Böcker lästa i augusti 2017

WhoresBabylonIan Watson: Whores of Babylon.

Detta fantasifulla verk har reviderats senare men jag har läst originalet från 1988. Frågan man ställer sig under läsningen är hur mycket av handlingen som egentligen sker IRL och vad som är programvara i en dator. Vår hjälte undrar detsamma. Huvudpersonerna anländer till ett Babylon som byggts upp i Arizonas öken, och får uppleva otaliga äventyr där utan modern teknologi. Fast det dyker upp ett videoband, och hjälten lär sig språket med hjälp av en dator. Klart fascinerande!

 

StockholmsUndergång_fruktan_omslagSkrivarkollektivet Fruktan, Elin Holmerin, red: Stockholms undergång.

Trevlig samling skräcknoveller av svenska författare. Bäst var nog den originella “Regnbågen” av Eira A. Ekre, men Anders Fagers novell “Fem timmar” med väntan på att en komet skall slå ner mitt i Stockholm kändes trovärdig med sin absurda humor. Boel Bermann hade med två noveller och hon är alltid läsvärd.

 

 

InTransitHannele Mikaela Taivassalo: In transit.

Denna finlandssvenska författare har skrivit flera fantastikböcker men det här är ingenting sådant utan en finstämd berättelse om flera kvinnor och deras liv, framför allt på landsbygden utanför Helsingfors men också på många andra ställen i världen. Det finns en slags ramberättelse där huvudpersonen flyger eller åker båt, och det finns några män som beskrivs utifrån som homosexuell respektive främling. Språket är vackert och poetiskt men på något sätt förtar det faktiskt inlevelsen i personerna. Klart läsvärd men inte helt lyckad, och jag föredrar hennes Svulten även om denna bok nog måste sägas vara mer seriös.

 

Colson Whitehead: The Underground Railroad.

En utmärkt och aktuell skildring av de svartas situation i USA, speciellt på 1800-talet och i Södern. Idén med en underjordisk järnväg var också rätt fyndig men blev inte särskilt väl använd och knappast trovärdig. Dessutom hoppade historien mellan olika tider för att belysa olika problem för de svarta, men det blev heller inte så trovärdigt genom att det var samma personer i de olika tiderna och på olika platser. Läsvärd, men knappast värd Artur C. Clarke-priset och alla de andra priserna.

 

Space_Viking_H. Beam Piper: Space Viking.

På konferensen Reception Histories of the Future i Uppsala före världskongressen nämnde Jo Walton denna bok från 1963 som ett exempel på postimperialistiskt samhälle. Det lät intressant och jag hade den i hyllan. Även om den knappast är något litterärt mästerverk och etiken i den är mer än dubiös så var den faktiskt intressant och underhållande att läsa. Rymdvikingarna ägnar sig åt att plundra planeter, och hjälten driver en egen jakt på en konkurrent som lagt beslag på hans älskade. Huruvida han lyckas skall jag naturligtvis inte avslöja.

 

0 Responses to “Böcker lästa i augusti 2017”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: