Böcker lästa i november 2016

spanth-213x300Cristina Jurado and Leticia Lara, eds.: Spanish Women of Wonder.

En ebok vars engelska översättning kickstartades genom crowdfunding och kom ut lagom till BCon, sf-antologi skriven helt av kvinnliga spanska författare. Flera noveller har fastnat bra i minnet. “The Infestation” handlar om en attack av insekter, illustrerad med några kemiska reaktioner, först omvandlingen av arakidonsyra till prostaglandin, men utan anknytning till berättelsen vad jag kunde förstå. Starkast intryck gjorde nog Laura Ponces “The Storm” där en militärattaché kommer till en planet som inte längre har kontakt med omvärlden vilket belyser kulturella skillnader. Jag minns också mycket väl Sofia Rheis “Techt” som handlar om hur språk förstörs av förenklingar och “Team Memory” av Carme Torras som behandlar minne. Överhuvudtaget en utmärkt antologi som recenserats i Strange Horizons.

 

myrealchildren_jo-waltonJo Walton: My Real Children.

Det här är en alternativ-världs-historia där vi får följa skeendet från den punkt där tidslinjerna skiljs åt – förlovning ingås – till att kvinnan bor på ett hem och minns de båda skeendena. I de två tidslinjerna får vi en utmärkt skildring av England under efterkrigstiden och det tänkbara scenariot där vi fick ett kärnvapenkrig. Samtidigt handlar det främst om relationer, där den ena linjen innebär ett olyckligt äktenskap med en man som visar sig vara homosexuell och i den andra ett liv med en lesbisk kvinna. I hög grad läsvärd. Recension i Strange Horizons.

 

odinsbarn_storpocketSiri Pettersen: Odinsbarn.

Första delen i trilogin Korpringarna. Boken marknadsförs som ungdomsbok och denna gång kan jag hålla med, även om den absolut är läsvärd för äldre. Det hindrar inte att det finns en hel del våld och sex. Huvudpersonen Hirka är människa och därför svanslös i ett samhälle där alla är troll, och utifrån detta blir det en spännande berättelse med hjältemod och utanförskap. Samtidigt är både personer/troll väl tecknade och den nordiska naturen utmärkt igenkännbar. Mer i Bokhora.

0 Responses to “Böcker lästa i november 2016”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: