Böcker lästa i januari 2016

darkorbitCarolyn Ives Gilman: Dark Orbit.

Utmärkt äkta sf från Gilmans universum med tjugo världar bebodda av människor. Omedelbar kommunikation sker genom parade partiklar och transporterna i ljushastighet genom upplösning i atomer och återbildning på den nya platsen. I denna berättelse har en expedition kommit i ett rymdskepp till en planet där befolkningen lever i en mörk grotta, och när en medlem i expeditionen hamnar där blir det som i Wells novell “De blindas rike”. Intressant är beskrivningen hur en av de blinda från grottan lär sig se. Överhuvudtaget är sinnena, perceptionen, ett centralt tema i boken, och detta diskuteras av personalen på rymdskeppet. Detta så mycket mer som den aktuella delen av rymden har ojämnheter i gravitationen, och kan skakas av plötsliga förändringar i rumtiden. Mot slutet blir det alltför övernaturligt med interaktioner mellan världar, men i stort sett lyckas Gilman upprätthålla en klassisk begriplig sf-värld. Insprängt i berättelsen finns också en revolt mot ett patriarkat. Även om de övriga på rymdskeppet blir nästan som karikatyrer är de två kvinnliga huvudpersonerna intressanta och väl beskrivna.

 

LadivineMarie Ndiaye: Ladivine.

En intensiv och omskakande skildring av familjerelationer som börjar som realistisk roman men på slutet innehåller ett övernaturligt inslag i form av att en person dyker upp i en hunds skepnad. Speciellt handlar berättelsen om skam och att inte kunna acceptera sin mor, men den är så mycket mer, som relationen till en misslyckad man som till slut tar livet av sin hustru.

 

GoldenHelixTheodore Sturgeon: The Golden Helix.

Djupt mänskliga sf-noveller – eller för den delen kanske inte sf alltid heller. Titelnovellen tilldrar sig på en annan planet där ett rymdskepp landat och besättningen utsätts för en form av omvänd artutveckling, och novellen med spiralen skrevs faktiskt före Franklin, Watson och Crick.

.

 

IslesForsakenCarolyn Ives Gilman: Isles of the Forsaken.

Historisk fantasy som verkar vara ungefär tidigt 1800-tal om en övärld som är koloniserad av en militärmakt. På öarna bor olika grupper som också har konflikter, och en religion som innebär att man botar andras sjukdom genom eget lidande. Berättelsen är spännande och personerna engagerande, och miljöerna är väldigt lätt att leva sig in i. Handlingen fortsätter i en andra del, Ison of the Isles.

 

livesoftaoWesley Chu: The Lives of Tao.

Thriller-sf där utomjordingar hoppar in i hjärnan på människor och dessa två kan då “tala” med varandra, vilket leder till en hel del dialog. Det finns två grupper av utomjordningar som bekämpar varandra i de övertagna människorna. En hel del humoristiska incidenter men i huvudsak meningslös och våldsam handling och tämligen ointressanta personer. Positivt för egen del var att handlingen utspelade sig i de kvarter i Chicago där jag gick omkring i samband med Chicon 7.

 

feminine-futureMike Ashley, ed.: The Feminine Future.

En samling gamla sf-noveller av kvinnliga författare från 1874-1930. De enda jag kände till sedan tidigare var Edith Nesbit, Francis Stevens och Clare Winger Harris, men övriga 11 var trevliga nya bekantskaper. Temana var robotar, korta tidsresor och vänt tidsföde, med flera. Starkast var nog den rena skräckhistorien om mannen som immobiliserade och till slut dödade kvinnor för att avbilda dem, “The Painter of Dead Women” av Edna W. Underwood. Politiskt intressant var “A Divided Republic – An Allegory of the Future” från 1877 där Lillie Devereaux Blake förutspår att frustrerade kvinnor utvandrar till staten Washington och närliggande områden för att bilda en egen republik (Wyomingterritoriet var först med kvinnlig rösträtt från 1869). Jag rekommenderar en utförlig recension.

0 Responses to “Böcker lästa i januari 2016”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: