Böcker lästa i juli 2017

CompanyTownMadeline Ashby: Company Town.

Ashbys originella och starkt engagerande androidböcker vN och iD gjorde förstås att förväntningarna var höga på denna bok som dröjt med att bli publicerad. Tyvärr infrias inte förväntningarna. Detta är en ren thriller även om handlingen är placerad på en oljeplattform befolkad av förstärkta postmänniskor – utom huvudpersonen som just genom att inte vara cyborg kan agera fritt, bland annat genom att hjälpa prostituerade på plattformen. En del kul idéer och resonemang, men alldeles för mycket våld och fokus på intrigen.

 

aftonlandTherese Bohman: Aftonland.

En mycket välformulerad men inte helt övertygande roman om en kvinnlig professor i konstvetenskap som blir förälskad i en ung doktorand som (vilket läsaren men inte professorn omedelbart inser) bedrar henne med en sensationell historia om upptäckten av en tysk 1800-talskonstnär. Varken den akademiska miljön eller kärlekshistorien görs riktigt sannolik men det hindrar inte att boken var trevlig att läsa, om än inte så fulländad som jag förväntade mig efter presentationen i Babel på tv.

 

The_Girl_with_All_the_GiftsM. R. Carey: The Girl With All the Gifts.

Zombieböcker hör inte till mina favoriter eftersom de kombinerar äcklighet och biologisk omöjlighet. I den här boken är det en svamp som intar människokroppen och styr hjärnan så att den drabbade får en drift att bita och äta andra människor. Hos barn är driften svagare och de vi träffar är först i en isolerad internatskola. Dessa barn är på intet sätt äckliga och effekten på hjärnan beskrivs som sannolik. Historien utvecklas som spännande konflikter mellan de verkliga drabbade, andra som ännu inte är infekterade och ett infekterat barn som kan hantera sin drift. En intressant person är den kvinnliga forskare som försöker hitta en möjlighet att hindra svampens spridning, och som då genomför etiskt mycket tveksamma operationer. Totalt sett en riktigt lyckad sf-roman med helgjutna personer och sannolika skeenden.

 

MomentEclipseBrian Aldiss: The Moment of Eclipse.

Blandade noveller från senare delen av 60-talet, som alla har vackert språk och specifikt handlar om personer som ytligt sett är rätt alldagliga. Tyvärr förstörs novellen “Orgy of the Living and the Dying” av typografin – bättre är den i Harry Harrisons originalantologi  The Year 2000 där de röster huvudpersonen hör är kursiverade, och det finns dessutom andra skillnader mellan dessa versioner.

 .

.

OperationActSylvana Freyberg, Jürgen R. Lautner & Martin Stricker, eds.: Operation Act of Grace.

And other stories and essays from the wide area of German Science Fiction 2017. Andromeda SF Magazin 155 och samtidigt en antologi som vi fick på Eurocon 2017 i Dortmund, där novellerna finns både på engelska och tyska. Jag har bara läst den engelska varianten som dessutom var ca 10% kortare. Häftet innehåller några riktigt trevliga sf-noveller och artiklar om tyska sf-priser, böcker och fandom.

.

.

ferdinand-fitzschkloff-upprorFerdinand Fitzschkloff (Gunnar Gällmo): Uppror!

Det här är väl knappast något litterärt mästerverk men det var väl inte heller författarens målsättning. Fantastik är det förstås med rymdfärder bland annat till den misstänkt närbelägna planeten Atsnet. Än mer fantastiskt än denna parodi är att den slunkit in i projekt Runeberg där den kan läsas helt gratis (själv köpte jag ett pappersex av SAAM för 10:-).

.

.

 

asbrink1947Elisabeth Åsbrink: 1947.

Utmärkt beskrivning av ett år som inte är historiskt men visar sig innehålla ursprunget till många av dagens konflikter, t ex Indien/Pakistan och Israel/Palestina. Vidare tidig svensk nazism med Per Engdahl som ledare. Ursprunget till “bug” i datorer visar sig vara att en nattfjäril bosatt sig i en mekanisk dator.

 

 

watson-ian-the-powerIan Watson: The Power.

Anges vara en skräckbok och mycket riktigt är den skräckinjagande på flera sätt. Fram till ungefär mitten handlar den om ett läger för kärnvapenmotståndare utanför en militäranläggning i England, och så långt är den helt realistisk och nog så obehaglig. Därefter blir handlingen mer äkta skräck med zombies och övernaturliga fenomen. (Andra zombieboken denna månad som jag berömmer – dags att ompröva inställning?) Totalt sett en stark skildring som kan ses som en idag, 30 år senare, synnerligen relevant protest mot kärnvapen. Märkligt att det inte fortfarande är självklart att Sverige ska vara helt emot kärnvapen på svensk mark.

 

Den_tusende_fo-ljarenJenny Milewski: Den tusende följaren.

Till skillnad mot Skalpelldansen är det här helt klart en ungdomsbok och dessutom en väldigt lyckad sådan – min 12-åriga dotterdotter slukade den men hade lite svårt med “snusket i början” som hon hoppade över. Handlingen om trakasserier på sociala medier känns tidstroget vilket naturligtvis kan göra att boken tappar aktualitet snabbt. Men å andra sidan är personerna väl skildrade och de underliggande problemen lär knappast försvinna. Boken hade vunnit på att sexscenen och framför allt pratet kring analsex togs bort.

 

SagaOfLostEarthsEmil Petaja: Saga of Lost Earths.

En inte helt lyckad kort sf-roman baserad på Kalevala, med en hjälte från en dystopisk framtid som åker till ett Finland där han möter figurer från Kalevala, delvis kanske i drömmen. Det är lite svårt att följa handlingen, och riktigt vad den mynnar ut i blir förhoppningsvis klarare i de tre följande delarna. Tillsammans med Ian Watsons Mana-böcker har den i alla fall fått mig att läsa Kalevala.

 

 

ClosedCommonOrbitBecky Chambers: A Closed and Common Orbit.

Jag jublade över The Long Way to a Small, Angry Planet och denna fortsättning är faktiskt ännu bättre! Den är fristående även om två personer (nej, intelligenser) från den första finns med. Den ena huvudpersonen börjar som “Jane 23”, en nästan-kvinna som jobbar som slav i en robotdriven anläggning där mekaniska saker fixas och skrotas. Den andra är en AI som efter att ha varit en del av ett rymdskepp sätts in i en humanoid robot och som då förlorar förmågan att se åt flera håll och i flera rum. Relationen mellan dessa och några av deras vänner skildras på ett underbart sätt. Som John-Henri skriver i sin berömmande recension i SF-Forum 129: “…en existentiell roman om livets mening…” och avslutar med “…en av de viktigaste nya sf-författarna på mycket länge.” Romanen var Hugonominerad men vann inte.

0 Responses to “Böcker lästa i juli 2017”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: