Böcker lästa i oktober 2017

watson-ian-luckys-harvestIan Watson: Lucky’s Harvest.

Det här är första halvan av ett 1100-sidigt sf-epos som kanske snarast ska klassas som science fantasy eftersom det finns en hel del oförklarad magi på en avlägsen planet. Dit har Lucky kommit med ett rymdskepp i form av en ihålig asteroid som har sitt ursprung långt bort. Planeten har blivit befolkad av människor och därefter också av en annan grupp utomjordiska ormar som bärs av humanoider, genom vilka ormarna kommunicerar. Lucky och hennes döttrar har förmågan att ge odödlighet till den första man som har samlag med henne. Dessutom förekommer otaliga andra varelser och det finns mängder av referenser till Kalevala som berättats av Lucky till rymdskeppet/asteroiden. Klart fascinerande, men bör läsas ihop med del två, The Fallen Moon. Däremot är det knappast nödvändigt att läsa Kalevala innan även om det var kul att känna igen en del idéer.

 

AttentatenGallusEva Holmquist: Attentaten i Gallus.

En typisk välskriven ungdomsfantasy med välkonstruerad värld, dit huvudpersonen kommer genom att drömma. Trevlig att läsa framför allt genom engagerande personer och varelser, intresseväckande konflikt med övermakt i form av starka fåglar, och magiskt försvinnande hus.

.

.

 

Ian Watson: The 1000 Year Reich.

Novellsamling med stor bredd, som framför allt innehåller relativt sena noveller. Jag uppskattade humorn i novellerna som handlade om hur en utomjording hjälper astronauter strandsatta på Mars och om det gravida fostret, men också parodierna på Da Vinci-koden och Game of Thrones. “Blair’s War” visade sig vara en för samlingen ovanligt inkännande historia om barn som evakuerats till England under det spanska inbördeskriget – titelns Blair är mer känd som George Orwell. Övriga i bokcirkeln var mindre förtjusta än jag.

 

BoyBridgeM. R. Carey: The Boy on the Bridge.

Det här är en prequel eller kanske snarare parallell till den utmärkta zombieboken The Girl with All the Gifts. Genom att mycket redan avhandlats i den är det kanske inte så märkligt att den här boken inte känns lika angelägen. Intressantast är den autistiske men begåvade pojken i titeln, som uppfinnit ett skydd mot zombierna, medan militärer och forskare blir alltför karikerade, och framför allt alltför lika dem i The Girl with All the Gifts. Eftersom man vet hur det slutar är det aldrig riktigt spännande. Men visst, språket flyter och händelser är skickligt skildrade.

0 Responses to “Böcker lästa i oktober 2017”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: