Böcker lästa i oktober 2015

Ann & Jeff VanderMeer, eds: Sisters of the Revolution.

Med undertiteln A Feminist Speculative Fiction Anthology väntar man sig naturligtvis att novellerna i antologin ska vara genomgående feministiska. Det är de nu inte, men utmärkt fantastik är de i alla fall. Kelly Eskridges “And Salome Danced” och James Tiptree Jr.s “The Screwfly Solution” finns på svenska och är utmärkta exempel på feministisk sf, även om jag tycker att just denna Tiptree-novell genom sin biologiska förklaring är svagare än “Houston, Houston, Do You Read”. Samlingen innehåller också utmärkta klassiker som Pat Murphys “Love and Sex Among the Invertebrates” och Joanna Russ “When It Changed”, men roligast att läsa var nog ändå Ursula K LeGuins “Sur” om en expedition till Sydpolen med rent kvinnlig besättning.

 

DearLifeAlice Munro: Dear Life.

Alldeles utmärkta noveller om relationer. De kändes också sannolika, utom den första, “To Reach Japan”, där en kvinna överger sitt barn för en kärleksstund med en främling på ett tåg. Jag hade svårt för den mer länkade samlingen Tiggarflickan, men det kan ha berott på översättningen.

 .

 

LivTIllVarjePrisKristina Sandberg: Liv till varje pris.

Tredje delen är en direkt fortsättning och det är intressant att se sextiotalet ur en mors ögon, med konflikten mellan att sköta hemmet och arbeta. Skildringen av den alkoholiserade och bedragande maken är inkännande och känns sann. Stilen håller genom alla de drygt 1500 sidorna vilket är imponerande.

 

CanalDreamsIain Banks: Canal Dreams.

Närmast en politisk thriller, där ingenting är som det först verkar. Kanalen i fråga är Panamakanalen, och det pågår ett storkrig som Panama är inblandat i. Den kvinnliga huvudpersonen lär sig att dyka och råkar ut för mycket våldsamheter i en spännande historia.

 .

 

Africka2K G Johansson: Den enda dåliga människan i världen.

De pyramidbyggande utomjordingar som besökte jorden i den första delen av Africka-trilogin har påverkat mänskligheten så att alla är vänliga och förstående. Det gäller dock inte några enstaka individer, och vi får följa en sådan flicka och hennes terapeut. Det blir en alldeles utmärkt skildring av utanförskap och psykiskt lidande, som är ett gott exempel på att science fiction kan användas för att tillspetsat skildra och analysera mänskliga problem.

0 Responses to “Böcker lästa i oktober 2015”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: