Böcker lästa i juni 2017

Death's_End_-_bookcoverCixin Liu: Death’s End.

Denna avslutande del av trilogin Remembrance of Earth’s Past är oerhört ambitiös med en berättelse som sträcker sig från Konstantinopels fall år 1453 till tidens och universums slut. Den knyts ihop av en kvinna som deltar då och då och dessemellan ligger i någon form av dvala. Vidare knyts den ihop av fyrdimensionella områden som passerar förbi, och naturligtvis av förekomsten av varelser och intelligenser från den relativt närbelägna trippelstjärnan Trisolaris. Genom det kosmiska perspektivet påminner historien om Poul Andersons Tau Zero. På ett sätt är romanen en lyckad hård sf-berättelse genom idérikedom, gigantiska perspektiv och etiska problem, men den lyckas ändå inte riktigt fängsla och det beror på att det personerna aldrig blir tillräckligt engagerande. Den inledande The Three-Body Problem var den klart mest lyckade delen i trilogin.

 

Newman_PlanetfallEmma Newman: Planetfall.

Ännu en fantastiskt välskriven och intressant sf-roman av en ny kvinnlig författare! Här handlar det om en koloni på en planet där det redan finns en artefakt med märkliga egenskaper som lett till en religion. Men det mest intressanta är kolonins invånare och deras relationer, med framför allt huvudpersonens hemligheter och tankar. Hon är ansvarig för 3D-printern och redan i inledningen diskuteras etiken i att skapa organ för sjuka. Möjligen hade man önskat sig lite mer förklaring i slutet av boken.

 

snosommarKristina Hård: Snösommar.

Så kom då äntligen del två av Kaiserarvet. Den inleds med en ordentlig resumé så att minnet friskas upp, och handlingen knyter an där den första slutade. Här får vi uppleva vinter när den är som jobbigast, hela året om. Vi får lära känna trollen bättre och möta de underbara skräpvarelserna igen. Det är lite svårt att få grepp om hur Sverige nu styrs från ett enklare hotell i Danmark, och det behövs en tredje del för att handlingen ska bli riktigt begriplig. Inte riktigt så omskakande som Kleptomania men det är svårt att kräva av mellanboken i en trilogi.

 

FireWormIan Watson: The Fire Worm.

Sprudlande idérik historia berättad av en psykiater som i hemlighet också skriver skräckberättelser och dessutom har problem med sitt eget känsloliv. Den Lovecraftmässiga ormen i fråga finns i en håla vid vattnet och har klart sexuell betydelse, och den beskrivs av en hypnotiserad patient som upplever tidigare epoker. Kanske lite för mycket pressas in i en kort roman men boken är underhållande och intensiv.

 

FinnaSigAgnes Lidbeck: Finna sig.

Fascinerande debutroman om en kvinna och hur hon lever för tre män – den äkta mannen, sonen och älskaren – vilka alla utnyttjar henne för sina syften. Den dubbeltydiga titeln är talande, och språket i boken fungerar utmärkt även om jag blev något trött på att många meningar speciellt inledningsvis började med “Anna”. Men högst läsvärd, med en del humor och utan politiska pekpinnar.

 

ChekhovsJourneyIan Watson: Chekhov’s Journey.

Tre parallella handlingar som går ihop kring Tunguskameteoriten som slog ner 1908. I en av handlingarna gör författaren Chekhov en resa 1890 för att studera resultatet av explosionen, i en görs en film om Chekhovs resa på plats 1983 med en skådespelare som försöker minnas händelserna, och i en avlägsen framtid är det ett rymdskepp, lämpligt format som hammare och skära, som är det som egentlige är meteoriten. Alltså rätt kaotiskt men helt igenom mycket underhållande och tänkvärt genom att belysa framför allt den sovjetiska inställningen till historiska sanningar. Dessutom kändes den kyliga miljön i Sibirien övertygande även om det kanske inte riktigt gällde personerna.

0 Responses to “Böcker lästa i juni 2017”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: