Böcker lästa i mars 2016

shine-anthology-optimistic-sf-jetse-de-vriesJetse de Vries, ed.: Shine.

En antologi med optimistisk sf, närmast utopier. I huvudsak utmärkta berättelser som lyckas vara intressanta och underhållande. Det är knappast självklart med utopier. Betydligt trevligare att läsa än Hieroglyph.

NärKejsarenJulie Otsuka: När Kejsaren var gudomlig.

Kort roman om hur japanerna i USA förföljdes efter Pearl Harbor. Mannen i familjen förs plötsligt bort och är försvunnen i flera år, och resten av familjen placeras i ett läger. Också när de återvänder till sitt hem blir de trakasserade av grannar. Mycket intressant och tankeväckande.

.

StadenUtanMadeleine Hessérus: Staden utan kvinnor.

Fascinerande och välskriven dystopi där Stockholm delas så att i stort sett de norra delarna är reserverat för män och de södra för kvinnor; allt som en konsekvens av hur män trakasserar kvinnor t ex på tunnelbanan. Den känns bara alltför aktuell när kvinnor uppmanas att stanna inne för att inte bli våldtagna. Samtidigt är berättelsen spännande med en utmärkt Stockholmsskildring och en engagerande kärlekshistoria.

Reynolds-CaseOfLGMMack Reynolds: The Case of the Little Green Men.

Underhållande om än inte direkt litterärt välutvecklad deckare placerad i fannisk miljö: Här förekommer fans, fanzines, sf-magasin och en riktig sf-kongress. Trots allt klart läsvärd, speciellt för den fandomintresserade.

IsonIslesCarolyn Ives Gilman: Ison of the Isles.

Fortsättningen på Isle of the Forsaken som knappast kan läsas fristående. Utmärkt skildring av konflikt mellan rationell, västerländsk filosofi och mytberoende hos naturnära kulturer. Intressanta personer och liksom i del ett välbeskrivna miljöer.

The-Left-Hand-of-Darkness-GuinUrsula K. Le Guin: The Left Hand of Darkness.

Tredje gången jag läser denna ultraklassiker, och faktiskt uppskattade den igen. Dessutom har jag ett minne av att jag stördes av den långa färden över isen, men det var inget problem denna gång. Intressanta skildringar av de politiska systemen och naturligtvis av könsroller i samhällen där personer växlar kön.

barskLawrence M. Schoen: Barsk. The Elephants’ Graveyard.

Det är inte bra när man nästan ända till slutet tvingas fundera över hur “personerna” egentligen ser ut. De viktigaste är elefanter, och har helt klart snabel, men verkar använda händer. Andra djur befolkar andra planeter och med tiden får man klart för sig att människor utvecklat djuren till att bli mellanting mellan djur och människor, med speciella egenskaper som i fabler förknippas med djuren. Det blir inte klarare av att man kan tala med döda som släpper ifrån sig mystiska partiklar – själ? Och jag saknade en instruktion i början att man skulle titta i appendixen där en del blev förklarat. Det positiva med boken är att den har en del att säga om mobbning och rasism, men likväl är det obegripligt att den blev Nebulanominerad.

0 Responses to “Böcker lästa i mars 2016”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: