Böcker lästa i februari 2018

941146Ian Watson: The Embedding.

Det här är Ian Watsons första roman och den klart mest komplicerade av de jag läst. I huvudsak är det tre handlingslinjer som möts ibland. I ett mentalsjukhus i England utför en forskare experiment på hjärnskadade barn för att lära dem artificiella språk, i Brasilien försöker en tidigare älskare till forskarens fru rädda en grupp indianer från att få sin by översvämmad av ett dammbygge eftersom han är intresserad av deras språk, och slutligen kommer utomjordingar till USA och vill byta till sig ett antal hjärnor (!) för att studera mänskliga språk. Det handlar alltså mycket om språk och hur de fungerar, men ännu mer om etiska dilemman, dåliga politiska beslut och mänskliga relationer. Dessutom är berättelsen bitvis mycket spännande. Knappast den bok av Ian Watson som bör läsas först, men absolut intressant. En lång recension som framför allt diskuterar lingvistiken finns här.

 

AdulthoodRitesOctavia Butler: Adulthood Rites.

Xenogenesis II. I denna andra del befinner vi oss hela tiden på Jorden, som nu ockuperats av Oankali, medan “resisters” finns i byar men har gjorts sterila. De rövar bort barn från Oankali-byar, barn som är både mänskliga och Oankali, dvs de har känsliga tentakler, och när människor vill göra dem mer mänskliga genom att klippa av dessa för det tankarna till klitoridektomi. Men det är också svårt att sympatisera med de ockuperande Oankali, även om de erbjuder människor att flytta till Mars. Intresseväckande läsning med många bottnar och några nya etiska frågor utöver de i del I.

 

Anna Jakobsson Lund: Equilibrium.

Huvudpersonen Ari är kemist och kan känna materiens sammansättning. Hon använder denna förbjudna magiska förmåga för att framställa ett napalmliknande vapen, men blir förrådd och tvingas fly från den ordnade tillvaron på laboratoriet till en mer kaotisk stad med smugglare och varietéteater, och det blir där hon hamnar och kan utnyttja sina magiska förmågor. De två städerna beskrivs på ett förnämligt sätt och kartan i boken behövs egentligen inte. Boken handlar mycket om könsidentitet och vänskap, men naturligtvis finns det en spännande handling dessutom. Språk och berättande känns mer utvecklat än i Systemet-trilogin. Speciellt fastnade jag för de rent lyriska namnen på tyger. Det allvarliga politiska engagemanget i trilogin ersätts här av klasskamp och det är gott nog även om det inte känns lika originellt.

 

Image result for watson hard questionsIan Watson: Hard Questions.

Idén i den här spännande sf-romanen är att kvantdatorer gör beräkningar parallellt genom att utföra dem i andra parallella universa, och genom att det alltså upprättas kontakt med dessa finns det plats för att ladda upp hela minnet från alla människor. Dessutom kan händelser plötsligt gå över i ett annat universum vilket kan vara förödande för logik och spänning i berättelsen. Det hanteras hyggligt trots allt, och spänning finns det gott om t ex i öknen i Arizona, där vi träffar en bisarr sekt med sin ledare, vänliga indianer på motorcyklar och ett gäng fotografer med nakna modeller.

 

Image result for the fox womanKij Johnson: The Fox Woman.

Den här romanen bygger på en japansk saga från 800-talet och är en utveckling av novellen “Fox Magic” som finns i samlingen At the Mouth of the River of Bees. Genom dagboksanteckningar får vi följa räven som förälskar sig i en högt uppsatt man som flyttat ut på landet till ett gods med tjänare. Hon själv, mannen och dennes hustru berättar en fascinerande men naturligtvis helt osannolik historia om hur mannen besvarar kärleken, överger sin familj och flyttar ut till rävhonan och får en son med henne. De upplever en illusion där rävhonan är kvinna och har tjänare. Svårigheten att föreställa sig hur illusionen fungerar hanteras elegant genom att hon också tvekar om vad som är verkligt. Berättelsen är varm och gripande, och har mycket att säga om mänskliga relationer och frustrationer.

0 Responses to “Böcker lästa i februari 2018”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Eurocon 2023 Uppsala 8-11 juni

Dieselverkstaden, Sickla 13-14/8 2022

Categories


%d bloggers like this: