa i juni 2018”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: