Böcker lästa i april 2018

 

Image result for Kathleen Sky: Birthright.Kathleen Sky: Birthright.

Laser Books 14, 1975. Kathleen Sky är inte någon av de mest bekanta eller produktiva sf-författarna. ISFDB listar fem romaner varav två är Star Trek, en klar fantasy och två sf, båda publicerade i serien Laser Books. Den här är klart intressant och tillräckligt välskriven. Idén är att människor som tillkommit i extrakorporeala livmödrar är mindre värda och förföljs, de kallas i boken “androids”, och i berättelsen gör de uppror.

 

Image result for Mohsin Hamid: Exit West.Mohsin Hamid: Exit West.

Liksom The Underground Railroad är detta ett gränsfall. Det sf-mässiga är portaler som gör det möjligt att färdas omedelbart mellan kontinenter, men hur det påverkar civilisationen får vi inte veta något om. Berättelsen handlar i stället om ett par som träffas i vad som verkar vara Syrien i nutid, hur de förflyttas genom portalen först till en grekisk ö och sedan vidare till London. Skildringen av deras relation är realistisk och osentimental, och de blandade reaktionerna hos lokalbefolkningen mot flyktingströmmen känns igen.

 

Image result for Ewa Broberg: Friskyttarna.Ewa Broberg: Friskyttarna.

En välskriven, spännande och engagerande dystopisk sf-roman av en debutant, fantastiskt kul! I en nära framtid bor människorna under en kupol som sägs skydda mot radioaktiviteten utanför, förorsakad av kriget. Huvudpersonen Lilia som utsätts för hustrumisshandel lyckas fly därifrån till friskyttarna som lever utanför kupolen men har interna stridigheter. Fascinerande detaljer som hur man i kupolen får mat via injektioner, och väl skildrade relationer av olika slag. Mot slutet blir det tyvärr alltför mycket osannolika beteenden och sammanträffanden, men det ska absolut bli intressant att läsa fortsättningen.

 

Image result for Silvia Moreno-Garcia: Prime Meridian.Silvia Moreno-Garcia: Prime Meridian.

Kortroman om Amelia i Mexiko som drömmer om att få komma till kolonierna på Mars men som i stället kämpar med dålig ekonomi som hon hjälper upp genom att sitta som betald vän hos en kvinnlig skådespelare som spelat in filmer om Mars och rymdpirater. Den inkännande skildringen av hennes relationer till systern, pojkvännen och skådespelaren gör detta till en riktigt trevlig berättelse även om det är svårt att kalla den science fiction.

 

Ice PrisonKathleen Sky: Ice Prison.

Laser Books 38, 1976. Den andra sf-romanen av Kathleen Sky är betydligt mindre intressant än Birthright. Det enda sf-mässiga är att historien utspelar sig på en främmande planet, där det visserligen är kallt men knappast värre än på många bebodda platser på jorden. Personerna är inte heller särskilt intressanta, och historien med en revolt känns inte sannolik.

 

Image result for Maria Nilson: Feministisk fantastik.Maria Nilson: Feministisk fantastik.

Maria Nilson är litteraturvetare med intresse för fantastik och feminism, och hon deltog i Eurocon 2011. Nu har hon också deltagit i Fantastika 2018, och innan dess gav hon ut den här boken som förutom hennes kapitel innehåller vad hon själv kallar gästspel av Helene Ehriander och Emma Tornborg. Boken är utgiven av Bibliotekstjänsts förlag och därför blir jag förvånad över den usla korrekturläsningen som framför allt drabbat Maria Nilsons delar. Det hindrar inte att hennes översikter över feministisk fantastik är gedigna och intressanta. Intressantast är ändå Emma Tornborgs “Moderskapets makt och maktlöshet – ett motiv hos Karin Tidbeck” som gav mig nya tankar. Gott om tips för alla åldrar finns det i alla fall i boken. Listan över nätplatser borde ha utökats med åtminstone http://www.sf-encyclopedia.com/entry/feminism och http://feministsf.org/.

.

UniverseRobert A. Heinlein: “Universe” (Astounding 27(3)56, 1941-05) och “Common Sense” (Astounding 28(2)102, 1941-10). Tillsammans som Orphans of the Sky (Vilse i universum).

Den kanske mest välkända generationsrymdskepps-romanen där besättningen en tid efter ett myteri tror att det cylindriska skeppet är hela världen, ett tema som kommit att användas många gånger. Den kosmiska strålningen har lett till mutationer, och den mest kända är den tvåhövdade Joe-Jim som börjar förstå att det är ett rymdskepp. Även om en hel del känns osannolikt och personerna inte blir så minnesvärda är berättelsen helt klart läsvärd fortfarande, inte minst genom att den är spännande.

 

Image result for E. C. Tubb: Space-Born.E. C. Tubb: Space-Born.

Aka Starship (1955). Liksom Heinleins är detta också en berättelse från ett generationsrymdskepp, och här är man inte heller medveten om det. Här styr en dator som bara tillåter att man blir 40 år – fast den går förstås att lura. Berättelsen innehåller en rätt banal kärlekshistoria och en del slagsmål, och är läsbar men inte så vansinnigt intressant.

 

Image result for Max Tegmark: Liv 3.0.Max Tegmark: Liv 3.0.

Med underrubriken “Att vara människa i den artificiella intelligensens tid” är detta en intressant och tankeväckande bok, som möjligen kan beskyllas för att vara alltför optimistisk vad gäller människors förmåga att samarbeta kring svåra frågor. Här handlar de mycket om vad en superintelligent dator skulle kunna åstadkomma på gott och ont. Resonemanget kring medvetande är intressant men inte helt övertygande som gärna blir fallet när det är rent subjektiva upplevelser som diskuteras. Perspektivet i boken är gigantiskt, från kvarkar till universum och i tid tills all materia blivit svarta hål som sedan avdunstar (det dröjer). Att blanda ihop asteroider och steroider är förstås oförlåtligt men kan bero på att boken är översatt. Det hindrar inte att den absolut kan rekommenderas och den är inte speciellt svårläst.

 

Tre noveller om generationsrymdskepp: Don Wilcox: “The Voyage that Lasted 600 Years” (Amazing 14(10)82, 1940-10) har liksom Tubb problem att hålla befolkningen konstant, och kaptenen är nedfryst och återupplivas med långa mellanrum medan kulturen degenererar. Judith Merril: “Wish Upon a Star” (F&SF 15(6)87, 1958-12) har startat med 24 kvinnor och fyra män, “for obvious biological race-survival reasons”, men om resan får vi inte veta så mycket. Chad Oliver: “The Wind Blows Free” (F&SF 13(1)3, 1957-7) har ett skepp som står på Jorden och kanske aldrig åkt iväg.

0 Responses to “Böcker lästa i april 2018”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: