Böcker lästa i maj 2018

LearningTheWorld.jpgKen MacLeod: Learning the World.

Det här är äkta sf som är en njutning att läsa, och naturligtvis är det omöjligt för mig att bortse från att njutningen kan bero på att boken har många referenser till äldre sf. Det är en generationsrymdskeppsroman men med förlängd livslängd, och handlingen är omväxlande på skeppet och på planeten den ska till. Där finns nämligen intelligenta fladdermöss som långsamt kommer till insikt om att ett rymdskepp närmar sig. Skildringen av vetenskapen på båda ställena är intressant liksom de etiska frågeställningarna kring ingripanden i andra kulturer. Också genom sin positiva syn på intelligensens möjligheter är den besläktad med tidig sf.

 

Image result for Peter Tieryas: United States of Japan.Peter Tieryas: United States of Japan.

Liksom i The Man in the High Castle har Japan och Tyskland segrat i andra världskriget i denna bok som också är dedicerad till Dick. En motståndsrörelse i USJ sprider propaganda med ett dataspel där USA vann, “United States of America”, men motarbetas av hemlig polis och gigantiska robotliknande krigsmaskiner. Berättelsen är intressant, speciellt som skildring av hur både den styrande makten och motståndsrörelsen blir korrumperade, men personerna blir aldrig riktigt levande och den är alltför mycket thriller med obehagligt beskriven tortyr.

 

Image result for Sara Bergmark Elfgren: Norra Latin.Sara Bergmark Elfgren: Norra Latin.

I Norra Latins lokaler har jag varit på skoldans och senare deltagit i konferenser när huset inte längre var ett gymnasium, så det var trevligt att komma tillbaka i lokalerna i boken där de fortfarande används som skola. Annars är boken i hög grad en ungdomsbok som koncentrerar sig på relationer mellan ungdomar på en teaterskola, och speciellt trovärdigt på hur flickor kan agera mot varandra. Skildringen av ungdomarnas liv och bakgrund är bokens styrka. Berättelsen är också en spökhistoria men den känns både mindre angelägen och sannolik.

 

Image result for Brian Aldiss: Non-Stop.Brian Aldiss: Non-Stop.

Det här är klassisk sf (1958) och en generationsrymdskeppsroman som är ett svar på Heinleins – ett typexempel på diskussionen mellan sf-författare. Romanen börjar med att personerna inte har en aning om att de befinner sig på ett rymdskepp. Det har uppenbarligen skett någon katastrof tidigare, och nu är det primitiva stammar som kämpar för att överleva. Det förekommer rykten om mystiska jättar och “outsiders”. Berättelsen är engagerande och spännande, och känns betydligt mer trovärdig än Heinleins. Slutet ska inte avslöjas men är helt fantastiskt, och gör att läsaren egentligen vill veta mer.

 

 

0 Responses to “Böcker lästa i maj 2018”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: