Böcker lästa i december 2015

MotherOfEdenChris Beckett: Mother of Eden.

Efter den utmärkt intressanta och engagerande Dark Eden var man förstås fylld av förväntan inför fortsättningen. Tyvärr uppfylldes inte dessa förväntningar. På sitt sätt var boken intressant som en parallell till historiska skeenden på jorden, med konflikter mellan klaner och en slags Messias-gestalt, men den speciella känslan av en helt ny värld försvann. Den största behållningen var den starka kvinnliga huvudpersonen och hennes utveckling.

 

RAH_GreenHillsRobert A. Heinlein: The Green Hills of Earth.

Tyvärr börjar Heinleins Future History-noveller åldras. Det här är en samling med tio av dem och man ska nog vara under 15 för att riktigt kunna uppskatta dem. Dessutom känns hanteringen av kvinnor och heterosexuella relationer mossig. Men lättlästa är novellerna i alla fall, och det beror rätt mycket på dialogen.

 

.

HalfwayHumanCarolyn Ives Gilman: Halfway Human.

Det här är ett riktigt mästerverk som inte har fått den uppskattning det förtjänar, även om Locus läsare och Tiptree Award-juryn har gillat den. Gilmans första roman i hennes 20-världar-serie handlar om en värld där en del av mänskligheten varit isolerad på en planet och utvecklat en långdragen pubertet som avslutas med att könet fastställs till man, kvinna och neutrum. De senare betraktas som en lägre form och hanteras ungefär som svarta slavar i USA, och skildringen kan också ses som hur kvinnor hanteras i vissa kulturer. Väl skildrade, komplicerade personer och spännande handling.

 

AndraVägarMaths Claesson, red.: Andra vägar. Tio nya utopier.

Utopier, verkligen? Och det erkänner ju också Martin Halldin i sitt efterord, att några idealsamhällen är det inte som skildras. Men det är en stilistiskt mycket varierad samling intressanta och välskrivna sf-noveller av svenska författare, vilket är riktigt trevligt. Ska några nämnas är det kanske Kristoffer Leandoers “Korrigerarna” även om just den snarast är en dystopisk fantasy, Karin Tidbecks äkta rymd-sf från planeten Kiruna, “Lyssna” och Kristina Hårds “Dykplats Lund” där världen är översvämmad. Men hela samlingen är faktiskt utomordentlig.

 

borde-vara-dodPål Eggert: Borde vara död.

Skräck, speciellt nutida, brukar jag inte uppskatta, men här är det uppblandat med en detaljerad miljöskildring från Göteborg och inte minst från ett härbärge för missbrukare. Dessutom fungerar själva skräckbiten utmärkt. Den kvinnliga huvudpersonen Isa är tatuerad på ryggen och har en ditsatt svans – eller är hon ett gravrå som lever på själar. Och den manliga, Sebastian, växlar mellan välordnad socialarbetare och huligan. Dessutom var språket effektivt för handlingen, personerna och miljön.

 

Nagata_Trials_Linda Nagata: The Trials.

Andra delen i The Red-trilogin handlade om rättegången om vad som skedde i del ett och om ytterligare uppdrag för den närmast cyborg-artade militären. Inte mycket nytt av intresse utöver det som fanns i del ett (som jag tyckte var utmärkt). Tyvärr något av en besvikelse.

. 

.

 

HieroglyphEd Finn & Kathryn Cramer, eds.: Hieroglyph.

Stories & Visions for a Better Future. Liksom i Andra vägar är det ont om utopier i den här samlingen. Den första novellen, Neal Stephensons “Atmosphæra Incognita” var en sällsynt tråkig berättelse om hur man bygger ett torn med rymdhiss medan Bruce Sterling lyckades något bättre med den avslutande humoristiska “Tall Tower” där en alltför rik man rider på en häst uppför ett liknande torn. Däremellan måttligt spännande teknologiska innovationer i hyfsat intressanta noveller, som framför allt är läsvärda för att personerna engagerar.

0 Responses to “Böcker lästa i december 2015”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: